G4Media.ro

Reactorul explodat de la Cernobîl ”s-a trezit”. Oamenii de știință semnalează că…

Reactorul explodat de la Cernobîl ”s-a trezit”. Oamenii de știință semnalează că au reînceput reacțiile de fisiune nucleară

În masele de uraniu îngropate în reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl care a explodat în 1986 au reînceput reacţiile de fisiune nucleară. Oamenii de știință ai guvernului ucrainean încearcă să înțeleagă dacă aceste reacții vor dispărea aşa cum au apărut, adică singure, sau dacă va fi necesară o intervenție pentru a evita un accident, chiar dacă, evident, nu se vorbeşte de consecințe comparabile cu cele din urmă cu 35 de ani, ci despre un eveniment mult mai mic. „E ca și cum ar fi jăratic într-un grătar”, spune Neil Hyatt, chimist expert în materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, într-un interviu acordat revistei Science.

Senzorii au înregistrat un număr din ce în ce mai mare de neutroni, semnalul unei reacții de fisiune nucleară, care sosea dintr-una dintre încăperile inaccesibile ale reactorului, a explicat Anatolii Doroșenko, de la Institutul pentru problemele de siguranță ale centralelor nucleare din Kiev. „Există multe incertitudini, dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”, a adăugat colegul său de la Institut, Maxim Saveliev, afirmând că „numărul de neutroni crește încet”. Când s-a topit nucleul reactorului, tijele de uraniu folosite drept combustibil, învelişul lor de zirconiu, tijele de grafit și nisipul s-au revărsat ca lava. Au precipitat în pivnița de la intrarea în reactor unde s-au pietrificat în ceea ce se numește FCM (Fuel containing material – material care conține combustibil) adică 170 de tone de uraniu iradiat.

„Sarcofagul” construit în jurul reactorului la un an după accident a permis să intre apa de ploaie, apă care încetinește neutronii și, prin urmare, crește probabilitatea unei coliziuni cu uraniul. Coincizând cu ploile abundente, contorul de neutroni a crescut, revenind apoi la nivelurile normale. Noua manta trebuia să protejeze și reactorul de apă și așa a şi făcut până când, în unele locuri, numărul neutronilor a început să crească din nou, aproape dublându-se în patru ani, la camera 305/2.

Se estimează că odată cu uscarea FCM, coliziunile dintre neutroni și atomii de uraniu vor fi mai ușoare, caz în care reacția de fisiune ar putea accelera exponențial, eliberând energie nucleară într-un mod necontrolat. Nu cum s-a întâmplat în 1986, subliniază oamenii de știință ucraineni. Efectul ar fi unul limitat, dar ar putea provoca totuşi prăbușirea unor secțiuni instabile ale clădirii, eliberând praf radioactiv în noua structură de protecție.

Sursa: La Stampa / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Parca se faceau excursii sa vizitezi zona, sa-i vad acum daca se mai duc.

  2. Se fac excursii, mai mult suntsi cativa localnici care isi duc viata pe acolo. Se vede si pe street view din google maps.

  3. Din cate imi amintesc acel sarcofag a fost construit de catre UE si supervizat de expertii de la DEVCO. Acum incepe sa se fisureze si sa creeze probleme. Asteptam explicatii.

    • reciteste, nu scrie nicaieri ca NOUL sarcofag a inceput sa se fisureze.

    • @radioactiv – Noul sarcofag de la Cernobil a fost construit de un consortiu privat si a fost finantat de o banca si comunitatea internationala, nu mai incerca sa strecori minciuni…

    • Plus de asta, unom are dreptate, nu despre noul sarcofag e vorba ci despre cel vechi, construit de rusi in 1986…

    • Reactorul a fost acoperit de „sarcofag” prin fonduri UE, tocmai pentru a opri orice scurgere radioactiva pentru „sute” de ani. Expertii DEVCO au monitorizat zona si constructia acestuia. Mai documenteaza-te inainte sa insiri aici prostii!! N-am zis ca sunt si vinovati acesti experti nucleari, insa ar trebui reevaluata situatia.

    • Da, sigur va sari UE sa-ti dea explicatii, ca doar le astepti

    • E vorba de vechiul sarcofag peste care a fost construit cel nou de către UE.Ala vechi ceda și avea infiltratii

  4. Dar de ce am asculta de oamenii de știință, din moment ce avem experți neaoși în vaccin, în covid și-n toate altele? Oare șoșoceii nu se bagă să studieze și situația de la Cernobîl?

    • dar tu esti genul de om care ai fi asculat ‘orbeste’ de Anatoly Dyatlov?

    • LOL, buna asta. Diatlov era expertul.

  5. N-are cum sa reporneasca usor reactia in lant. Si chiar daca reporneste va fi o reactie slaba. Care cu incalzirea masei de uraniu se va evapora apa patrunsa, si se va oprii reactia de la sine.
    Asa e in 2 locuri din Africa, unde s-au desoperit in sec. 20 vreo 2 reactoare naturale…….care sunt controlate de starea vremii. Daca ploua intra apa in crapaturile stancilor pornind reactia in lant care incalzeste si evaporeaza apa – stopand reactorul. Puterea energetica a unui astfel de reactor este foarte scazuta, mai ales in raport cu densitatea. Nu cred se pune problema sa darame ziduri. Betonul rezista foarte bine la temperaturi de maxim 100 C cat poate produce un astfel de reactor. Iar in timp combustibilul se termina. Deci, pe termen lung, vor fi sanse tot mai mici pentru o reactie in lant periculoasa.
    Mi-e frica sa nu faca astia o prostie cu sarcofagul nou, inchizandu-l ermetic tot timpul. Apa ar potea patrude oricum prin partial laterale – apa freatica etc. Sarcofagul nou ar trebuii ventilat periodic, mai ales in perioadele cu vreme uscata, pentru a putea fi eliminat aerul umed din sarcofagul nou.
    Aerul umed adunat in sarcofagul nou ar putea bloca ,,evaporarea obisnuita a apei” de dinainte din sarcofagul vechi.

  6. Trebuia sa spuneti ca e om de stiinta britanic.

    Dupa Neil Ferguson, cel care a prezis jumatate de milion de britanici morti de covid, si persoana anonima de la Oxford Vaccine Group, care a alocat aiurea participantii in testele vacccinului AZ, am dorinta arzatoare sa fiu scutit de oameni de stiinta britanici.

    Niste cercetatori ucrainieni s-ar descurca mai bine cu mormanele acelea de bani produse din praduirea coloniilor. Doar gura e de ei.

    Cand auzi un Tapalaga ca lucreaza la BBC, intreaba-l de ce BBC a anuntat caderea turnul 7 de la WTC cu jumatate de ora inainte sa se produca, sau de ce au transmis ca Ceausescu a omorat 50 de mii de revolutionari.

  7. 8 clase adunate aveți toti si va contraziceți

  8. radiatii…..aiurea. a facut un roman un gratar mic………