G4Media.ro

RECHIZITORIU DNA: Schema ingenioasă prin care ”nașul” Mircea Sandu ar fi luat…

Mircea Sandu la DNA, marti, 20 iunie 2017. Inquam Photos / Alexandru Busca

RECHIZITORIU DNA: Schema ingenioasă prin care ”nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la avocații Sfîrîială

Fostul șef al FRF, Mircea Sandu, a fost trimis în judecată în iunie 2019, împreună cu soția sa, Elisabeta, pentru că, în octombrie 2009, ar fi primit mită 200.000 de euro de la avocații Ioana și Andrei-Valentin Sfîrîială ca să le acorde două contracte de asistență juridică din partea FRF, de pe urma cărora avocații au câștigat aproape 2,5 milioane de euro, se arată în rechizitoriul DNA consultat de G4Media.ro.

Cum a început totul. În 2009, avocata Sfîrîială câștigase un proces pentru FRF cu Loteria Română pentru 20% din încasările din pronosticurile sportive aferente anilor 2003, 2004 și 2005. FRF a încasat de la Loterie peste 3,6 milioane de euro.

Prin urmare, Mircea Sandu, șeful FRF de la acel moment, a vrut să dea, din nou, în judecată Loteria și pentru drepturile aferente anilor 2006, 2007 și 2008. Miza era mult mai ridicată, aproape 19 milioane de euro, iar șansele de câștigare ale noului proces erau foarte mari.

Însă, potrivit procurorului DNA Jean Uncheșelu (cel care a semnat rechizitoriul; este cel care l-a trimis în judecată și pe fostul premier Victor Ponta, proces soldat cu achitare în primă instanță), lui Sandu i-ar fi venit o idee: să obțină ceva pentru el de la avocați ca să le acorde noile contracte de asistență juridică.

Ar fi cerut un mic comision, 200.000 de euro, ca să semneze contractele cu avocații Sfîrîială. Aceștia urma să primească 3500 de euro de dosar (erau două) și un comision de succes de 10%. Ceea ce s-a și întâmplat, la final, avocații obținând aproape 2,5 milioane de euro.

Cum susține DNA că s-ar fi disimulat șpaga. Avocatul Sfîrîială dezvolta un imobil de locuințe în cartierul Bucureștii Noi (Pajura-Bazilescu), pe strada Calcarului.

Potrivit procurorului DNA, avocații și soția lui Mircea Sandu, Elisabeta, ar fi încheiat 4 documente în fals, în sensul că le-ar fi antedatat.

Cel mai important, un antecontract de vânzare-cumpărare cu data de 22 septembrie 2008 pentru un apartament penthouse la etajul 3 din imobilul lui Sfîrîială.

Au adăugat însă o clauză de reziliere: dacă până la data de 31 decembrie 2008, dezvoltatorul Sfîrîială nu obținea autorizația de construcție pentru imobilul P + 3 + 4 retras, urma să îi achite soției lui Sandu prețul integral al apartamentului, adică peste 200.000 de euro, pentru nerespectarea antecontractului.

Sfîrîială avea deja autorizație de construcție pe 12 luni, încă din februarie 2008, însă pentru un imobil de tip P + 2 + mansardă, după care așteptase mai bine de 6 luni, și se judeca cu primăria pentru a obține un regim de înălțime mai mare.

Sfîrîială a obținut noul certificat de urbanism și prelungirea autorizației de construire, dar nu până la 31 decembrie 2008, așa cum se angajase în antecontractul cu Sandu (fals/antedatat, potrivit procurorului), ci în februarie-martie 2009.

Potrivit procurorului, soții (la acea vreme) Sfîrîială și soția lui Mircea Sandu ar fi antedatat alte trei documente: o notificare din 20 august 2009 din partea Elisabetei Sandu, o invitație la conciliere din 28 august 2009 și un proces-verbal de conciliere din 15 septembrie 2009.

În baza acestor înscrisuri presupus falsificate (antedatate), la data de 2 octombrie 2009, la notar, soții Sfîrîială i-au achitat soției lui Sandu prețul integral al apartamentului pe care ar fi dorit să i-l vândă, adică 205.000 de euro, pentru că nu au respectat clauza de obținere a autorizației de construire a etajului 3 până la sfârșitul lui 2008.

Apoi, pe 20 octombrie 2009, Mircea Sandu le-a acordat contractele de asistență juridică soților Sfîrîială pentru noile procese cu Loteria, de pe urma cărora, ulterior, avocații au câștigat un onorariu de succes de aproape 2,5 milioane de euro.

Ce susține procurorul Uncheșelu. Pe lângă faptul că toate cele 4 documente de mai sus ar fi fost falsificate (antedatate), procurorul susține că numai antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu familia Sandu conținea o astfel de clauză de reziliere dezavantajoasă pentru dezvoltator, nu și celelalte persoane care au mai cumpărat apartamente de la Sfîrîială.

În plus, Uncheșelu susține că era ilogic ca dezvoltatorul-avocat să se fi angajat pe 22 septembrie 2008 că obține noul certificat de urbanism și noua autorizație de construcție până la 31 decembrie 2008, în condițiile în care pentru prima autorizație așteptase aproape 6 luni.

Foto: Extrase din rechizitoriu

De asemenea, susține procurorul, apartamentul construit ”pentru” Sandu a fost gata în septembrie 2009, înainte ca avocații să îi dea 200.000 de euro lui Sandu pentru că nu respectaseră – nu din vina lor – o clauză de reziliere greu de înțeles.

Ce spune Sandu. Fostul șef FRF s-a apărat în fața procurorului și a susținut că suntem în fața unui simplu caz de nerespectare de către una dintre părți a unui contract, fără nicio legătură cu procesele FRF cu Loteria.

Avocații Sfîrîială nu au fost deferiți Justiției, în cazul lor, procurorul constatând că a intervenit prescripția pentru dare de mită. În schimb, Mircea Sandu și soția lui au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Procesul urmează să înceapă la Tribunalul București.

Cine sunt avocații Sfîrîială. Ioana Sfîrîială a deschis mai multe litigii împotriva Fondului Proprietatea și Erste Bank-BCR (sursa).

Jurnalistul Cosmin Savu de la emisiunea ”România, te iubesc” a Pro TV a realizat în 2012 o anchetă jurnalistică în care a arătat cum, în 2007, șefii Societății Feroviare de Turism (SFT) au scos la vânzare hotelul Astoria la un preț de 2 ori mai mic doar pentru că fusese executat de avocații Sfîrîială pentru suma de 17.500 de euro, reprezentând onorarii neplătite.

Ulterior, în 2017, DNA a confirmat ancheta Protv și i-a trimis în judecată pe șefii SFT.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Alexandru Busca

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. cind din avocatura deviidezvoltator imobiliar déjà e posibil doar in romanica,
    hai la furat,spaguit,falsificat

  2. Aveți ce ați votat, mafia PSD-ALDE!

  3. Adica, a facut si el un gheseft acolo de 200.000 de euro, si sare DNA pe rl, da’ p-aia cu meleoanele nu-i vede, nedreapta mai e viata asta! In tara asta, pana si avocatii au devenit ”avocatii diavolului”. Ce hoti ordinari si gainari, doamne!

    • Drept graiesti, ăștia care au furat sub ,,meleon” ar trebui lăsați draq in pace. Cum sa-l mai facă dacă sariti pe om!?

  4. Un căcat de om ce a pozat în sfânt ani de zile !. Un borfaș hulpav care a furat „cât cuprinde”, apoi „s-a dat la fund” !. Sper să „și-o dea în continuare” și la pârnaie, acolo unde va cunoaște suprema…”fericire” !…..

  5. Unul dintre cei care au distrus fotbalul romanesc.
    Inchis, si munca silnica pe viata.
    Alaturi de Dragomir & comp.