Rebelii M23 susținuți de Rwanda revendică cucerirea Goma, cel mai mare oraș din estul Congo / 290 de agenți de securitate români sunt blocați în oraș
Rebelii susținuți de Rwanda afirmă că au capturat cel mai mare oraș din estul Congo, Goma, luni dimineață, în timp ce Organizația Națiunilor Unite a descris o panică în masă în rândul celor 2 milioane de locuitori, iar guvernul congolez a declarat că avansul rebelilor reprezintă o „declarație de război”, potrivit agenției AP.
Rebelii M23 au anunțat capturarea orașului într-o declarație cu câteva minute înainte de expirarea unui termen de 48 de ore impus de grup pentru ca armata congoleză să predea armele. Luni dimineața devreme, s-au auzit focuri de armă în tot orașul, potrivit a doi lucrători umanitari din Goma.
Într-o declarație, rebelii au îndemnat locuitorii din Goma să rămână calmi și membrii armatei congoleze să se adune la stadionul central.
Adelin Petrișor a scris pe contul lui X că 290 de agenți de securitate români sunt blocați în Goma.
“Românii au 4 răniți, care sunt în afara oricărui pericol, potrivit lui Constantin Timofte, cel care îi conduce. Contractorii români duși acolo de Horațiu Potra sunt în baza MONUSCO din Goma. MAE știe de ei, tine legătura cu ONU, cu RD Congo și Rwanda. Mai jos declarația exclusivă a celui care îi conduce pe agenții de securitate români. Anul trecut, în luptele cu rebelii, românii au înregistrat 4 morți și 5 răniți”, potrivit sursei citate.
EXCLUSIV! 290 de agenți de securitate 🇷🇴 sunt blocați în Goma, RD Congo, după ce rebelii M23 au ocupat orașul în care ei antrenau armata guvernamentală 🇨🇩. Românii au 4 răniți, care sunt în afara oricărui pericol, potrivit lui Constantin Timofte, cel care îi conduce. Contractorii… pic.twitter.com/xFzhFNaZGY
— Adelin Petrișor (@Ade_linPetrisor) January 27, 2025
Ofensiva rebelilor M23 în inima regiunii bogate în minerale amenință să agraveze dramatic unul dintre cele mai lungi războaie din Africa și să deplaseze în continuare civili. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, peste o treime din populația provinciei Kivu de Nord, unde se află Goma, este în prezent strămutată, iar capturarea Goma va agrava probabil situația.
Purtătorul de cuvânt al guvernului congolez, Patrick Muyaya, a făcut apel la protecția civililor și a afirmat că țara se află „într-o situație de război”.
Duminică târziu, reprezentantul special al ONU pentru Congo a declarat în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU că, în condițiile în care aeroportul este închis și drumurile blocate în vastul centru umanitar și de securitate al regiunii, „suntem blocați”.
La sfârșitul zilei de sâmbătă, Congo a rupt relațiile cu Rwanda, care a negat că ar susține M23, în ciuda dovezilor colectate de experții ONU și alții. Valul de violențe a ucis cel puțin 13 membri ai forțelor de menținere a păcii în ultima săptămână.
În ultimele săptămâni, M23 a realizat câștiguri teritoriale semnificative de-a lungul graniței Congo-Rudwana. În noaptea de duminică spre luni, rebelii au cerut armatei congoleze să predea armele și să se prezinte la un stadion local până la ora 3 a.m., altfel vor cuceri orașul.
Armata uruguayană, care se află în Goma în serviciul misiunii ONU de menținere a păcii, a declarat pe X, duminică târziu, că unii soldați congolezi au depus armele.
„Mai mult de o sută de soldați FARDC sunt adăpostiți în facilitățile bazei „Siempre Presente” în așteptarea procesului (de dezarmare, demobilizare și reintegrare)”, se arată în declarație.
În fotografiile transmise împreună cu declarația, bărbați înarmați sunt văzuți înregistrându-se împreună cu forțele de menținere a păcii într-un amestec de uniforme militare și haine civile.
Reprezentantul special al ONU, Bintou Keita, a declarat în fața Consiliului de Securitate că, în ciuda sprijinului acordat de forțele de menținere a păcii ale ONU forțelor armate congoleze, M23 și forțele rwandeze au intrat în cartierul Munigi de la periferia orașului Goma, „provocând panică în masă”. Munigi se află la 9 kilometri de oraș.
Keita a declarat că luptătorii M23 avansează și folosesc locuitorii „ca scuturi umane”, în timp ce alții fug pentru a-și salva viața.
„M23 a declarat spațiul aerian deasupra orașului Goma închis”, potrivit sursei citate. „Cu alte cuvinte, suntem prinși în capcană”. Ea a declarat că ONU a relocat temporar personalul neesențial din oraș.
Ministrul de externe al Congo, Thérèse Kayikwamba Wagner, a declarat în fața Consiliului de Securitate că Rwanda comite „o agresiune frontală, o declarație de război care nu se mai ascunde în spatele manevrelor diplomatice”.
Ambasadorul Rwandei la ONU, Ernest Rwamucyo, nu a confirmat sau infirmat afirmațiile Congo. El a acuzat guvernul congolez, afirmând că criza ar fi putut fi evitată dacă acesta „ar fi demonstrat un angajament real față de pace”.
Statele Unite și Franța au cerut o încetare a focului și au făcut apel la Rwanda să își retragă sprijinul pentru M23, ambasadorul interimar al SUA, Dorothy Shea, avertizând că SUA vor „lua în considerare toate instrumentele de care dispun” pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de susținerea conflictului armat.
Congo rupe relațiile cu Rwanda
Congo, Statele Unite și experții ONU acuză Rwanda că sprijină M23, care este format în principal din etnici Tutsi care s-au desprins de armata congoleză în urmă cu mai bine de un deceniu. Este una dintre cele aproximativ 100 de grupări armate care își dispută regiunea bogată în minerale, unde un conflict de lungă durată a creat una dintre cele mai mari crize umanitare din lume.
Guvernul Rwandei neagă că ar susține rebelii, dar anul trecut a recunoscut că are trupe și sisteme de rachete în estul Congo pentru a-și proteja securitatea, acuzând o creștere a forțelor congoleze în apropierea graniței. Experții ONU estimează că până la 4 000 de forțe rwandeze se află în Congo.
Ministerul de Externe din Congo a declarat sâmbătă târziu că rupe relațiile diplomatice cu Rwanda și că retrage tot personalul diplomatic din țară „cu efect imediat”.
Ministrul de externe al Rwandei, Olivier Nduhungirehe, a declarat duminică pentru The Associated Press că decizia de a întrerupe relațiile a fost o mișcare unilaterală a Congo.
M23 a mai cucerit o dată Goma în 2012, retrăgându-se după ce Rwanda a fost supusă unei presiuni internaționale considerabile.
Cu toate acestea, experții din Congo spun că ar putea fi mai greu de data aceasta să convingă M23 să renunțe, deoarece motivele lor sunt diferite.
„Anterior, aceștia au avut cereri clare de a fi integrați în armata (Congo) și de a avea o mai mare participare la procesul politic. De data aceasta, motivația lor pentru lansarea acestor atacuri este înrădăcinată în dorința lor de a controla teritoriul, în special regiunea Kivu de Nord”, a declarat Darren Davids, analist la Economist Intelligence Unit.
Există o incertitudine semnificativă în ceea ce privește calea de urmat, iar dacă ar avea loc lupte în oraș, acestea ar fi dezastruoase și ar face numeroase victime, a spus el.
Civilii fug de înaintarea rebelilor
Duminică dimineața, focuri de armă puternice au răsunat în Goma, la câțiva kilometri de linia frontului. Zeci de copii și adulți au fugit din tabăra Kanyaruchinya, una dintre cele mai mari din estul Congo pentru persoanele strămutate, în apropierea graniței cu Rwanda.
„Fugim pentru că am văzut soldați la granița cu Rwanda aruncând bombe și trăgând”, a declarat Safi Shangwe, care se îndrepta spre oraș.
Unii dintre cei strămutați se temeau că nu vor fi în siguranță nici în Goma. „Am auzit că sunt lansate bombe și în Goma, așa că acum nu știm unde să mergem”, a spus Adèle Shimiye.
Joyce Msuya, adjunctul șefului umanitar al ONU, a declarat că situația se deteriorează rapid. „Dacă ostilitățile se extind în Goma – un centru urban dens populat – impactul asupra civililor ar putea fi devastator”, a spus ea.
Armata congoleză a declarat că a respins ofensiva M23 cu ajutorul forțelor aliate, inclusiv al forțelor de menținere a păcii ale ONU și al soldaților din cadrul Misiunii Comunității de Dezvoltare a Africii de Sud, cunoscută și sub numele de SAMIDRC.
Pe lângă cei doi pacificatori sud-africani, șapte soldați sud-africani din cadrul SAMIDIRC au fost uciși în ultimele zile, a declarat ministrul sud-african al apărării.
Din 2021, guvernul congolez și forțele aliate – inclusiv misiunea ONU de 14 000 de oameni – au ținut M23 departe de Goma.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.