RECHIZITORIU DNA Cine ar fi cerut șpagă 10 milioane de euro în contul unei datorii pentru 4 milioane de scrisori de susținere a referendumului inițiat de Traian Băsescu privind reducerea numărului de parlamentari
Fostul ministru PDL al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, i-ar fi cerut mită omului de afaceri Zsolt Irzsa 10 milioane de euro, adică jumătate din finanțarea unui contract de poștă hibridă, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a fostului ministru și a unor foști directori ai Poștei Române, document intrat în posesia G4Media.ro.
Omul de afaceri a relatat epidodul la DNA. Zsolt Irzsa i-ar fi denunțat în alte dosare, și pe Elena Udrea și pe fostul premier Adrian Năstase, potrivit presei.
Faptele s-ar fi petrecut în urmă cu 10 ani pe când Sandu era ministru în Guvernul Boc. Omul de afaceri Zsolt Irzsa de la firma Orange Media tipărise 8,6 milioane de scrisori de susținere a referendumului inițiat în 2009 de președintele la acea vreme, Traian Băsescu, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.
Contractul pentru tipărirea materialelor electorale a fost încheiat de Orange Media cu PDL, însă partidul ar fi plătit doar 4,6 milioane de scrisori. Pentru restul, 4 milioane de exemplare în valoare de 663.000 de lei, adică aproape 160.000 de euro, Gabi Sandu i-ar fi dat cash, ”de rușine”, 80.000 de euro, iar o sumă de 20.000 de euro ar fi reținut-o pentru el, motivând că trebuie să îi dea un comision și premierului Emil Boc.
Emil Boc a fost audiat ca martor în dosar. Potrivit unor surse judiciare, el a negat că ar fi primit vreun ban de la Sandu.
Contract cu Poșta. Pentru restul datoriei, Sandu i-ar fi propus omului de afaceri Zsolt Irzsa că îl ajută să obțină un contract cu Poșta Română, lucru care s-a și întâmplat. Pe 30 octombrie 2009, Poșta a încheiat cu Orange Media un contract de asociere în participațiune pentru servicii de poștă hibridă.
Mai mult, ministrul Gabriel Sandu i-ar fi propus omului de afaceri Zsolt Irzsa și unui director din cadrul firmei sale, Constantin Petcu, să le asigure finanțarea afacerii printr-un credit bancar cu suma de 20 de milioane de euro, însă ar fi cerut pentru el, nici mai mult, nici mai puțin, de jumătate din sumă, adică 10.000.000 de euro.
După refuzul ”finanțării”, contractul de poștă hibridă nu a mai fost pus în aplicare întrucât Zsolt Irzsa nu ar fi avut forța financiară și resursele ca să își cumpere utilajele necesare derulării contractului.
Contract și de la Electrica. Sandu i-ar fi cerut lui Zsolt Irzsa să îi tipărească 400.000 de materiale electorale și pentru nașul lui, fostul deputat PDL, Florin Popescu. În schimb, a primit un contract cu Electrica, condusă de Ion Folescu, pentru tipărirea și distribuirea corespondenței comerciale.
Cine e Zsolt Irsza. Episodul celor 4 milioane de scrisori neplătite pentru susținerea referendumului lui Traian Băsescu apare și în motivarea primei decizii de arestare a Elenei Udrea din 2015.
Zsolt Irsza ar fi discutat cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea ca să își primească banii pentru scrisorile neplătite. După întâlnirea cu Udrea, Irsza s-ar fi plâns că asupra sa au început să se exercite presiuni pentru a renunţa la pretenţii.
Omul de afaceri l-ar fi denunțat și pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calității. Potrivit motivării din acest caz, Zsolt Irzsa era un apropiat al lui Cristian Mihail Vasile, patron al firmei Eurografica. Ei i-ar fi finanțat ilegal campania prezidențială a lui Adrian Năstase din 2004. Fostul premier a primit 2 ani de închisoare cu executare, Vasile a fost condamnat la 6 ani, iar Irzsa Zsolt a fost exonerat.
„Ulterior, după ce au fost inscripţionate circa 30.000 de pixuri cu numele Eurografica, la solicitarea reprezentantului S.C.Eurografica S.R.L, martorul Zsolt Irsza, apropiat al inculpatului Vasile Mihail Cristian, comanda a fost modificată, astfel încât în continuare, în fapt, 100.000 de pixuri au fost inscripţionate „Adrian Năstase Președinte” şi sigla PSD”, se arată în motivarea judecătorilor, potrivit EVZ.
Sandu ar fi primit mită aproape 3 milioane de euro. În schimb, Poșta a continuat contractul de francare și poștă hibridă cu o altă firmă, Promotional Interservice, reprezentantă de Aurel Cezar Panait și Mihai Șerban Zaverdeanu. Pentru acest contract, fostul ministru Gabriel Sandu ar fi primit mită peste 11 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. Poșta ar fi fost păgubită prin acest contract dezavantajos cu 5 milioane de euro.
Panait și Zaverdeanu au fost exonerați penal pentru dare de mită și au calitate de martori denunțători întrucât au formulat denunțuri împotriva fostului ministru Gabriel Sandu și a foștilor directori ai Poștei înainte să afle procurorii de aceste fapte, potrivit rechizitoriului DNA.
Context. Fostul ministru PDL Gabriel Sandu a executat deja o pedeapsă de 3 ani de închisoare în primul dosar Microsoft. Fostul deputat PDL Florin Popescu a fost condamnat și el pentru corupție la 2 ani de detenție efectivă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii