Record de prezență la alegerile din Ungaria/ Cine sunt alegătorii care stau la cozi: pro sau anti Orban?
Alegătorii din Ungaria au ieșit în număr neașteptat de mare la vot încă de la primele ore ale dimineții. Astfel, prezența la orele 11.00 era de 29,93%, ceea ce înseamnă că deja votaseră 2, 5 milioane de alegători, cifră considerată de analiștii consultați de G4Media.ro un record după 1989. Nu este clar în acest moment dacă asistam la mobilizarea alegătorilor FIDESZ sau, dimpotrivă, votanții anti Orban sunt cei care ies masiv la vot.
- UPDATE Prezenta la ora 13.00 era de 42, 3%. Spre comparație, în urmă cu patru ani, la alegerile din 2014, prezența înregistrată la ora 13.00 era de 34, 3, cu opt procente mai mică.
- UPDATE 2 Prezența la ora 15.00 era de 53, 6%, cu aproape nouă procente mai mare față de precedentele alegeri. În 2014, prezența la aceeași oră era de 45 %.
- UPDATE 3 Prezența la ora 17.00 era de 63, 2%. În urmă cu patru ani era de 54, 4%.
- UPDATE 4 Prezența la ora 18.30 era de 68,1, față de 61, 7 în 2014.
Alegătorii maghiari postează pe Twitter și pe Facebook imagini cu cozi impresionante la secțiile de votare, atât în țară, cât și la consulatele Ungariei din țări UE.
În acest moment, sunt trei scenarii discutate în presa maghiară. Dacă asistăm la o supramobilizare a alegătorilor FIDESZ (partidul premierului Viktor Orban), atunci actualul premier va obține în continuare majoritatea de 2/3 din Parlament. Într-o astfel de situație, vorbim despre o legitimare a discursului anti-euroopean, anti-migranți și anti-Soros.
În caz că obține doar o majoritate simplă, majoritatea analiștilor sunt de părere că FIDESZ va înregistra un recul, chiar dacă va câștiga alegerile. Asta va însemna că partidul lui Orban este penalizat pentru scandalurile de corupție, tot mai numeroase în ultima perioadă. Chiar și cu o majoritate simplă, Orban va avea o problemă de legitimitate din cauză că FIDESZ a setat foarte sus așteptările în electorat.
Cel mai puțin probabil scenariu este pierderea alegerilor. Dacă se va ajunge aici, înseamnă că scandalurile și cazurile de corupție din ultima perioadă au contat mult în ochii alegătorilor (construcția de stadion în comuna natală a lui Orban, organizarea campionatului mondial de înot anul trecut, fonduri europene pentru parlamentarii FIDESZ). Un astfel de rezultat ar însemna invalidarea discursului anti-UE și a politicilor promovate de Viktor Orban în ultimii opt ani.
Vot prin corespondență pentru maghiarii din Transilvania
Sute de persoane sunt aşteptate să voteze, duminică, la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca, pentru alegerile parlamentare din ţara vecină, a declarat consulul Lajos Mile, transmite Agerpres.
Votanţii sunt persoane care au domiciliul permanent în Ungaria şi maghiari din afara graniţelor acestei ţări care au dublă cetăţenie şi care sunt aşteptaţi duminică să-şi exprime opţiunea, prin vot prin corespondenţă.
„Deocamdată putem să spunem că totul merge în regulă şi că este linişte. Noi aşteptăm deja de două săptămâni şi primim voturi prin corespondenţă şi acest proces merge foarte bine, liniştit. Şi astăzi primim voturi prin corespondenţă. Dar astăzi noi nu mai dăm voturi prin corespondenţă, numai primim. Cetăţenii care au domiciliul în Ungaria pot să voteze aici la consulatul general. Şi, cum se vede, votarea merge în mod normal, oamenii sunt prezenţi aici”, a precizat consulul Lajos Mile.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au dublă cetăţenie, care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi care au drept de vot, acesta este estimat la 380.000. Consulul Ungariei la Cluj a explicat că nu se poate preciza, pentru moment, câte persoane din rândul acestora îşi vor fi exprimat dreptul de vot până la finalul zilei de duminică, dar că se aşteaptă ca numărul să fie comparabil cu cel de la alegerile din 2014.
Urnele s-au deschis la ora 7,00 şi se vor închide la ora 19,00.
În Ungaria a început duminică, la ora locală 6,00 (4,00 GMT), scrutinul parlamentar, în care aproximativ opt milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 199 de membri ai forului legislativ, transmite EFE. Votanţii vor avea de ales între candidaţii din cele 106 circumscripţii din ţară, dar şi între listele închise ale partidelor, de unde se vor desemna alţi 63 de deputaţi în parlamentul unicameral. În cele 106 circumscripţii s-au înscris aproape 1.500 de candidaţi, reprezentând 105 organizaţii şi partide, multe din ele locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii