Recensământul aspretelui, în Masivul Făgăraș / S-au găsit 58 de exemplare ale unuia dintre cei mai rari pești din lume, considerat fosilă vie / Ministerul Mediului estimează populația de asprete între 10 și 15 exemplare
Masivul Făgăraș este singurul loc de pe Pâmânt unde încă mai supraviețuiește o specie de pești care datează de pe vreme dinozaurilor. Considerat o fosilă vie, aspretele trăiește în râul Vâlsan din munții Făgărașului, iar biologii spun că, în prezent, în apele curgătoare mai există 58 de exemplare, relatează Brașov.net.
Acest recensământ a fost făcut în cadrul unui proiect desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume, a stabilit numărul de exemplare al celui mai rar pește din Europa.
”Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut”, a scris activistul de mediu, Alex Găvan, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.
Deși modelările matematice nu sunt încă finalizate, estimarea specialiștilor, bazată pe numărul de exemplare găsite și pe localizarea lor în Vâlsan, este că întreaga populație s-ar putea situa undeva în jurul a doar câteva sute de exemplare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.