G4Media.ro

Record la diferenţa între preţul spot al gazelor de pe bursele din…

Foto: Dreamstime

Record la diferenţa între preţul spot al gazelor de pe bursele din România şi cele din Europa

Situaţia incertitudinii de pe piaţa de gaze din România a împins ca tranzacţiile în prezent să fie realizate aproape exclusiv pe piaţa spot, fapt ce creează un mare risc pe creşterea preţului gazelor la cea mai mică variaţie a cererii, deja fiind înregistrată cea mai mare diferenţă din toate timpurile între preţul spot al gazelor de pe bursele din ţara noastră şi cele din Europa, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, transmite Agerpres.

Acesta atrage atenţia, într-un comunicat remis marţi AGERPRES, că preţurile gazelor naturale pe piaţa spot din România ar putea să crească în continuare, având în vedere prognoza temperaturii aerului pentru următoarele 10 zile şi lipsa unei decizii privind ce se va întâmpla după 1 aprilie 2025.

„Preţul gazelor din România pe piaţa spot – BRM a crescut cu 72% de la începutul anului până în prezent, faţă de o creştere de 15% la nivelul pieţei TTF Olanda. Dacă la începutul anului preţul spot al gazelor din România era mai mic cu 4% faţă de preţul de pe cea mai importantă bursă din Europa – TTF Olanda, în ziua de 10.02.2025, preţul din România era cu 44% mai mare (preţul gazelor de pe piaţa spot din România era cu 25 euro mai mare decât cel din Europa). Deşi consumatorul casnic nu va achita un preţ mai mare decât preţul plafonat la gaze de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, bugetul de stat va fi afectat, deoarece urmează să compenseze diferenţa între preţul plafonat şi costurile furnizorilor cu achiziţia acestor gaze”, se spune în comunicat.

Potrivit AEI, foarte afectate vor fi companiile care consumă peste 50.000 MWh/an care au preţuri stabilite liber (nu au fost incluse în schema de plafonare) şi acestea se bazează pe formulă legat de preţul spot.

„Această situaţie este cauzată de instabilitatea generată de ping-pongul liberalizării pieţei de gaze, care a blocat piaţa, deoarece toată lumea aşteaptă o decizie eminamente politică, fără a avea curajul să vândă sau să cumpere gaze decât pe termen scurt şi foarte scurt. Astfel, la cea mai mică creştere a cererii cantităţilor de gaze naturale urmare a scăderii temperaturii exterioare, dar şi a ‘raţionalizării’ extragerii gazelor din depozitele de înmagazinare, ‘cererea aparentă’ este mult mai mare decât ‘oferta de gaze care se doreşte a fi disponibilizată’, aspect care a aruncat preţurile în aer pe piaţa spot BRM. Pe BRM, în luna ianuarie şi februarie 2025 nu a fost realizată nici o tranzacţie pe Piaţa GasForward, au fost realizate pe Piaţa GasForward în Regim de Contraparte Centrală tranzacţii de 1,5 milioane metri cubi în luna ianuarie 2025 şi 1,2 milioane metri cubi în primele 10 zile ale lunii februarie 2025. Gazele tranzacţionate pe piaţa spot BRM din România au fost în luna ianuarie 2025 de 18,6 milioane metri cubi şi de 12,7 milioane metri cubi în primele 10 zile ale lunii februarie 2025”, precizează preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si Burduja mana-n lupta/vijelia ingrozitoare…
    Un tambalag1u intr-o trupa de balc1 ambulant, care mai si fuge cu paralele fra1er1lor care i-au v0tat.
    Ia Burduja, de-ti clateste ochii m1opi zi-de-zi-hd.ro/wp/2025/02/05/pensionarii-de-lux-din-mineritul-vaii-jiului-reangajati-pe-sute-de-mii-de-lei-cum-a-fentat-darius-cimpean-si-apropiatii-lui-ordonanta-trenulet.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.