Record negativ de prezență: Mai puțin de 6% dintre români au votat în prima zi de referendum / Filmul zilei: SMS-uri de la mănăstire, oameni care nu au votat crezând că se legalizează adopția de copii de către gay, politicieni care au făcut campanie
Minim istoric de prezență la un scrutin electoral s-a înregistrat sâmbătă, în prima zi a referendumului pentru redefinirea familiei.
Abia 5,72% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică un număr de 1.046.583 de alegători.
Pentru ca referendumul să fie validat, duminică, în cea de-a doua zi a scrutinului, vor trebui să meargă la urne minimum 24,28% dintre românii cu drept de vot pentru a se întruni pragul de 30% prevăzut de lege.
Dintre cei care și-au exprimat opțiunile sâmbătă, 133.733 au votat pe listele suplimentare, în vreme ce 25.078 au solicitat urna mobilă.
Pe tot parcursul zilei prezența la urne a fost mai ridicată în mediul urban, unde până la închiderea urnelor au votat 636.435 de români, în vreme ce în mediul rural s-au prezentat la secțiile de vot doar 410.148 persoane.
De asemenea, 45.797 de români au votat în străinătate.
În București, prezența a fost de 5,5%, cu 116.453 persoane care au votat.
Cea mai mare prezență s-a înregistrat în județele:
- Bihor: 8,67% – 43.633 votanți
- Dâmbovița: 8,64% – 37.079 votanți
- Dolj: 7,78% – 44.681 votanți
- Mehedinți: 7,50% – 44.681 votanți
- Caraș–Severin: 7,33% – votanți
Topul județelor cu cea mai slabă prezență:
- Harghita: 2,22% – 5.977 votanți
- Covasna: 2,31% – 4.221 votanți
- Satu Mare: 3,45% – 10.887 votanți
- Maramureș: 3,71% – 15.882 votanți
- Tulcea: 3,93% – 7.733 votanți
Secţiile se vor redeschide duminică, la ora 7:00, iar procesul electoral va continua până la ora 21:00.
Aproximativ un sfert dintre cei care s-au prezentat sâmbătă la urne în Vâlcea au votat pe liste suplimentare, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central (BEC).
Dintre cele aproximativ 3.000 de persoane care s-au prezentat la vot, peste 1100 şi-au exercitat acest drept în staţiunile din judeţ.
Secţia cu cei mai mulţi votanţi pe listele suplimentare – peste 400, este la Băile Olăneşti, unde se înregistrează şi cea mai mare prezenţă la vot din judeţul Vâlcea raportată – aproape 16% .
Peste 500 de persoane au votat pe liste suplimentare şi la Călimăneşti, cea mai solicitată secţie de către cei aflaţi în tranzit prin staţiune fiind cea amenajată la Hotelul Traian.
O secție de votare din județul Neamț are cel mai mare procent din țară la prezența la vot – 125,14%, conform datelor prezentate de BEC la ora 16:00. Este vorba despre secția care se află la Mănăstirea Sihăstria (comuna Vânători-Neamț) iar până la ora 16:00 s-au prezentat 209 persoane, 125 fiind pe liste permanente, relatează jurnaliștii de la Știri-Neamț.ro (detalii aici).
Politicienii au transmis îndemnuri explicite la vot și, mai mult, la modul în care oamenii să voteze la referendumul privind redefinirea familiei. În prima zi a scrutinului, personaje ca Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Mihai Fifor sau Robert Sighiartău (PNL) au spus explicit că ei au votat ”da” la consultarea populară și i-au îndemnat și pe români să le urmeze exemplul.
Două episoade stânjenitoare pentru protagoniștii lor – Liviu Dragnea și Traian Băsescu – au avut loc la secția de votare de la Liceul Jean Monnet din Capitală. Doi dintre membrii secției au refuzat să îl salute pe liderul PSD, care a rămas cu mâna întinsă, surprins de gestul oamenilor (detalii aici).
Organizațiile Expert Forum și Funky Citizens au atras atenția asupra a numeroase nereguli care au avut loc în prima zi a referendumului. Potrivit acestora, în multe locuri campania electorală continuă chiar și după deschiderea urnelor, sunt cazuri de cetățeni care au votat fără acte de identitate, au existat secții fără președinți, iar accesul observatorilor în secțiile de votare a fost îngreunat (detalii aici).
Indicativul perfect pentru a măsura prezența la vot în prima zi a referendumului pentru redefinirea familiei a fost județul Teleorman, unde aceasta a fost aceeași cu media națională (detalii aici).
La Constanța, asistații social din cartierul “Henri Coandă” nu au ieșit la vot, fiind convinși că dacă referendumul a fost organizat pentru legalizarea adopțiilor de copii de către cuplurile gay (detalii aici). Tot la Constanța, au votat mai mulți arestați preventiv decât studenți (detalii aici).
În județul Bacău, mai multe persoane au primit îndemnuri de ieșire la vot de la mănăstirile din județul Neamț. Oamenii au fost stimulați, prin anunțuri SMS, să participe în număr cât mai mare la referendum și să pună ștampila pe “DA”. Același lucru se petrece și în județul Neamț, clasat pe primul loc în topul județelor din Moldova (detalii aici).
La Teleorman, realitatea era parcă desprinsă din comunism: primarul a folosit sistemul de radioficare cumpărat pentru ”relaxarea” populației ca să facă propagandă la referendum (detalii aici).
În ceea ce privește neregulile de la procesul de votare, semnalate de Ministerul de Interne, printre acestea s-au numărat dosare penale pentru diverse infracțiuni: în Caraș, un votant a vrut să intre înarmat în secția de votare, iar în Prahova o persoană a anunțat că a votat de două ori (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii