G4Media.ro

Realitatea dură a traficului de persoane din România: „Majoritatea victimelor minore sunt…

Sursa foto: pixabay.com

Realitatea dură a traficului de persoane din România: „Majoritatea victimelor minore sunt recrutate de persoane apropiate – prieteni, parteneri, rude ori vecini” – Ministerul de Interne

Bilanțul Ministerului Afacerilor Interne în privința fenomenului traficului de persoane și activităților pentru combaterea lui, publicat în această săptămână, evidențiază cifrele la nivel național – cazuri, dosare penale, condamnări dar și informații importante privind cazuistica în domeniul traficului de minori și cazuistica colaborării cu alte țări, în special Marea Britanie.

În comunicatul publicat de MAI se arată: „În condiţiile în care fenomenul traficului de persoane are un caracter pregnant transfrontalier, România fiind predominant ţară de origine a victimelor traficului care sunt exploatate, în general, în ţări din vestul Europei (Germania, Spania, Franţa, Marea Britanie etc.), este evidentă necesitatea unei cooperări judiciare internaţionale susţinute pentru combaterea acestuia.”

Alte informații relevante incluse în comunicatul MAI: 

Despre România, ca țară de origine, și țările de destinație: 

  • România a fost catalogată, în principal, ca o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, din cauza unor condiții de vulnerabilitate crescută a unor segmente de populație în căutare de oportunități mai bune de viață (push factors).
  • În aceeași măsură, țările vest-europene au continuat să păstreze statutul de țări de destinație pentru cetățenii români atrași în situații de trafic şi exploatare, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină şi în afara sau la limita condițiilor legale, pentru servicii sexuale (prin faptul că prostituția este tolerată, legalizată sau reglementată ca meserie) sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie, creându-se astfel premisele victimizării (pull factors).
  • Urmare a cererii din țările de destinație, acestea devin o atracție pentru persoane ce doresc să își îmbunătățească nivelul de trai, iar printre numeroasele persoane ce se deplasează benevol, există și o parte ce ajung într-o situație de trafic.

Despre caracteristicile traficului de minori: 

  • Cazuistica se menține la un nivel ridicat
  • Exploatarea sexuală rămâne principala formă de exploatare întâlnită în cazul infracțiunilor de trafic de minori, celelalte forme de exploatare (muncă forțată, obligarea la cerșetorie, exploatarea activităților infracționale ș.a.) întâlnindu-se într-un număr mic de investigații.
  • Majoritatea victimelor minore sunt recrutate în persoană, de persoane apropiate, din cercul „de încredere” – prieteni, parteneri, rude ori vecini.
  • În cazul minorilor, spre deosebire de adulți, spațiul de exploatare și destinație a traficului este mai degrabă intern, cea mai mare parte a acestora fiind traficați în interiorul țării noastre.
  • Exploatarea a avut loc, însă într-un procent mai mic și în state precum Italia, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania și alte state europene.

Despre cazuistica în cadrul colaborării cu Marea Britanie: 

  • Marea Britanie este în continuare o țară ţintă pentru traficanții români, în anul 2021 pe primele locuri situându-se Germania, Italia, Marea Britanie și Spania (demand countries).
  • Dintre cele 71 de echipe comune de anchetă privind grupări infracționale organizate specializate pe trafic de persoane și trafic de minori, derulate începând cu anul 2010 până în prezent, peste jumătate (39 de echipe comune) au fost încheiate cu omologii din Marea Britanie.
  • Un exemplu recent de operațiune comună RO-UK încheiată cu succes o reprezintă JIT Bodleian RO-UK – grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, spălare bani:

Detaliile privind anchetarea grupului infracțional: 

În perioada octombrie 2018 – septembrie 2020, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au desfășurat activități investigative pentru documentarea și tragerea la răspundere penală a membrilor unei grupări infracțional organizate, cu preocupări pe linia traficului de persoane și de minori în scopul exploatări sexuale, pe relația România – Marea Britanie (Scoția), grup infracțional alcătuit din 28 de membri.

În dimineața de 9 septembrie 2020, s-a acționat simultan pe teritoriul României și Marii Britanii, prin efectuarea a 32 de percheziții domiciliare, 23 pe teritoriul României – în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin și 10 percheziții pe teritoriul Marii Britanii.

La finalizarea acțiunii, au fost depistați și conduși la I.G.P.R. și D.I.I.C.O.T. 14 persoane, dintre care 10 au fost arestate, iar față de 4 a fost dispus controlul judiciar. Ulterior, alți 2 membri ai grupării au fost depistați și arestați.

În Marea Britanie, au fost arestate 10 persoane și depistate 11 posibile victime.

Profiturile uriașe obținute din practicarea prostituției, a cerșetoriei ori a muncii în afara cadrului legal în Marea Britanie vor menține interesul cetățenilor români aflați în situații de vulnerabilitate ori a traficanților români care exploatează persoane pe teritoriul britanic.

Acțiunile desfășurate anul trecut

  • Pe parcursul anului 2021, la nivel național, structurile specializate în combaterea traficului de persoane au desfășurat activități în 723 de dosare cu caracter transfrontalier, din care 215 înregistrate în 2021.
  • Este de notat menţinerea mobilităţii grupărilor criminale ce acţionează în ţările de destinaţie/de exploatare, prin reorientarea grupărilor infracţionale către destinaţii noi, unde există o cerere mai mare pe piaţa sexuală, pentru cerşetorie şi prin muncă.
  • Astfel, 48 de dosare penale dintre cele înregistrate în 2021 au avut destinații multiple ale exploatării.
  • Anul trecut, au fost semnate 5 echipe comune de anchetă (JIT) de către D.I.I.C.O.T. în care a fost implicat personalul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
  • În 6 dosare penale, au existat JIT și s-au derulat acțiuni de destructurare, împreună cu Marea Britanie, inclusiv Irlanda de Nord, Norvegia și Italia.
  • De asemenea, au fost soluționate 9 dosare penale, în care a existat echipă comună de anchetă.

Comunicatul integral, aici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Eu am ramas cu „profiturile uriase” din articol.
    Poți sa traiesti linistit in Romania fara venituri declarate?
    Cred ca Parlamentul doarme totusi. Are majoritatea asigurata pina in 2050

    • Daca mergi in cazinouri si vezi cati joaca pe multi bani la ruleta unde desgur ca pana la uma pierd si ii verifici vezi ca u lucreaza ca nu au surse declarate de venit dar au bani u carul Deiur ca acolo sunt elemente ce fac parte din retele mafiote cu droguri etc si mai ales carne vie. Acolo sa mearga politia si sa urmareasca dar ea este de fapt complice si-si primeste tainul respectiv actionand numai de forma sau minimal ca sa se vada ceva si in acest sens Ministrul de interne este …nu pot sa spun cum dar voi intelegeti…

  2. Este că Pensiispeciale sunt geambaşii numărul 1 ai acestui tip de trafic. S-a văzut la Caracal că sunt toţi mână în mână interlopi, procurori, miliţişti şi judecători care refuză să cerceteze şi să examineze probe. 🤮 🤮 🤮 🤮 🤮

  3. predoiu LE-A CRESCUT NUMAI LA INCEPUTUL ACESTUI AN VENITURILE CU 40-50%.

    MAJORTITATEA INFRACTORILOR CARE FAC TRAFIC DE PERSOANE AU LUAT CU SUSPENDARE.
    SI SI-AU VAZUT MAI DEPARTE DE CRESTEREA AFACERII. SI FAC MILIOANE DE EURO.

  4. Eu inca nu am uitat de cazul de la Tandarei. Au taraganat procesul ani de zile si agresorii au scapat basma curata..
    Degeaba muncesc procurorii britanici si politia la prinderea traficantilor daca „judecatorii” ii achita si se regrupeaza! Cum mai poti sa ai incredere in instante?
    Josnic!