G4Media.ro

ReBrain Greece: Program guvernamental pentru repatrierea ”creierelor” plecate din cauza crizei economice…

ReBrain Greece: Program guvernamental pentru repatrierea ”creierelor” plecate din cauza crizei economice și a corupției

Guvernul grec a lansat un proiect-pilot prin care subvenționează întoarcerea în țară a 500 de absolvenți de studii post-universitare care au emigrat în ultimii ani, potrivit Politico.

Proiectul vizează specialiști în domenii de înaltă calificare, cu vârsta cuprinsă între 28 și 40 de ani, și le oferă acestora acces la joburi stabile și un salariu minim brut de 3.000 de euro, din care guvernul va suporta 2.000 de euro. Companiile care participă la proiectul-pilot și sunt obligate să îi păstreze minimum un an pe cei întorși grație schemei de sprijin.

Grecia se confruntă cu o lipsă acută de specialiști în domenii precum IT, inginerie, medicină și cercetare. Pe lângă criza economică din anii 2008 – 2010, mulți dintre specialiștii de vârf din țară au emigrat din cauza corupției cronice și a lipsei unei culturi a meritocrației, potrivit presei elene.

Un alt motiv pentru fuga ”creierelor” este politica fiscală din ultimul deceniu, adică o creștere masivă a taxelor și impozitelor pentru companii și salariații cu venituri mari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pana cand nu se va extirpa coruptia astfel de programe sunt insuficiente si superficiale.
    De ce ar accepta un om educat si inteligent sa traiasca intr-o societate corupta cand impreuna cu copiii si familia poate trai intr-una mai dreapta si mai civilizata din punct de vedere institutional ?!
    O societate care esueaza in privinta dreptatii actului de justitie esueaza pe toate planurile, de cel mai neinsemnat pana la cele vitale de educatie, sanatate, drepturi fundamentale, securitate, etc.
    Individul liber trebuie sa devina monarhul absolut in societatea moderna, iar statul trebuie obligat sa devina servitorul lui umil si recunoscator.

  2. Daca motivele pentru care au plecat (incepand cu coruptia si lipsa meritocratiei) nu au disparut, atunci nu se vor intoarce. Logic. Mai grav chiar, nu vor dori sa colaboreze nici de la distanta, pentru ca nu au incredere in modul de functionare al institutiilor de acasa.

    By the way: Priviti primul grafic din aceasta sinteza Eurostat: PIB per capita ajustat la puterea de cumparare: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=GDP_per_capita,_consumption_per_capita_and_price_level_indices#Relative_volumes_of_GDP_per_capita

    Romania (65,1 procente din Media UE28) este imediat in urma Greciei (68 procente).
    Nu stiu inca cifrele pentru 2019, nici estimarea pentru 2020, dar nu m-ar mira ca Romania sa fie deja la 70% si sa fi depasit deja Grecia.

    Sigur ramane problema de sustenabilitate financiara pe termen mediu si lung deoarece led-wedge growth aplicat de PSD este o politica iresponsabila, si asta obliga guvernul actual sa ia masuri de prevenire a unei „aterizari dure” a Romaniei (tradusa in scaderea acestui procent / intrarea pe o panta descendenta sau pe un platou „capcana” pe la 65%. Dar ideea este ca Grecia era in 2009 la 94% din Media UE, acum este la 68. Daca nu scapam de coruptie, nici macar Romanii nu vor lucra cu Romania, si vom pati ca Grecia – ne vom prabusi in marasm.

  3. Lol, ești tâmpit să te întorci să lucrezi cu aceeasi incompetenți și în aceeași mâncătorie? Cine a scăpat și s-a adaptat, adios…Nu bani trebuie alocați, sistemul trebuie resetat.

  4. 3000 EUR brut e putin pentru „creiere” adevarate.
    Daca e aceeasi cloaca ca la noi, nu se intoarce nimeni nici pentru 5000 EUR.