G4Media.ro

Recomandare de lectură: “Cele zece tipologii umane” de Dexter Dias / Ce limite…

Editura Omnia

Recomandare de lectură: “Cele zece tipologii umane” de Dexter Dias / Ce limite avem, noi, oamenii?

„Cele zece tipologii umane. Cine suntem și cine am putea fi” este una dintre cărțile remarcabile care tratează un subiect ce nu încetează să fie la modă printre specialiști: comportamentul uman. Autorul, Dexter Dias, nu este nici psiholog, nici psihiatru, ci expert în drept și criminalistică și avocat al Curții Supreme din Marea Britanie. Doar poate că tocmai expertiza pe care și-a câștigat-o de-a lungul timpului în acest domeniu de activitate face ca felul în care a tratat subiectul cărții sale să fie nu doar interesant, ci și extrem de provocator. Cartea a apărut recent la Editura Omnium și a fost tradusă din engleză de Iris Manuela Anghel.

Cele zece tipologii umane

Sursa foto: Editura Omnium

Așadar, Dias pleacă de la întrebări care l-au frământat în timpul activității sale profesionale: de ce oamenii se comportă într-un anume fel și nu în altul, precum și de ce facem adesea ceea ce facem? Ce limite avem, noi, oamenii? Dar oare avem niște limite?

Pentru a răspunde la întrebări atât de complicate sau, altfel spus, pentru a pătrunde în mintea noastră, omenească, Dias plonjează în lumea reală. Călătorește, investighează, se inspiră din cazuri juridice concrete – la care, în unele situații, a participat în mod direct – și explică fiecare teorie abia după ce a situat-o într-un context precis, adică având la bază un studiu de caz.

Cele zece tipologii umane ne poartă în lumea traficanților de sex, a interlopilor, a copiilor vânduți de părinți pentru a deveni sclavi, a femeilor a căror viață a avut de suferit din cauza tradițiilor sau a bărbaților ale căror minți au fost modelate de violență.

Fiecare caz istorisit este documentat impecabil, Dexter Dias apelând și la cazuistică, și aproape fiecare studiu este emoționant, precum cel al femeii care suferă de sinfromul locked-in și care reușește să comunice cu lumea clipind din singurul ochi care i-a rămas mobil în întregul său corp.

Fără îndoială, cartea lui Dias este captivantă. Deși are un titlu care face trimitere la domeniul psihologiei, volumul se adresează atât cititorilor obișnuiți, cât și specialiștilor în domeniu, tuturor celor interesați să afle mai multe despre noi, oamenii, și comportamentul nostru în diferite situații.

Zece tipologii umane
Editura Omnia

Suntem ființe umane diferite și acest lucru se reflectă în existența mai multor tipuri de personalitate, însă meritul lui Dias este acela că exemplifică remarcabil, prin povești de viață culese din întreaga lume, tiparele comportamentului uman.

„Dexter Dias s-a aventurat în coridoarele din mintea noastră, speră să găsim soluții pentru a activa, a dezactiva sau modifica aceste circuite, a aborda inteligent complexa relație între cooperare și conflict”, spune Aurora Liiceanu în postfața cărții, încheiind textul său cu o propoziție nimerită: „Cartea lui Dexter Dias a fost pentru el, cu siguranță, o grea încercare. Dar ce diamant a plăsmuit!”

Poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Omnium

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu stiu ce ma incanta mai tare – ca exista o traducere a acestei carti sau ca o recomandati spre lecturare?
    Pentru mine ramane una dintre cele mai tulburatoare carti pe care am avut ocazia sa le citesc. Desi stiam teoretic, in stil blabla-gist, aceasta lectura a facut sa bubuie in mintea mea un adevar – in fiecare dintre noi exista un inger si un demon. Si de noi depinde ce alegem sa fim, cand mai putem alege. Pentru ca atunci cand intervine instinctul de supravietuire… cam gata cu alegerile gandite. Poti spera ca ceea ce ai sadit in timp de liniste si pace iti da imboldul sa alegi un drum onorabil.