Reacțiile președinților Donald Trump și Emmanuel Macron după ce Iranul a depășit rezervele de uraniu îmbogățit/ Decizia ridică semne de întrebare cu privire la programul său nuclear
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a chemat marţi Iranul „să revină fără întârziere” asupra depăşirii rezervelor sale de uraniu slab îmbogăţit impuse de acordul din 2015 privind programul său nuclear, transmite AFP.
Macron „a luat notă cu îngrijorare” de acest anunţ făcut luni de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.
El cere Iranului „să revină fără întârziere asupra acestei depăşiri” şi „să se abţină de la orice măsură suplimentară care ar pune în cauză obligaţiile sale nucleare”.
Și președintele Donald Trump a reacționat, declarând că „Iranul se joacă cu focul”.
Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) într-un context al unor tensiuni exacerbate cu SUA, provocând temeri de escaladare a tensiunilor în regiunea Golfului.
Ţările europene semnatare ale înţelegerii ceruseră guvernului de la Teheran să nu facă acest pas, deşi Statele Unite s-au retras unilateral din acord.
”Putem confirma că Directorul General al AIEA, Yukiya Amano, a informat Board-ul Guvernatorilor că Agenţia a verificat la 1 iulie că stocul total de uraniu îmbogăţit al Iranului a depăşit (limitele din acordul nuclear)”, se menţionează într-o declaraţie emisă de AIEA.
Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice.
Miercurea trecută, conform unor surse diplomatice ale Reuters, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) confirmase că industria iraniană dispunea de aproximativ 200 de kg de uraniu de concentraţie redusă, aproape de limita de 202,8 kg acceptată în 2015. Agenţia de presă Fars a citat de asemenea o sursă care susţine că AIEA a făcut luni un inventar al stocului.
Acordul dintre Iran şi cele şase puteri internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – a dus la suspendarea majorităţii sancţiunilor internaţionale împotriva regimului de la Teheran, în schimbul restricţionării activităţii industriei nucleare iraniene. Ca urmare a limitării acceptate, Iranul ar fi urmat să nu poată produce o bombă atomică mai devreme de aproximativ 2-3 luni până la un an.
După tratativele de vineri, din capitala Austriei, Iranul a comunicat că ţările europene au oferit prea puţin în materie de asistenţă comercială pentru a determina o revenire asupra deciziei de a depăşi limita stocului de uraniu. Teheranul îşi anunţase această intenţie ca ripostă la retragerea SUA din acordul nuclear. Măsura decisă anul trecut de preşedintele Donald Trump a fost urmată de reluarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.
Iranienii insistă că programul lor nuclear este exclusiv paşnic, consacrat printre altele producţiei de energie.
În mai, Statele Unite au cerut tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol iranian, în caz contrar urmând să fie supuse la rândul lor unor sancţiuni din partea Washingtonului. Ulterior, tensiunile din zona Golfului s-au accentuat; Iranul a doborât luna trecută o dronă americană, iar efectivele militare ale SUA din regiune au fost suplimentate. Aviaţia militară americană este acum în măsură să lovească Iranul în doar câteva minute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank