G4Media.ro

Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă s-a deconectat automat de la…

Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă s-a deconectat automat de la sistemul energetic în urma unei ”disfuncționalități”

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National sâmbătă dimineață din cauza apariției unei ”disfunctionalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară”, anunță compania Nuclearelectrica.

Deconectarea automată s-a produs în condiții de siguranță, potrivit companiei. Deconectarea și lucrrăile de remediere nu au impact advers asupra securității nucleare a reactorului, pesonalului, populației și mediului, arată Nuclearelectrica.

Specialiștii companiei cu capital majoritar de stat lucrează acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic Național.

Sursa foto: Facebook / Ministerul Economiei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Din aceste motive comuniștii lui Ceausescu au refuzat reactoare chinezești.

  2. Nu-i nimic, mai importăm și noi niște energie! Cic-ar fi niște băieți deștepți care se pricep la asta!

  3. Salut !
    Reactorul 3 nu se va opri degraba !!!

  4. CE ORGII FINANCIARE SUNT LA VARF LA CN!!

  5. Pentru ecologistii care isi incarca masinile electrice in acest moment, cea mai mare pondere in productia de electricitate o are carbunele cu 21,58% conform site-ului transelectrica, verificat acum cateva secunde. Noroc ca au repornit reactorul 1 in prima saptamana a lui august si ca avem si productie eoliana (1,2 GW fata de media pe eolian situata pe la 300MW).
    Deci daca nu era vant, ne bazam pe carbune si pe hidrocarburi, tot pe acestea ne vom baza si cand vom avea varfuri de consum, importul este limitat.

    • Exista si carbune in mixul energetic si va mai exista un timp; totusi hidro+eolian+nuclear+fotovoltaic nu genereaza CO2 si au o pondere f mare in productia anuala de energie electrica in Romania – pana la urma are „logica ecologica” o masina electrica.

    • @silviu_dumitrescu
      Am extras datele de pe site-ul Transelectrica, in Mai am avut o medie de 11.97% carbune si 12.45% hidrocarburi dar in Ianuarie am avut 20.61% carbune si 25.36% hidrocarburi.
      La momentul la care scriu comentariul carbunele este la 25.85%, evident din cauza opririi reactorului 2.
      Daca iau in calcul o medie intre Ianuarie si Mai ( 2 luni) obtin 16.29%C respectiv 18.91%HC iar daca echivalez amprenta de carbon a hidrocarburilor, care este la jumatate fata de carbune, obtin o pondere echivalenta a carbunelui de 25.7% adica o amprenta de carbon de minim 257g CO2/KWh. Nu am luat in calcul amprenta de carbon a energiei fotovoltaice deoarece are o pondere foarte mica, undeva la 2%, in alte scenarii nu ar trebui neglijata.
      Amprenta de carbon a energei solare din celule PV este undeva la 4% din amprenta energiei din carbune.
      O masina electrica are un consum mediu de 27KWh/100Km, daca iau in calcul pierderile pe reteaua electrica de transport (~20%) inseamna 33.75KWh/100Km consumati de la centrala, adica 86.73g CO2/Km. Amprenta de carbon a bateriei instalata pe electrica adauga in medie 22g CO2/Km pentru o echipare de 54KWh si o durata de viata a bateriei de 200.000Km (scenariu optimist). Deci electrica ar avea o emisie de ~108g CO2/Km.
      Spre comparatie, o Dacia Logan Access (an 2020, pret de la 7.6k eur) are specificata o emisie de 112-122g CO2/Km iar un hibrid ca Prius are o emisie de 94g CO2/Km.
      Nu am luat in calcul amprenta de carbon a bateriei de pe Prius deoarece are o capacitate foarte mica ( mai putin de 2KWh) si nu foloseste elemente rare deci nu ar adauga foarte mult la cele 94g CO2/Km.
      Concluzia este ca masina electrica sta foarte prost pe partea de emisii de carbon daca se foloseste carbune sau un procent mare de hidrocarburi la producerea electricitatii.
      Eu nu as da subventii pentru electrice inainte de a elimina complet carbunele. Acei bani trebuie sa mearga la modernizarea retelei si abia dupa ce scoatem carbunele din meniu incepem sa dam pomeni de 10k eur pentru fiecare masina electrica (echipata cu baterii de laptop).

  6. Pentru PROSTI. Eoliene,fotovoltaice si chiar hidro NU POT MENTINE FRECVENTA IN INSTALATIE NICIODATA.FARA FRECVENTA CORECTA NU AI SISTEM ENERGETIC SAU DEPINZI CUM DORESC UNII DE ALTE SISTEME ENERGETICE CARE O SA FACA ASTA PE BANI GREI – VEZI JEGUL DE JERMANIA SAU AUSTRIA.SINGURELE CARE POT MENTINE FRECVENTA IN INSTALATIE SUNT TERMO PE CARE UNII VOR SA O DISTRUGA DESI JERMANIA ARE PONDERE LAFEL DE MARE CA SI LA NOI SI NUCLEAR.NUCLEARUL NU POATE SUSTINE SISTEMUL DEOARECE NU ARE SUFICIENTA PRODUCTIE VEZI LIPSA REACTOR 3 SI 4.DECI CINE VREA SA DISTRUGA SISTEMUL VREA SA DISTRUGA TERMO FARA SA CONSTRUIASCA ALTE REACTOARE INAINTE.EOLIENELE SI SOLARUL DOAR MULG SISTEMUL TERMIC DE BANI – VEZI CAT PLATESTE TERMO LA LIPITORILE ASTEA PENTRU ASAZISA ENERGIE VERDE.ROMANIA DACA VREA SA MAI EXISTE TREBUIE SA CEARA GERMANIEI FRANTEI SI OLANDEI SA PLATEASCA BANI GREI PENTRU A CONSTRUI REACTOARELE 3 SI 4 CARE SA INLOCUIASCA TERMO. RESTUL SUNT DISCUTII DE DOI LEI.

    • Atunci pt ce mai exista convertizoare de frecventa? Frecventa poate fi stabilizata foarte usor in ziua de azi. Nu mai suntem in asa zisa Epoca de aur in care tehnologia nu era asa avansata ca in ziua de azi. Exista dispozitive de echilibrare a consumului pe faze, exista o miltitudine de dispozitive create pt astfel de lucruri. Nu mai vorbiti ce nu stiti. Mai intai intrebati automatistii apoi vorbiti.