G4Media.ro

Recomandarea Parlamentului European către statele membre: Să se abțină de la restricționarea…

Recomandarea Parlamentului European către statele membre: Să se abțină de la restricționarea nejustificată a libertății de întrunire sau interzicerea demonstrațiilor pentru a adopta măsuri controversate

Parlamentul avertizează cu privire la „riscul apariției unor abuzuri de putere” și invită Comisia să își intensifice eforturile prin luarea de măsuri juridice atunci când este necesar, se arată într-un comunicat al biroului de presă al instituției.

Vineri, Parlamentul a adoptat o rezoluție care face un bilanț al situației valorilor democratice europene în contextul măsurilor naționale de combatere a pandemiei de COVID-19, cu 496 de voturi pentru, 138 împotrivă și 49 abțineri.

În cadrul dezbaterii de joi cu Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, aproape toți vorbitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile cetățenilor și ale grupurilor vulnerabile din mai multe țări ale UE în care au fost luate măsuri de urgență.

Respectarea principiilor democratice și a drepturilor fundamentale

În rezoluție, Parlamentul subliniază că măsurile de urgență prezintă un „riscul apariției unor abuzuri de putere” și subliniază că acestea trebuie să fie necesare, proporționale și temporare atunci când acestea afectează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Guvernele naționale nu ar trebui „să abuzeze de prerogativele excepționale pentru a adopta legi care nu au de-a face cu obiectivele legate de situația de urgență sanitară provocată de pandemia de COVID-19”.

  • Raportorul Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania) a declarat: „Această pandemie se dovedește a fi cea mai gravă criză din istoria Uniunii Europene. Cu toate acestea, Parlamentul European își îndeplinește datoria față de cetățeni prin lupta pentru drepturile și libertățile lor, în special în cazul în care guvernele folosesc pandemia ca pretext pentru a ataca valorile UE. Comisia și statele membre trebuie să își intensifice eforturile de susținere a drepturilor fundamentale, a democrației și a statului de drept în timpul acestei crize și să se asigure că guvernele respectă principiile democratice în cadrul măsurilor luate”.

În plus, membrii solicită statelor membre:

  • Să pună capăt „stării de urgență” sau cel puțin să definească în mod clar delegarea prerogativelor către cadrele executive și să asigure unui control și un echilibru parlamentar și judiciar adecvat;
  • Să se abțină de la restricționarea nejustificată a libertății de întrunire sau interzicerea demonstrațiilor pentru a adopta măsuri controversate;
  • Să se abțină de la adoptarea de măsuri cu profund impact asupra drepturilor fundamentale, precum drepturile legate de sănătatea sexuală sau reproductivă (cum ar fi interzicerea de facto a avortului în Polonia), atâta vreme cât preocupările de natură sanitară nu permit dezbaterea democratică necesară și protestele sigure;
  • Să respecte dreptul la alegeri libere și corecte, în special în ceea ce privește modificările legislației electorale;
  • Să asigure drepturi egale pentru cei care candidează la alegeri și desfășoară campanii electorale, și să ia in considerare forme alternative de vot;
  • Să dea dovadă de reținere absolută în ceea ce privește restricționarea libertății de circulație, în special în ceea ce privește dreptul la viața de familie;
  • Să garanteze dreptul la educație prin asigurarea accesului elevilor la procesul educativ;
  • Să garanteze accesul la procedurile de azil în pofida pandemiei și să evacueze imediat taberele de refugiați din insulele grecești și să mute solicitanții de azil în alte țări europene;
  • Să găsească soluții pentru protejarea drepturilor acuzaților și a deținuților.

În cele din urmă, Parlamentul îndeamnă Comisia să efectueze o evaluare a măsurilor luate în „primul val” al pandemiei COVID-19, în plus față de observațiile inițiale din primul raport anual privind statul de drept, și să examineze posibilitatea unor acțiuni în justiție pentru a proteja valorile fundamentale ale UE, atunci când este necesar.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Depinde. Daca e biserica e de porc. Daca e sinagoga e ciocu mic ca acum suntem.

  2. PE shut up! Recomandări idioate in conditiile in care oamenii mor de COVID. Statele UE sunt suverane si independente și fac toate eforturile pentru a proteja cetatenii.

  3. in sfarsit o masura normala (raportat la ce insemna normal in eu din ‘93 pana in 2019)

  4. Eu nu cred ca este atat de primitiva Europa sau vreo tara din U.E. Nici chiar Ungaria,Polonia,Romania,Bulgaria.Regimurile din aceste tari nu cred ca sunt atat de nedemocratice,incat sa faca restrictiile pandemice ireversibile.Ma astemptam ca acest parlament sa puna altfel problema.Si anume ca dreptul la viata trebuie sa fie mai presus de oricare drept.Cred ca toate tarile U.E. au reglementata in legislatiile lor forta majora sau conceptul juridic cu acest continut,conform caruia orice alt drept in fata unei stari de necesitate paleste.Pentru a salva vietile oamenilor,si nu a lui x sau a lui y,ci a colectivitatilor de oameni,nimic nu trebuie sa mai conteze.Evident cand aceste restrictii sunt date si aplicate cu buna credinta.Cam asa ar fi trebuit sa sune aceasta recomandare a Parlamentului European.Dar nu ca aveti grija sa nu cumva sa incalcati dreptul la intruniri,la protest,cand vorba aceea pandemia este pe punctul sa scape de sub control.Votantii acestei recomandari s-au gandit vreun pic ca ea poate sa dea apa la moara „razvratitilor” cu interese politice,tratand masurile corecte anticovid ca pe o „dictatura medicala”.?Pai cea mai periculoasa fapta a oamenilor in acest timp este sa se adune mai multi intr-un loc,unde masurile de protectie, de regula,sunt incalcate.Vedem asta ca se intampla mai peste tot,iar liderii acestor intalniri, cu multi indivizi iresponsabili,sunt primii care dau tonul la nesupunerea fata de reguli.Si aceasta se intampla in special in tarile cu democratie firava,unde,paradoxal,se exacerbeaza exercitarea acestor drepturi.Cel putin in Romania,pe vreme de pace,pentru ca acum suntem realmente in stare de razboi.Protestatarii de acum,fiind printre ei persoane importante,nu dadeau o ceapa degerata pe aceste drepturi fundamentale!
    A,cand este vorba de a recomanda autoritatilor sa se abtina de la luarea de decizii,in afara cadrului antipandemic,care incita la proteste,cum s-a intamplat in Polonia(culmea o C.C.)este cu totul altceva,dar in rest pare a fi un exces de zel.O declaratie cu iz politicianist,care mai de graba indeamna la dezordine..Nu cred ca majoritatea din Parlamentul Batranului Continent s-a lasat influentata de populismul unor politicieni,pe cale de disparitie, de peste ocean.
    Din pacate,putini isi dau seama ca acest virus mortal se raspandeste,fara oprire,printre noi,ca sa intre in noi si sa faca din spitale un fel de soproane ale mortii,ca pe timp de razboi,unde Crucea Rosie nu mai face fata.Aici trebuia sa intervina Parlamentul European si sa sara in ajutorul domeniului medical,unde lupta dintre viata si moarte se da in transee,tot mai lungi si mai infricosatoare.Aici este punctul unde civilizatia poate ceda in fata uriasului invizibil agent al mortii si unde este nevoie urgenta de ajutor.

    • Lumea va trebui sa convietzuiasca cu carcaletele care nu va disparea, asa cum nici gripa nu a disparut. Prin urmare deciziile de restrictionare a drepturilor noastre de cetateni sunt ilegale, dar fiecare guvern le vrea cu ardoare.

  5. Erata:acolo dupa stare de razboi este virgula nu punct.Continutul se schimba fundamental.