G4Media.ro

Recoltarea porumbului, întârziată de ploi, în Maramureș / ”Unii fermieri s-au asociat…

Sursa foto: Pixabay / Remaztered Studio

Recoltarea porumbului, întârziată de ploi, în Maramureș / ”Unii fermieri s-au asociat pentru a reduce costurile de recoltare din cauza scumpirii carburanţilor”

Fermierii individuali şi asociaţi au demarat recoltarea porumbului, amânată cu aproape două săptămâni din cauza vremii nefavorabile, a declarat miercuri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor Maramureş – Vest, Marius Pop.

„Cultura de porumb din această toamnă se arată a fi una promiţătoare atât pentru mici fermieri individuali, dar şi pentru fermierii care deţin terenuri întinse, adică, fermierii asociaţi. (…) Recoltarea porumbului a început atât pe parcele mici, dar şi pe cele mari. Unii fermieri s-au asociat pentru a reduce costurile de recoltare din cauza scumpirii carburanţilor, iar cei mai puţin dotaţi, adică fără tractoare sau combine de recoltare, au trecut la strângerea manuală a porumbului. În judeţul Maramureş, există aproape 7.000 ha de porumb cultivate care urmează a fi recoltate în luna octombrie. Strângerea porumbului ar fi început mult mai deverme, aproape de sfârşitul lunii septembrie, însă, ploile frecvente au amânat recoltarea”, a spus Marius Pop.

Potrivit acestuia, cultura porumbului predomină zona de şes a judeţului Maramureş, îndeosebi pe terenurile nisipoase din vecinătatea cursurilor de apă.

„Zonele din apropierea râurilor Someş, Lăpuş, Tisa sau a micilor pârâuri, dar şi pe dealurile cu expunere la soare e propice acestei culturi. Ţăranii din judeţ au păstrat obiceiul de a cultiva în zonele tradiţionale de peste 40 de ani, cu mici excepţii când se mai ajunge la rotirea culturilor. Nu e vorba de terenuri pretenţioase, dar putem spune că sunt acele terenuri care se pretează la cultura porumbului. Din păcate, de mulţi ani, culturile de porumb din zonele de şes şi deal sunt atacate de mistreţi care distrug parcele însemnate, deşi proprietarii au cerut sprijinul autorităţilor pentru a interveni, acestea s-au limitat a spune doar că au în vedere fără a face nimic. Astfel, mistreţul a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai culturii porumbului în ultimii 15 ani, fără ca ţăranii sau fermierii să fie sprijiniţi în mod practic” a mai spus Marius Pop.

Recolta de porumb din acest an va fi depozitată în spaţiile special amenajate de fermieri, acasă sau într-unul din cele trei depozite de cereale care au fost construite în judeţ.

Conform acestuia, fermierii asociaţi au investit aproape 30.000 de lei în construcţia unor noi depozite de cereale din momentul închiderii celor situate la periferia municipiului Baia Mare care au fost scoase la vânzare şi transformate în spaţii comerciale.

De asemenea, în judeţul Maramureş mai funcţionează trei mori cu destinaţii multiple şi un procesator pentru ulei de floarea soarelui. Porumbul procesat se vinde în unele situaţii direct de la producător sau pe piaţa liberă din municipiul Baia Mare, unde funcţionează a mini bursă a cerealelor.

„O mare parte din porumbul recoltat în această toamnă va fi utilizat în gospodărie sau ferme ca hrană pentru animale” a mai adăugat Marius Pop.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...