Reacții la declarația președintelui Iohannis, care a indicat PSD drept vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț. Radu Oprea (PSD): O declarație nefericită/ Alina Gorghiu (PNL): Baroniadele roșii au adus corupție/Eugen Tomac (PMP): Este nocivă implicarea politică în sănătate
Declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia PSD este vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț, a primit reacții diferite de la reprezentanții partidelor politice, participanți la dezbaterea electorală găzduită de Digi 24, candidații PSD și Pro România au vorbit despre o „dublă măsură”, iar candidata PNL a acuzat guvernările PSD că au adus „incompetență și corupție”.
Radu Oprea, candidat PSD pentru Senat, a catalogat declarația președintelui Iohannis ca fiind „nefericită” și a spus că aștepta ca acesta să ceară demisia Guvernului Orban „și, bineînțeles, a ministrului Sănătății pentru felul dezastruos în care gestionează astăzi sănătatea”.
- „Sunt foarte multe întrebări la care președintele Iohannis nu a dat nicio explicație, de ce are jumătăți de măsură, de ce la Sibiu este într-un fel, de ce consideră că la Piatra Neamț este într-un alt fel, de ce nu a spus nimic despre felul în care au gestionat Suceava și celelalte zone, unde președinții de consilii județene sunt de la PNL. Aceasta dublă măsură este evidentă”, a declarat Oprea.
Alina Gorghiu, candidat PNL la Senat, i-a luat apărarea președintelui Iohannis, declarând că este obligația acestuia să arate care este vinovatul.
- „Nu cel care din punct de vedere administrativ a greșit, pentru că anchetele în curs vor arăta cine este acea persoană sau care este grupul de persoane care a greșit din punct de vedere administrativ, însă era mai important de atât ca președintele statului să indice – ceea ce știam de altfel cu toții – care este autorul moral al acestei întâmplări absolut dramatice generate de sincope ale sistemului sanitar, dacă le pot numi așa”.
În opinia Alinei Gorghiu, vina o poartă „baroniadele roșii de la nivel județean care au adus incompetență și corupție în acest sistem sanitar” și a amintit că PSD a promis 8 spitale regionale și nu a făcut nimic.
Cristina Prună, candidat USR-PLUS pentru Camera Deputaților, îi dă dreptate președintelui Iohannis doar parțial, în chestiunea lipsei reformelor.
- „Însă trebuie să spun că am fost dezamăgită că a dat vina doar pe PSD, pentru că vina este a tuturor guvernelor, a vechii clase politice care a fost la cârma sistemului de sănătate și care nu a făcut mare lucru. Și rezultatele le vedem, de 30 de ani n-am mai văzut un spital construit (….) Este nevoie de o reformă de sistem și această criză Covid nu a făcut decât să arate care sunt problemele acestui sistem medical, faptul că medicii ne-au plecat, că nu avem suficiente materiale în spitale și că nu se respectă reguli minime care duc la astfel de tragedii, precum tragedia de la Neamț”, a spus Cristina Prună.
Adrian Țuțuianu, candidat Pro România la Camera Deputaților, a vorbit, la rândul lui, de o dublă măsură, dar comparația a dus la tragedia din Colectiv.
- „Eu cred că domnul președinte are o dublă măsură: în anul 2015, la tragedia de la Colectiv, a rămas celebră declarația potrivit căreia au trebui să moară oameni pentru ca acest Guvern să plece, e vorba de Guvernul Ponta. Era vorba de o tragedie întâmplată într-un club privat, astăzi discutăm de o tragedie întâmplată într-un spital public, ceea ce arată cum sunt gestionate unele spitale publice. Cred că era normal ca domnul președinte să ceară Guvernului să plece sau cel puțin să ceară ministrului Sănătății să plece, era un gest politic responsabil, menit să arate că există totuși o responsabilitate politică față de această situație deosebită”, a spus Țuțuianu.
Eugen Tomac, președinte PMP, candidat la Camera Deputaților, consideră că sistemul de sănătate „este captiv de zeci de ani de zile și incapabil să fie resetat”, pentru că nu s-au făcut reforme consistente.
- „În primul rând, trebuie depolitizat managementul din sănătate, este vital. Avem nevoie de management privatizat (…) Cazul de la Neamț ne arată foarte clar că politizarea este cea mai mare problemă a sistemului de sănătate. Într-un an de zile, să ai opt șefi de spital(…) arată cât de nocivă este implicarea politică în tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate”, a declarat Tomac.
Cseke Attila, candidat UDMR pentru Senat, a spus că subiectele sensibile, ca sănătatea, nu trebuie supuse unui joc politic și că nu este de acord cu o propunere de recentralizare a managementului spitalelor.
- „Dacă descentralizarea, în anumite locuri, nu a dus la rezultatul scontat, atunci greșeala este a celor care au numit, respectiv a celor care au fost numiți. (…) Sfera politică trebuie să se ocupe ca să găsească oameni potriviți și să găsească resurse necesare pentru dezvoltarea infrastructurii”.
Cseke Attila a dat exemple de manageri de spital cu mandate de durată: „în Miercurea Ciuc, după 10 ani, suntem la al doilea manager de spital, în Odorheiul Secuiesc și în Sfântu Gheorghe sunt manageri de spital de 10 ani de zile. În Oradea, managerul de la județean este de 9 ani”, a exemplificat candidatul UDMR.
Sursa foto: Spitalul Județean din Piatra Neamț după incendiu / Sursa: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii