Reciclare prin artă murală cu șlapi uzați: Artistul nigerian Konboye Ebipade Eugene își caută inspirația în gropile de gunoi căutând papuci de plastic pe care-i transformă în portrete din mozaic multicolor
Artistul nigerian Konboye Ebipade Eugene răscoleşte printr-un munte de deşeuri aflat într-o groapă de gunoi în căutarea unui articol foarte specific: şlapi din plastic, pe care îi transformă apoi în portrete din mozaic multicolor, informează AFP, citată de Agerpres.ro.
Eugene, care este de asemenea preocupat de ecologie, afirmă că şlapii sunt responsabili pentru o bună parte din poluarea cu plastic din Nigeria, ţara cu cea mai mare populaţie din Africa, cu 215 milioane de locuitori.
Doar o parte infimă din deşeurile este reciclată în Nigeria, care aruncă în fiecare an 200.000 de tone de plastice în Oceanul Atlantic, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Dezvoltarea Industrială.
Artistul răscoleşte cu ajutorul unei lopeţi în vraful de papuci depozitaţi într-un colţ al atelierului lui, alegându-i pe cei pe care urmează să-i cureţe şi să-i taie în mai multe bucăţi.
”Aproape toată lumea are o pereche acasă. După ce oamenii îşi fac treaba cu aceste obiecte, ce fac cu ele? Le aruncă”, a subliniat Eugene.
”Unele dintre aceste obiecte ajung să fie îngropate în sol, altele ajung în ocean. Cele care ajung în sol afectează plantele, cele din ocean afectează viaţa marină întrucât sunt confundate cu hrana”, a mai spus el.
După ce papucii sunt tăiaţi, artistul utilizează fragmentele pentru a crea portrete din comunitatea locală a oraşului său, Abeokuta, în nord-vestul statului Osun.
Pe pereţii studioului artistului, feţele multicolore se conturează pas cu pas.
”Primul lucru care îl fac este să obţin materialele. Le expun apoi la soare şi la ploaie”, a spus el.
Apoi ”le triez în funcţie de culoare, în funcţie de tonalitate”.
Nigeria, o ţară unde reciclarea nu este o practică frecventă, este copleşită de poluarea cu plastic. Munţi de deşeuri mărginesc străzile şi plajele şi acoperă terenuri virane.
Câţiva antreprenori au început să abordeze problema în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină în cea mai mare economie din Africa.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank