G4Media.ro

Reapropiere Turcia – Israel: Președintele Isaac Herzog, în vizită la președintele Recep…

foto: președinția Turciei

Reapropiere Turcia – Israel: Președintele Isaac Herzog, în vizită la președintele Recep Tayyip Erdogan/ Problema palestiniană, una dintre chestiunile cheie discutate

Erdogan a declarat că întâlnirea sa cu omologul israelian Isaac Herzog a reprezentat un moment decisiv în relațiile dintre cele două țări.

„Sunt foarte încântat să-l găzduiesc pe onorabilul președinte Herzog aici, la reședința noastră din Ankara. Cred că această vizită istorică va fi un punct de cotitură în relațiile dintre Turcia și Israel”, a spus el într-o declarație comună cu președintele Herzog, după o întâlnire de două ore între cei doi șefi de stat la palatul prezidențial din capitala Turciei.

„Obiectivul nostru comun este să stimulăm și să revigorăm dialogul politic între țări, care se bazează pe interese comune și pe respectul reciproc al sensibilității celuilalt.”

Herzog a fost întâmpinat miercuri la Ankara cu o fanfară la aeroport, într-o încercare de a repara relațiile reciproce dintre cele două țări care s-au înrăutățit în ultimii 12 ani. El este primul lider israelian care a făcut acest lucru în 14 ani.

Președintele Erdogan a mai declarat că problema palestiniană a fost una dintre chestiunile cheie discutate cu Herzog.

„Am exprimat importanța pe care o acordăm reducerii tensiunilor din regiune și urmăririi unei soluții cu două state. Am atras atenția asupra îmbunătățirii condițiilor de viață ale palestinienilor”, a spus el, adăugând că Turcia se așteaptă ca Israelul să faciliteze noi acțiuni umanitare în sprijinul poporului palestinian.

De asemenea, Erdogan a condamnat antisemitismul ca fiind o „crimă împotriva umanității” și a spus că „turcii și evreii sunt cel mai bun exemplu de conviețuire care a durat de secole. Nu vom permite ca această istorie lungă și specială să fie umbrită”.

Herzog a spus că „Israelul și Turcia… pot și ar trebui să colaboreze în multe domenii care au un impact dramatic asupra acestei regiuni, pe care cu toții o numim acasă”, și a anunțat că ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu va sosi luna viitoare în Israel.

Președintele israelian și-a felicitat, de asemenea, omologul său turc pentru eforturile sale de a media o soluție care să pună capăt ostilităților în curs dintre Rusia și Ucraina. Herzog va călători mai târziu la Istanbul pentru întâlniri cu comunitatea evreiască de acolo. Turcia are una dintre cele mai numeroase comunități evreiești, alături de Iran, dintr-o țară musulmană.

Deși președintele Erdogan este și șef al guvernului într-o republică prezidențială, în timp ce președintele Herzog are un rol ceremonial într-o republică parlamentară, șeful statului israelian a ținut să sublinieze importanța vizitei sale.

„Vizita mea este complet coordonată cu prim-ministrul Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid și birourile acestora și sper că, în urma vizitei mele, va începe un proces serios cu Turcia, un dialog aprofundat la diferite niveluri și că în cele din urmă vom vedea, așa că sper, progrese în relațiile noastre și rezultate pozitive.”

La Istanbul, un grup de aproximativ 150 de persoane, majoritatea membri ai grupărilor pro-islamiste, au protestat împotriva vizitei lui Herzog, scandând sloganuri anti-israeliene și ținând pancarte în care îl numeau pe președintele israelian „ucigaș”. Printre protestatari se numărau membri ai grupării islamice turce de ajutor IHH, care a organizat flotila către Gaza care a rupt blocada israeliană în 2010.

Turcia și Israelul au fost cândva aliați apropiați, dar relația s-a deterioriat sub Erdogan, care este un critic deschis al politicilor Israelului față de palestinieni. Israelul, la rândul său, a fost deranjat de sprijinul acordat de către Erdogan pentru Hamas, gruparea militantă care controlează Fâșia Gaza. Israelul consideră Hamas o grupare teroristă, care are ca scop declarat distrugerea statului Israel.

Cele două țări și-au retras ambasadorii în 2010, după ce forțele israeliene au luat cu asalt o flotilă cu destinația Gaza, care transporta ajutor umanitar pentru palestinienii și care a rupt blocada israeliană. Incidentul a dus la moartea a nouă activiști turci.

Relațiile s-au deteriorat din nou în 2018, când Turcia, iritată de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, și-a rechemat încă o dată ambasadorul din Israel, ceea ce a determinat Ierusalimul să-și recheme la rândul său trimisul. Cele două țări nu și-au renumit până acum noi ambasadori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...