G4Media.ro

Rebelii se află „la porțile” orașului cheie Hama, armata siriană trimite întăriri

Syrian opposition fighters stand atop a seized Syrian army armoured vehicle in the outskirts of Hama, Syria, Tuesday Dec. 3, 2024.,Image: 942421443, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: Ghaith Alsayed / AP / Profimedia

Rebelii se află „la porțile” orașului cheie Hama, armata siriană trimite întăriri

Rebelii care conduc o ofensivă în nordul Siriei au ajuns marți „la porțile” orașului Hama, al patrulea ca mărime din țară, unde se confrunta cu armata regimului Bashar al-Assad, sprijinită de aviația rusă și de întăriri importante, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Armata a raportat „lupte feroce”, în special în nordul provinciei Hama, în timp ce „întăriri importante” au sosit în oraș, potrivit unei surse militare citate de agenția oficială Sana.

Nori de fum negru se ridicau din orașul Souran, la aproximativ douăzeci de kilometri nord de Hama, unde imaginile AFP arătau civili fugind, înghesuiți în camioane și remorci, în timp ce luptătorii rebeli, cu armele în mână, patrulau în camionete.

În Halfaya, un oraș învecinat, rebelii trăgeau cu lansatoare de rachete. Alții, pe mopede, făceau semnul V de victorie în timp ce treceau pe lângă tancurile abandonate de armata siriană.

“Val major de strămutări”

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a declarat marți seara că rebelii au ajuns „la porțile” orașului Hama, un oraș strategic din centrul țării situat între Alep și capitala Damasc, și au bombardat anumite cartiere.

Potrivit OSDO, un ONG britanic cu o vastă rețea de surse în Siria, luptele de la periferia orașului Hama au provocat „un val major de strămutări”.

Luptele, care au făcut 602 morți într-o săptămână, dintre care 104 civili, potrivit OSDO, sunt primele de o asemenea amploare din 2020 în această țară marcată de război civil.

Începând de sâmbătă, peste 48.500 de persoane au fost strămutate în regiunile Alep și Idlib vecină, dintre care mai mult de jumătate sunt copii, potrivit Biroului ONU pentru afaceri umanitare (OCHA).

O coaliție de rebeli dominată de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a al-Qaida, a lansat la 27 noiembrie o ofensivă fulger în nord-vestul Siriei, cucerind zeci de orașe și o mare parte din Alep, al doilea oraș ca mărime al țării, înainte de a-și continua înaintarea spre sud.

„Avansăm spre Hama după ce am curățat” orașele care duc spre acesta, a declarat marți pentru AFP un luptător rebel, care s-a identificat drept Abu al-Hadwa al-Sourani.

Armata siriană, care nu a opus o rezistență semnificativă la Alep, a anunțat marți că lovește „organizațiile teroriste, pozițiile și bazele lor” în regiunea Hama și în provincia Idlib, mai la nord, cu sprijin aerian sirian și rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui țară este principalul aliat al Damascului alături de Iran, a declarat marți că dorește o încetare „rapidă” a ofensivei rebelilor, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Marți seara, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat Ucraina că oferă sprijin militar luptătorilor HTS, referindu-se la „cooperarea dintre teroriștii ucraineni și sirieni motivați de ura împotriva Siriei și Rusiei”.

Iranul, un alt aliat al regimului președintelui Bashar al-Assad, a declarat că este gata să „ia în considerare” trimiterea de trupe în Siria dacă țara solicită acest lucru.

Pentru prima dată de la începutul războiului civil, în 2011, regimul a pierdut complet controlul asupra orașului Alep, un oraș cu aproximativ două milioane de locuitori, cucerit de rebeli, cu excepția cartierelor kurde din nordul acestuia.

Teroare

În Idlib, bombardat de avioane siriene și rusești ca represalii la ofensivă, imagini filmate de AFP au arătat salvatori căutând printre dărâmăturile clădirilor distruse.

„Nu pot descrie (…) teroarea pe care am simțit-o”, a declarat Hussein Ahmad Khodr, un profesor.

În Alep, unde patrulau rebeli înarmați, locuitorii au stat la coadă pentru a primi pâine distribuită de o asociație, în timp ce, potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC), brutăriile și magazinele alimentare au fost închise.

Contactat telefonic de AFP, Nazih Yristian, în vârstă de 60 de ani, s-a închis acasă cu soția sa, în cartierul armean.

„Nimeni nu ne-a atacat până acum, dar vrem să plecăm până când lucrurile se calmează”, a explicat acest bărbat, potrivit căruia ieșirile din oraș au fost blocate.

Marți, ONU a raportat „numeroase victime civile, inclusiv un număr mare de femei și copii” în urma atacurilor ambelor părți și a distrugerii unor unități sanitare, școli și piețe.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, spitalele din Alep, dintre care mai puțin de opt sunt încă funcționale, sunt copleșite.

Potrivit NRC, rețeaua de distribuție a apei a fost deteriorată.

Statele Unite, care conduc o coaliție internațională antijihadistă în Siria, au îndemnat luni „toate țările” să acționeze pentru o „dezescaladare”, la fel ca Uniunea Europeană, care a „condamnat” loviturile rusești „asupra zonelor dens populate”.

Ostil regimului sirian, Qatarul a declarat marți că acțiunea militară nu poate rezolva criza și a indicat că furnizează ajutor umanitar sirienilor în coordonare cu Turcia, un aliat important al rebelilor.

Luni, Bashar al-Assad a denunțat o încercare de „redesenare a hărții regionale”.

Siria a fost divizată de războiul civil în mai multe zone de influență, în care părțile aflate în conflict sunt sprijinite de diverse puteri străine.

Cu sprijinul militar al Rusiei, al Iranului și al mișcării libaneze pro-iraniene Hezbollah, regimul a recucerit o mare parte a țării în 2015 și întregul Alep în 2016, a cărui parte de est fusese cucerită de rebeli în 2012.

O încetare a focului introdusă în 2020, patronată de Ankara și Moscova, a restabilit un calm precar în nord-vest.

Războiul civil sirian, care a început cu reprimarea brutală a manifestațiilor pro-democrație, a făcut aproximativ o jumătate de milion de victime.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...