Reacții diferite ale procurorilor și magistraților din CSM față de decizia-cheie a CJUE: Procurorii cer aplicarea urgentă a cerințelor și recomandărilor din MCV / Judecatorii cer garanții pentru respectarea independenței judecătorilor
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită autorităţilor competente să implementeze de urgenţă toate cerinţele şi recomandările MCV constatate ca având caracter obligatoriu, preeminent şi direct aplicabil pentru toate autorităţile publice din România şi ţările membre. De cealaltă parte, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii insistă pentru necesitatea instituirii celor mai adecvate garanții pentru respectarea independenței judecătorilor.
Secţia pentru procurori salută Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată marţi, cu privire la aspectele care vizează modul de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar din România.
„În vederea asigurării conformităţii cadrului legal naţional cu legislaţia europeană şi a mecanismelor de garantare a independenţei efective a judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru procurori solicită autorităţilor competente să implementeze de urgenţă toate cerinţele şi recomandările MCV constatate ca având caracter obligatoriu, preeminent şi direct aplicabil pentru toate autorităţile publice din România şi ţările membre”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.
Pe de altă parte, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii anunță că a luat act de Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, pronunțată în 18.05.2021 în cauzele conexate C-83/19, C-127/19, C-195/19, C-291/19, C-355/19 și C-397/19, apreciind că e necesară instituirea celor mai adecvate garanții pentru respectarea independenței judecătorilor.
„Instanța europeană subliniază, o dată în plus, rolul central atribuit judecătorului național în arhitectura internă a oricărui stat membru. Standardul de independență de care trebuie să se bucure fiecare judecător național nu trebuie pus în nicio situație la îndoială, nefiind un privilegiu, ci un drept al cetățeanului european. De aceea statuarea Curții referitoare la garanțiile necesare prezervării acestui standard în legislația internă în toate procedurile desfășurate față de judecători trebuie salutată și respectată întocmai de toate autoritățile române.
Necesitatea instituirii celor mai adecvate garanții pentru respectarea independenței judecătorilor este cu atât mai pregnantă acum, când autoritățile naționale își vor manifesta dreptul de apreciere asupra cadrului legal care guvernează activitatea unor instituții judiciare, drept recunoscut explicit prin Hotărârea Curții.
Secția reamintește că invitația la dialog în vederea identificării celor mai potrivite remedii și garanții a fost în permanență adresată de Consiliu autorităților române, chiar dacă, în mod regretabil, ea a fost fie respinsă, fie minimalizată sau distorsionată.
Principiul preeminenței dreptului Uniunii și cel al cooperării loiale impun tuturor autorităților române să țină seama în mod corespunzător de cerințele Curții și să adopte măsuri care să întărească în mod efectiv independența puterii judecătorești, una dintre garanțiile dreptului la un proces echitabil recunoscut fiecărui cetățean”, se precizează în comunicatul transmis de Secția pentru Judecători a CSM.
Sursa Foto: nquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii