Recomandare de lectură: „Compatrioții. Istoria brutală și haotică a exilaților, emigranților și agenților ruși din străinătate” / Autorii sunt specialiști de prestigiu în istoria recentă a Rusiei
În volumul „Compatrioții”, publicat în SUA, cei doi autori ruși au realizat o amplă investigație a felului în care Rusia obișnuiește să-și elimine opozanții. Soldatov și Borogan au descris în detaliu cum s-au organizat și desfășurat diferitele operațiuni de otrăvire și asasinate, de-a lungul unui întreg secol, ale căror victime au fost cei care s-au opus puterii politice de la Moscova. „Nu este un roman de spionaj, ci o poveste adevărată cu spioni”, afirmă David Ignatius, jurnalist la The Washington Post. Cartea a fost tradusă recent în limba română de Editura Omnium.
Andrei Soldatov și Irina Borogan sunt jurnaliști, autori, fondatori ai site-ului de investigații intitulat agentura.ru. Ca jurnaliști, au lucrat în redacții importante din Moscova, de la ziarul Versiia, la Moskovskie Novosti și Novaia gazeta, colaborând și cu prestigiosul post de radio Echo Moskvî. În ultimii ani au devenit cei mai căutați și intervievați specialiști în serviciile secrete rusești, opiniilor lor fiind prezente în publicații precum New York Times, Moscow Times, Washington Post, Online Journalism Review, Le Monde, Christian Science Monitor, CNN și BBC. The New York Times a numit agentura.ru „un site web care a venit din frig pentru a dezvălui secretele rusești”.
În cel mai recent volum al lor, „Compatrioții”, Borogan și Soldatov au descris mai multe povești incitante despre lumea rușilor din exil, în care s-au infiltrat agenții de informații cu scopul de a monitoriza, recruta sau asasina persoanele considerate de interes. Continuându-și investigația, Soldatov și Borogan au scos la iveală și un tipar, felul în care Vladimir Putin, în ultimii douăzeci de ani, a manipulat și continuă să o facă vasta comunitate de emigranți ruși din afara țării în interesul patriei mame.
Ca să înțelegem astăzi politica rusă trebuie să-i citim și pe Soldatov și Borogan, al căror jurnalism profesionist scoate la lumină informații despre scopurile nefaste ale Kremlinului, care adesea nu se regăsesc în presă. Istoricul Armand Goșu afirmă că „fără aceste cărți n-am putea înțelege Rusia. Rusia lui Putin, pentru că despre Rusia de astăzi e vorba.
Deși există deja rafturi întregi despre serviciile secrete moscovite, despre controlul asupra politicului, economiei, abuzurile, afacerile, crimele acestora, puțini autori aduc cu adevărat informații inedite sau o perspectivă nouă în dezbaterea publică. Borogan și Soldatov sunt printre acei foarte puțini. Doar și pentru informațiile și analizele publicate pe portalul de profil intitulat agentura.ru și înființat în 2000, breasla celor care se ocupă de Rusia ar trebui să le fie adânc recunoscătoare.”
Astăzi, în Rusia s-a desăvârșit un sistem al controlului politic de către serviciile secrete cum nu s-a mai întâmplat în trecut, nici în perioada sovietică, când Partidul Comunist era cel care deținea puterea, iar KGB și GRU, ultimul fiind serviciul secret al armatei, erau doar instrumentele ale politicienilor sovietici. În „Compatrioții” regăsim tabloul general al acestui peisaj politic, în care apartenența la structurile de forță îți oferă accesul nu doar în elita politică a statului, ci și în structurile sale birocratice, din vârf până la directori de întreprindere. De ce? Pentru că se consideră că Rusia este înconjurată de dușmani, care vor s-o distrugă și s-o jefuiască. Soldatov și Borogan îi identifică pe unii dintre acești așa-ziși dușmani, pe care Moscova, la ordinul lui Putin, dorește să îi elimine, și aduc în fața cititorilor istoriile lor impresionante.
Lansarea volumului în limba română va avea loc duminică, 5 iunie, ora 15.00, la târgul de carte BOOKFEST, în prezența istoricilor Armand Goșu, Stejărel Olaru și a jurnalistului Cătălin Striblea.
Poți cumpăra cartea din librării sau de pe site-ul editurii Omnium
Redăm mai jos un fragment din cartea „Compatrioții”:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii