G4Media.ro

Record în matematică: Un număr prim cu peste 41 milioane de cifre…

Kleinermann82 Dreamstime.com

Record în matematică: Un număr prim cu peste 41 milioane de cifre a fost descoperit de un fost programator

Pentru cei mai mulți, numerele prime au dispărut în fundal din vremurile îndepărtate ale școlii primare. Cu toate acestea, pentru Luke Durant, un fost programator Nvidia în vârstă de 36 de ani, numerele prime au devenit o pasiune atotcuprinzătoare. El a dedicat aproape un an și a investit o sumă considerabilă din banii proprii pentru a descoperi cel mai mare număr prim cunoscut din lume, transmite CNN.

Pentru reîmprospătarea memoriei, un număr prim este un număr întreg care poate fi împărțit doar la 1 și la el însuși, cum ar fi 2, 3, 5 și 7. Descoperirea remarcabilă a lui Durant, denumită oficial M136279841, constă dintr-un număr uimitor de 41 024 320 de cifre și marchează prima descoperire a unui număr prim în aproape șase ani.

Descoperirea istorică este clasificată drept un „prim Mersenne”, care poartă numele călugărului francez Marin Mersenne, care a studiat aceste numere cu peste 350 de ani în urmă. „Numerele prime Mersenne” sunt un tip rar de numere, ceea ce face ca descoperirea de către Durant a celui de-al 52-lea prim Mersenne cunoscut să fie și mai impresionantă. Un număr este considerat un prim Mersenne numai dacă poate fi scris sub forma 2ᵖ-1.

Spre deosebire de alte numere prime mari utilizate în unele aplicații pentru a proteja securitatea internetului, numerele prime Mersenne sunt importante din alte motive. „Recordul istoric al celui mai mare prim din lume ne spune ceva despre capacitatea istorică a calculatoarelor și, în special, ne spune ceva despre progresul umanității în acest domeniu”, a declarat Dr. Kevin Buzzard, profesor de matematică pură la Imperial College din Londra, care nu a fost implicat în eforturile lui Durant.

Great Internet Mersenne Prime Search, sau GIMPS, un proiect comunitar, a anunțat descoperirea lui Durant pe 21 octombrie. GIMPS este un exemplu de știință cetățenească, care, potrivit lui Buzzard, permite nespecialiștilor să facă unele dintre descoperirile celor mai mari prime cunoscute.

„Am recunoscut că comunitatea GIMPS a pus la punct un sistem incredibil cu o tehnologie uimitoare pentru căutarea unor numere prime uriașe”, a declarat Durant, care își are sediul în San Jose, California. După ce s-a familiarizat cu software-ul proiectului și a învățat cum să utilizeze computerele cloud, el a combinat cu abilitate aceste elemente, ceea ce i-a permis să ruleze suficiente sisteme la nivel mondial pentru a crea un supercomputer incredibil de rapid.

Foto: Kleinermann82 | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Pentru vine vrea să-l vadă pe Durant, omul care a cheltuit aproximativ 2 milioane pentru a găsi acest număr, vă las link:
    https://youtu.be/Yp4ilFOtoeg?si=z_PByoY63sDnmVzT
    Și aici interviul complet:
    https://youtu.be/aJHPDGj93-w?si=Cos6ofZfwoXdrgQr

  2. Unde l-a descoperit? Sub pat?
    Acum, lasand gluma… daca numarul prm a „fost descoperit” folosind un software, urmatoarele vor fi „descoperite” pe masura ce spatiul de memorie va permite prezentarea unui numar asa de lung… dar vorba militianului: la ce i-a folosit?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.