Recensământ: Procentul de 3%, populație romă, este considerat prea mic față de realitate, susțin liderii comunității rome / ”Recenzorii nu s-au dus în comunitățile de romi” / ”Bătrânilor le e foarte teamă să-și declare etnia, iar tinerii sunt plecați în străinătate”
Datele provizorii ale recensământului încheiat anul trecut arată că din totalul populației României, de etnie romă sunt 569 de mii de persoane, ceea ce înseamnă 2,98% din totalul de 19,05 milioane de locuitori.
Procentul este considerat mult prea mic față de realitate, susține autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă.
”Nu sunt date reale, pentru că oamenii aceștia, recenzorii, nu s-au dus în comunitățile de rromi. Dacă vă spun că familia noastră a fost recenzată înainte de final cu o zi. Nu s-au dus deloc în comunitățile de romi”, susține Cioabă.
Citește și:
În Sibiu, orașul în care locuiește acesta, procentul de etnici romi este puțin mai mare, însă tot mai mic decât există cu adevărat, susține Cioabă.
Sibiul ar avea un procent de 3,29% de etnici romi. ”E foarte puțin. Pe zona Valea Hârtibaciului sunt sate întregi de rromi, Mediaș Dumbrăveni au mii de rromi. Acest recensământ a fost făcut așa, sporadic. Făcut din pix”, spune Cioabă.
O bună parte din populație e plecată peste hotare, spune el, iar cei rămași, cei în vârstă, le-a fost teamă să-și declare etnia pentru a nu fi trimiși în Transnistria.
”Alți foarte mulți rromi sunt plecați la lucru pe dincolo, sunt multe case încuiate, nu mai e nimeni. Am tras un semnal de alarmă încă din timpul recensământului, să meargă cu noi în comunități, dar nu am fost ascultat. Noi eram dispuși să-i însoțim, dar nu ne-au băgat în seamă.
Mai mult, la noi le e foarte teamă de recensământ oamenilor, mai ales populația în vârstă. Tinerii sunt plecați, iar bătrânii sunt acasă, iar lor le e foarte teamă să-și declare etnia. Așa a fost și când au fost transportați în Transnistria. Pe vremea lui Antonescu au făcut recensământ, iar apoi pe cei care s-au declarat țigani i-au băgat în vagoanele de vite. Mulți zic că sunt români, să nu fie folosite împotriva lor aceste date”, explică Cioabă.
Aceleași date arată că procentul de persoane cu studii superioare, în funcție de etnie, este la romi de doar 1,09%, cel mai mic între etniile din județul Sibiu.
Oficialul dă vine pe sărăcie și sistemul de educație.
”Am semnalat această problemă și acum ceva timp în urmă. Se fac foarte mari manevre cu locurile speciale pentru rromi. Și eu am pățit, și fiul meu. Ministerul Învățământului spune că dă 50 de locuri fără taxe la rromi, dar rromii nu se bat cu nimeni pe ele. Este neconstituțional, noi băgăm locuri speciale, dar trebuie să se intre cu medii de 9. Nu e constituțional. Asta vreau: să cer, ori e loc special, ori nu e loc special. Dacă ar fi 3, 4 candidați pe un loc, acolo, da, ar trebui să intervină selecția, dar dacă este un singur loc și nu e nici acela ocupat, pentru că singurul candidat e picat, cum să faci? Dacă au făcut figura asta cu mine, cu fiu-meu, ce să facă cu celelalte locuri?
Vă spun de ce fac asta. Dacă nu se ocupă, e liber pentru ceilalți studenți. Pe urmă vedem că este trafic de documente, prin care îi fac pe unii români țigani, să ocupe locurile”, spune Cioabă.
Cioabă susține că în realitate ar fi peste 60 de mii de rromi în județ, iar procentul din populație ar fi în realitate de 15,20 de procente.
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii