Recepția de la Palatul Buckingham pentru invitații străini la funeraliile Reginei Elisabeta a fost plină de riscuri (ne)diplomatice – The Times
Au venit din Africa și Asia, din America și Australasia. Sunt prinți, prințese și președinți, împărați și emiri, scrie cotidianul The Times. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și soția sa Jill, au fost singurii care au sosit cu transport propriu, limuzina blindată însoțită de agenți ai Serviciului Secret SUA.
Președintele Irlandei a împărțit un microbuz cu fostul rege și regina Spaniei. Actualul rege și actuala regină a Spaniei – ale căror relații cu predecesorul lor sunt mai mult decât tensionate – au împărțit un microbuz cu regele și regina Suediei.
Națiuni prietene și națiuni mai puțin prietene s-au întâlnit în jurul unor băuturi și canapele, în timp ce Palatul Buckingham a găzduit una dintre cele mai mari reuniuni de șefi de stat și guvern din istorie, sperând să evite orice conflicte diplomatice în acest proces. Între 200 și 250 de șefi de stat și înalți demnitari au fost așteptați la eveniment, împreună cu soțiile și partenerii lor, pentru a le ura bun venit lui Charles al III-lea înainte de înmormântarea mamei sale de luni.
A existat, de asemenea, o controversă mai aproape de casă, în contextul în care s-a relatat că ducele și ducesa de Sussex au fost „neinvitați”, deoarece Harry nu este un membru activ al familiei regale.
Cu toate acestea, fiul și nora sa au reprezentat doar una dintre bătăile de cap de invitație pentru Charles. Coregrafia cu privire la lista mai largă de invitați a fost de așa natură încât Ministerul de Externe încă refuza aseară să facă publică o listă completă a celor prezenți. Principala problemă de protocol a fost că invitații au fost liberi să se amestece la reuniunea de la Palatul Buckingham. Atunci când liderii mondiali se pot mișca nestingheriți, există atât oportunități, cât și riscuri diplomatice.
Sursele au confirmat în ultimul moment că unul dintre cei mai controversați invitați nu avea de gând să participe. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, acuzat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, urma să fie reprezentat în schimb de prințul Turki bin Mohammed al-Saud, membru al cabinetului din 2018.
Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, a declarat că prezența acestuia ar „păta” memoria regretatei regine. Cu toate acestea, natura religioasă a funeraliilor ar fi putut, de asemenea, să-i ofere prințului o clauză de ieșire: Cultul creștin este interzis în regatul său.
Un potențial punct sensibil se referea la șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, liderul emiratului Dubai, care este implicat în procese în instanțele britanice privind fuga a două fiice și a soției sale, prințesa Haya a Iordaniei. Acesta ar fi sosit aseară la Palatul Buckingham pentru a-și prezenta condoleanțele în calitate regală, evocând posibilitatea unei întâlniri cu fratele Hayei, regele Abdullah, care era, de asemenea, așteptat să fie prezent.
Madridul este furios de prezența regelui emerit în exil, Juan Carlos, care a primit o invitație personală, pe lângă cea adresată fiului său înstrăinat, regele Felipe, șeful statului, care va conduce delegația spaniolă împreună cu regina Letizia.
Juan Carlos a fugit din Spania în Golf în 2020 sub suspiciunea de fraudă și de atunci nu și-a mai văzut fiul. În timp ce Felipe și Letizia vor sta la ambasadorul Spaniei, Juan Carlos va locui la un hotel cu soția sa de care este separat.
Nu toți cei invitați au respectat caracterul non-politic al ocaziei. Președintele Jair Bolsonaro, care se confruntă cu o luptă aprigă pentru realegerea în Brazilia luna viitoare, a organizat duminică un miting improvizat la ambasada sa, tunând și fulgerând de la balcon împotriva ideologiei de gen, a drogurilor, a avortului și a vecinilor săi din America Latină.
Președintele Israelului, Isaac Herzog, cu un rol în mare parte ceremonial, urma să participe, împreună cu Mohammad Shtayyeh, prim-ministrul palestinian, care îl va reprezenta pe președintele Abbas, actualmente bolnav. Relațiile dintre administrațiile israeliană și palestiniană rămân glaciale, rolul Marii Britanii în Declarația Balfour, veche din 2017, care prevedea înființarea unui cămin național evreiesc, fiind încă o problemă sensibilă pentru palestinieni. Charles a înfuriat Israelul prin comentariile sale la prima sa vizită în Teritoriile Ocupate în 2020, când a declarat că libertatea palestinienilor este „cea mai dragă dorință a sa”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii