G4Media.ro

RECHIZITORIU Cum încercau să scape de DNA șeful fabricii de permise de…

sursa foto: DGA

RECHIZITORIU Cum încercau să scape de DNA șeful fabricii de permise de la Suceava și ofițerul anticorupție care îl proteja: vorbeau pe aplicații criptate, ofițerul DGA era numit conspirat ”Lanțurile”

Rechizitoriul prin care Mihail Martin, un ofițer de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Suceava din cadrul MAI, a fost trimis în judecată pentru că i-ar fi oferit protecție informativă șefului de la Permise Suceava, comisarul șef Radu Ionuț Obreja, în schimbul unui autoturism de teren scoate la iveală detalii interesante din ancheta procurorilor.

Cei doi comunicau pe aplicații criptate. ”Probele administrate în cauză atestă existența unei preocupări constante a inculpaților Martin Mihail, Obreja Radu Ionuț și (…..) pentru asigurarea clandestinității acțiunilor lor în perioada săvârșirii faptelor (prin folosirea aplicațiilor telefonice care se bazează pe transferul criptat de date informatice, prin evitarea mesajelor și apelurilor telefonice clasice și a contactului fizic direct, prin folosirea unor denumiri conspirative pentru a evita referirea directă la numele inculpatului Martin Mihail, etc.), precum și efectuarea demersurilor privind disimularea originii ilicite a autoturismului de teren primit cu titlu de mită, prin înmatricularea directă a bunului în proprietatea numitei (…..).

Această conduită a celor trei inculpați denotă un grad de specializare în comiterea acestui gen de fapte, o preocupare a lor nu numai pentru a-și aduce la îndeplinire rezoluțiile infracționale, dar mai ales pentru a evita atragerea răspunderii penale, pentru a anihila o eventuală tentativă a organelor de urmărire penală în documentarea activității lor infracționale, fiind evident că inculpații Martin Mihail și Obreja Radu Ionuț au folosit cunoștințele dobândite prin exercitarea funcțiilor lor, însă într-un scop contrar celui pentru care statul a investit în pregătirea lor teoretică și practică și anume în scopul obținerii de foloase necuvenite ca urmare a exercitării abuzive a îndatoririlor profesionale, al comiterii unor infracțiuni grave sau al împiedicării atragerii răspunderii lor penale pentru faptele astfel comise”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Potrivit DNA, ofițerul MAI anticorupție Mihail Martin i-ar fi divulgat șefului de la Permise Suceava faptul că este vizat de procurorii DNA într-un dosar penal în care au fost autorizați 5 investigatori sub acoperire. ”În urma divulgării, fără drept, de către inculpatul Martin Mihail a informațiilor nedestinate publicității, referitoare la autorizarea în cadrul dosarului nr. (…..)/2019 al Direcției Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, a unor investigatori sub acoperire, activitatea de urmărire penală în cauza menționată a fost mult îngreunată, din cauza faptului că persoanele vizate de cercetări, cunoscând că au fost autorizați investigatori sub acoperire pentru efectuarea unor activități la școlile de șoferi, au verificat domiciliul declarat al unuia dintre investigatori (cu identitatea atribuită (…..) și s-au avertizat reciproc să fie precauți în interacțiunea cu acesta, protejându-și astfel activitatea infracțională desfășurată”, arată DNA.

Ofițerul DGA l-ar fi avertizat pe șeful de la Permise Suceava că e monitorizat de DNA. L-a sfătuit ”să se ducă în concediu vreo lună – două”. În același context, inculpatul Martin Mihail l-a ajutat într-o modalitate asemănătoare și pe numitul (…..), pe care l-a atenționat „să aibă grijă pe cine înscrie în perioada următoare” la cursurile pentru obținerea permisului de conducere și „să nu se hapsânească la bani”>>, potrivit DNA.

Cu toate acestea, ”inculpatul Martin Mihail, denumit conspirativ „Lanțurile” de către inculpatul Obreja Radu Ionuț” nu a fost arestat de către judecători, ci plasat în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, Martin l-ar fi anunțat pe Obreja că, în dosarul în care acesta din urmă era vizat de procurorii DNA, au fost autorizați 5 investigatori sub acoperire, i se pregătește un flagrant, este monitorizat și are comunicațiile interceptate. În schimbul protecției, polițistul DGA ar fi primit de la șeful de la Permise un autoturism de teren.

Radu Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise Suceava, este vizat și în alte 2 dosare penale pentru corupție. El ar fi condus o rețea formată din polițiști și instructori auto care primeau șpagă pentru sală și traseu. Pentru promovarea probei de traseu, tariful era între 300-1500 euro, iar pentru proba scrisă, între 3.000-6.000 euro, susțin procurorii.

În noiembrie, în urma perchezițiilor, DNA a ridicat peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, ceasuri și mașini de lux. Unele sume erau ținute inclusiv în ligheane.

Foto: Geantă cu bani descoperită la perchezițiile din Suceava în dosarul permiselor falsificate / Sursa: DGA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. si asa vor lua pensie… indestulatoare, timp de cel putin 30 de ani

    pentru serviciile aduse patriei

    • In sua politistii au pensii foarte bune….cu conditia sa nu ajungi condamnat pe spete din astea. Daca ajungi adio pensie. Asa ar trebui si la noi ca nu se mai poate cu nemernicii astia. Cand tu in loc sa aperi legea o incalci cu buna stiinta nu mai ai dreptul la pensie buna.

  2. Rezultatul acestora sunt accidentele provocate de analfabetii care au luat examenul pe spaga