G4Media.ro

Recomandările OMS: Scumpirea ţigărilor, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea…

Foto: Pixabay

Recomandările OMS: Scumpirea ţigărilor, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea mai eficientă măsură care determină renunţarea la fumat şi previne iniţierea fumatului la copii

Scumpirea ţigărilor, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea mai importantă măsură care determină renunţarea la fumat şi previne iniţierea fumatului la copii, a declarat marţi Miljana Grbic, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe la Bucureşti, relatează News.ro.

”Deşi taxarea produselor din tutun a fost modificată în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene de taxare a tutunului, este încă necesară o creştere substanţială a preţului ţigărilor. Conform GATS 2018, jumătate (50,1%) din populaţia României a fost în favoarea creşterii taxelor pe produsele din tutun. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, creşterea preţului tutunului, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea mai eficientă măsură care determină renunţarea la fumat şi previne iniţierea fumatului la copii”, spune ea.

Potrivit OMS, deşi nivelul expunerii la fumul de tutun ambiental a scăzut în mod semnificativ, există încălcări ale aplicării politicii de interzicere a fumatului în locurile publice din interior.

”Monitorizarea şi aplicarea eficientă a legislaţiei existente în materie de interzicere a fumatului în spaţii publice închise sunt importante pentru a proteja publicul de expunerea la fumul de tutun. În plus, este important ca prevederile legislaţiei anti-fumat din România să fie extinse şi asupra produselor cu tutun încălzit şi a ţigărilor electronice”, spun reprezentanţii OMS.

În România, la nivelul lui 2018, 30,7% dintre adulţii cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei), adică 5,63 de milioane adulţi, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă (produse din tutun care se fumează, produse fără fum şi produse cu tutun încălzit), arată Studiul global privind tutunul la adulţi (GATS), publicat marţi de Ministerul Sănătăţii şi realizat prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC, SUA).

”Per total, 30,2% (5,6 milioane, 39,2% dintre bărbaţi şi 21,5% dintre femei) de adulţi au fumat tutun în mod curent. O treime din fumătorii români (33,5%) au fost adulţi tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani. Cinci milioane de adulţi s-au declarat fumători curenţi zilnic (3,2 milioane de bărbaţi şi 1,8 milioane de femei). Dintre fumătorii curenţi zilnic, 71,5% fumează în primele 30 de minute de la trezire. Vârsta medie de iniţiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenţi zilnic a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaţilor şi 18,3 ani în rândul femeilor)”, se arată în studiu.

Cele cinci mărci mai frecvent achiziţionate au fost Kent (23,9%), Pall Mall (21,3%), Winston (12,8%), Dunhill (10,3%) şi Marlboro (7,3%). În medie, un fumător curent a cheltuit lunar 482,6 lei (aproximativ 110 dolari) pentru procurarea ţigărilor. Costul a 100 de pachete de ţigări fabricate, ca procent din PIB pe cap de locuitor în 2018, a fost de 4,5%. Cea mai mare proporţie dintre adulţii care au utilizat ţigări electronice (43,1%) şi cea mai mare proporţie dintre adulţi care au consumat produse cu tutun încălzit (27,8%) au cheltuit între 18 şi 100 lei pe aceste produse în ultimele 30 de zile.

De asemenea, acordarea de ajutor pentru renunţarea la fumat ar fi posibilă prin consolidarea serviciilor existente de renunţare la fumat prin formarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii pentru acordarea consilierii; extinderea serviciilor de renunţare şi integrarea acestor servicii în cadrul asistenţei medicale primare, arată studiul.

Citește articolul integral pe News.ro

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. ,,Fumăm ” pe stradă, ne sufocă rablele.

    • Adauga, fabricile, praful si minunatele centrale termice. Dar, sigur, romanii au boli respiratorii doar din cauza fumatului.

    • Pamflet
      Nu sunt fumator. Dar in suceava unde locuiesc exista mari poluatori industriali chiar in mijlocul orasului, in zona mallurilor care scot fum si polueaza, mai ales noaptea de nu poti respira de noxe si de pulberi in suspensie. Iar cei de la groapa de gunoi primesc gunoi ilegal si il ard umpland de fum toata valea sucevei. Tot acolo e si incineratorul care umple de fum valea sucevei din mijlocul orasului.
      Iar Agentia de protectia mediului, Garda de medi Directia de sanatate publica nu iau nicio masura.
      Pe noi cine ne protejeaza, ca fumatul e o gluma pe langa poluarea asta.
      Parerea mea

    • Pamflet
      Si nici primaria nu ia nicio masura. Nici presa, nici organizatiile de mediu. Probabil e blat intre toti. Dar toata ziua aud de niste ioocriti care zic ei ca lupta impottiva pouarii si schimbarilor climatice. Iar altii impotriva fumatului.
      Parerea mea

    • ca de obicei, sula cu prefectura. articolul e despre fumat, nu zice nicaieri ca doar fumatul te omoara. nu stiu de ce insa vi se pare irelevant. e super relevant. si ii mai imbolnavesc pasiv si pe altii. deci dupa mine sa faca pachetul si 100 de lei. problema e ca in industria asta muncesc multi oameni. falimentul fabricilor duce la somaj. vrea vreun stat asta? EVIDENT CA NU. si de aici urmeaza un dans contra fumatului. cica.

  2. Ar trebui si legi mai dure care sa impiedice minorii sa se apuce de fumat. De exemplu, daca politia prinde un minor fumand, ar trebui ca parintii sa primeasca o amanda uriasa. Ari fi si mai bine daca s-ar interzice ca adultii sa mai fumeze in prezenenta minorilor.

  3. Dar pe cei care fumeaza marijuana pe strazi nu-i taxeaza? Au grija depravatii sa legalizeze marijuana dar se leaga in schimb de fumatorii de tigari. Poate este marijuana mai slaba…stiu eu? Poate ca te vindeca de plamani. Prolema este politica, iar aceste organizatii de profitori (OMS, ONU, etc.) nu fac decat sa se lupte cu marile companii de tigari. Asta-i tot.

  4. Mai aveati o postare cu aceeasi poza la care-am comentat ceva demn de luat in considerare si vad ca ati deletat-o cu nerusinare. Treaba voastra. Nu mai accesez portalul pana n-o sa implementati ce v-am recomandat. Orice fraier scrie cu orice pseudonim fara nici-o consecinta, ceea ce nu este ok. Astept confirmarea pe email, promit ca stiu sa verific daca-i facuta cum trebuie. Nu-i corect. Am inteles, va place fumatul si bautura.

    • Am crezut ca sunteti mai deschisi dar de unde … Nu va zic astia p’aici degeaba „Latrina4”. Ma doare sufletul dar asa e, despartirile dor. Distrati-va cu comentarile mele si nu uitati ca exista oricand un Tribunal. Papa, G4Media ! Sper c-am fost mai mult decat un nebun gargariu plin de cunoastere. 🙂

    • Ce faci, tati, ne lasi la greu?

  5. Singura metoda eficienta este educatia . Cand eram fecior luam frunze din copac le uscam si fumam gratuit. Restu e cancan….

  6. Scumpirea țigărilor poate fi o metoda de descurajare.
    Raportat la anul 1989 când erau stabilite niste preturi pe tigareta oarecum reale raportate la salariile de atunci putem consideră ca sunt încă ieftine țigările.
    Atunci si pretul era prohibitiv dar se fuma muult mai putin.
    Atunci in clasa cu 30 de copii de liceu de a XII-a fumau maxim 7.
    Sau 8.
    Cam un sfert.
    Acum poate sa fie maxim doi elevi care sa nu fumeze.
    1989
    Salariu mediu net 3063 lei.
    Pret o țigară Kent, daca o gaseai, 4 lei/buc.
    Puteai cumpara maximum 765 tigari Kent dintr-un salariu mediu.
    2019
    Salariu mediu net 3142 lei.
    Pret o țigară Kent = 2 lei / buc.
    Nr maxim de tigari cumpărate din salariul lunar = 1571 bucăți.
    E doar o comparatie bazată pe pret tigari K.
    Inainte de ’89 erauun lux ca nu se găseau decat cu 80- 100 lei.
    Astăzi sunt consumabile si printre elevii care au trecut in masa la fumat tigari.
    Si tot in masa fac trecerea spre droguri.
    Si asta pentru ca sunt ieftine țigările.

    • Nu fumati marijuana, pentru ca heroina ucide
      Nu fumati tigari, pentru ca heroina ucide

      Vezi un tipar?

  7. O părere : Din 2007 de când m-am lăsat de fumat, prețul țigărilor a crescut de la 3,10 lei la cca 20 lei ! Pe atunci, pachetul de Lucky Strike arăta a țigări adevărate, cu tutun și design adecvat. În prezent, datorită lobbyului din partea unor factori obscuri ca OMS, un pachet de țigări – cu orginea tutunului și fabricantului dubios ! – conține 20 țigări ultraslim a 1 leu bucata, care conține a treime de tutun sau mai puțin. Efectul : comercianții de țigări și-au crescut venitul pe unitate de tutun de zeci de ori ! Îm vine serios să cred că există o conlucrare între ei și OMS ( ca în cazul medicamentelor ) și își împart câștigul !
    Să nu amintim de grozăviile cu care sunt acoperite pachetele, cică, pentru a descuraja fumatul. Bullshit ! Ele nu au nici un efect ! Este totul o uriașă minciună.Datele sunt concrete pentru că – din păcate – fiul meu și soția fumează amândoi !

  8. Ma doare in pula de scumpiri. Aici, un pachet de tutun e 11 lire. Si fumez de sting.

  9. Scumpirea tigarilor cu 1 leu sau 2 lei este inutila . Dublarea pretului ar determina mai multi inconstienti si iresponsabili sa renunte la acest obicei care ii face pe niste nemernici cu bani ( multi ) .