G4Media.ro

Recorder: În plină pandemie, singura fabrică din România care producea ventilatoare pulmonare…

Recorder: În plină pandemie, singura fabrică din România care producea ventilatoare pulmonare se închide din lipsă de comenzi

În plină pandemie de coronavirus, singura fabrică din România care producea ventilatoare pulmonare, esențiale pentru supraviețuirea bolnavilor aflați în stare gravă din cauza noului virus, se închide, după o sută de ani de activitate, din lipsă de comenzi. Înființată în anul 1920, când gripa spaniolă făcea ultimele victime în România Mare, ajunsă la 2.000 de angajați în timpul regimului comunist, privatizată în anul 2000 pentru o sumă derizorie, către un fost membru al conducerii comuniste de până în 1989, lăsată fără mare parte din active, relansată în 2004-2005, când avea statut de furnizor agreat NATO și primea comenzi de la Armată, Întreprinderea de Tehnică Medicală din cartierul bucureștean Berceni, la care mai lucrau doar 11 angajați, se închide chiar în perioada în care ventilatoarele mecanice sunt atât de necesare, potrivit unei anchete publicată de Recorder.

În 1920, la doi ani după terminarea Primului Război Mondial și în anul în care gripa spaniolă făcea ultimele victime în România Mare, autoritățile de la București înființau o întreprindere capabilă să producă echipamente pentru spitalele din toată țara. Așa a ajuns să se construiască, în sudul Capitalei, o fabrică strategică, aflată sub directa coordonare a statului: „Atelierele Ministerului Sănătății”.

Utilitatea ei avea să fie înțeleasă și de regimul comunist instaurat după Al Doilea Război Mondial. I se schimbă doar numele, nu și menirea: I.T.M.- Întreprinderea Industrială Tehnico-Medicală.

De atunci, fabrica s-a tot dezvoltat așa că, spre finalul anilor ‘80, în ea lucrau 2.000 de oameni, în trei schimburi. „Era gândită de așa manieră, că aveam totul integrat: turnătorie, prese, mase plastice, lăcătușerie, totul-totul era în fabrică. Intra pe poartă materia primă – plastic, inox – și ieșeau echipamente medicale”, povestește Aneta Hașegan, inginer la secția de cercetare și proiectare a întreprinderii unde inginerii lucrau umăr la umăr cu medicii pentru a crea aparatura din toate spitalele țării. „Se lucra mult, se omologau foarte multe produse, nu exista lună în care să nu mai apară câte ceva, că era aparat sau că era instrumentar”.

Fabrica s-a dezvoltat mai degrabă în ciuda conducerii comuniste și nu datorită ei. Asta reiese și dintr-o stenogramă a unei ședințe a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R, scoasă la lumină de istoricul Petre Opriș. La acea ședință, când Ministrul Sănătății îi prezintă lui Nicolae Ceaușescu planurile de dezvoltare a producției de aparatură medicală, acesta din urmă răbufnește:

„Apucaţi-vă mai bine şi instruiţi personalul, nu aparatură. Nu pe aparatură trebuie să punem accentul în îngrijirea oamenilor. Aparatura este un auxiliar. Nu aparatura trebuie să vegheze noii născuţi, ci personalul medical, aşa cum s-a făcut întotdeauna şi cum se face în toată lumea. Este o concepţie greşită care se dezvoltă în Ministerul Sănătăţii, care face din medic un om lipsit de spirit uman, îl dezumanizează. Nu mai văd decât aparatură… Noi am avut o medicină bună când medicul nu lucra cu aparatul, ci cu urechea, cu simţul lui de om”.

Iar ministrul Sănătății îl aprobă pe Ceaușescu fără crâcnire: „Este adevărat”.

După 1990, fabrica a continuat să producă, dar pentru o piață din ce în ce mai mică. Exporturile s-au oprit, tehnologia și echipamentele au început să se învechească fără ca cineva să le mai înlocuiască, iar muncitorii își vedeau de treabă mai mult din inerție. „Produceam și așteptam. Nici noi nu știam ce așteptam”, oftează inginera Hașegan.

Și în timp ce angajații produceau și așteptau, din fabrică au început să dispară active. Ba o clădire, ba un teren. În zece ani, statul român a vândut din ea cam jumătate: peste 20 de active, spații de producție, clădiri și echipamente laolaltă.

Abia în anul 2000 e scoasă la privatizare și cumpărată de un fost membru al conducerii comuniste de până în 1989: Mihail Vasiliu, fost adjunct de ministru în Guvernul Dăscălescu, ultimul guvern comunist. Astăzi, Vasiliu povestește că a participat la privatizarea ITM-ului pentru că „nu aveam ce face, mă plictiseam”. Apoi continuă: „După Revoluție, am lucrat în administrația generală în Guvernul Văcăroiu. Când a venit CDR la putere, mi-am dat demisia și am ieșit din sistem. Eu toată viața am făcut doar industrie, nu știu să fac altceva, așa că m-am apucat să cumpăr o făbricuță din asta”.

În 2001, Mihai Vasiliu a plătit o sumă derizorie pentru o fabrică atât de importantă și atât de bine poziționată: 200.000 de euro. Astăzi, chiar Vasiliu spune că privatizarea fabricii a fost o mare eroare a statului. „A fost o greșeală, cum s-a greșit cu toate întreprinderile care au fost privatizate. În România existau, în 1990, cam o sută de întreprinderi strategice care ar fi trebuit sprijinite să se retehnologizeze. Printre acestea se numără și Întreprinderea de Tehnică Medicală”.

După vânzarea acestor active, noii acționari au reorganizat fabrica, au retehnologizat-o pe ici, pe colo și, cu de zece ori mai puțini angajați decât în 1990, lucrurile au început să meargă, cererea de echipamente medicale fiind una ridicată.

Fabrica a trecut pe profit în anii următori. Potrivit Termene.ro, întreprinderea a vândut echipamente de câteva milioane de euro către spitale sau direct la Ministerul Sănătății. Armata Română a cumpărat și ea de la ITM după ce societatea a obținut statut de furnizor agreat NATO. „Am făcut și un spital de campanie de la A la Z, folosit de NATO în Angola și în Somalia”, spune Mihail Vasiliu.

Dar după câțiva ani de venituri uriașe, creșterea întreprinderii s-a oprit brusc și a intrat într-un picaj liber. De la profituri de milioane de lei s-a trecut, după 2011, la pierderi de milioane.

Fără retehnologizare, fabrica a avut din ce în ce mai puține contracte. A început să renunțe la o parte din angajați și la producția anumitor tipuri de echipamente. Ultimele ventilatoare pulmonare fabricate de Întreprinderea de Tehnică Medcală din Berceni au fost în anul 2012. În 2018, fabrica ajunsese să primească comenzi de genul – o garnitură de 100 de euro pentru un aparat al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, județul Neamț.

Anul 2020 și izbucnirea pandemiei de COVID-19 a găsit Întreprinderea de Tehnică Medicală cu 11 angajați și o producție aproape inexistentă. Chiar dacă statul român ar vrea să repornească activitatea în criza globală de echipamentele medicale pe care o traversăm, nu o mai poate face.

Citește integral pe Recorder

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Nu este concordanță între titlu și conținut, s-ar înțelege din titlu că s-a închis acuma în timpul crizei , or în realitate din conținutul articolului rezultă altceva. Acum ar fi nevoie de investiții tehnologice și umane( specialiști în domeniul respectiv).

    • Depinde cum privesti problema. Daca pe 1 martie 2020 autoritatile romane si-ar fi dorit reluarea productiei la aceasta fabrica, eu cred ca pana azi ar fi avut suficient timp sa repuna pe picioare procesul de productie.

    • @zrd – corect!
      @pehash – sa retehnologizezi o astfel de fabrica probabil ca ia cel putin 3 luni de zile. Calibrarea si punerea in productie dureaza inca o luna cel putin. Trainingul prsonalului inca cateva saptamani. Sa bagi milioane de euro intr-o chestie care iti aduce rezultate in 6 luni oare e ok? Sau mai degraba cumperi urgent ventilatoare din alta parte si dotezi spitalele cat de repede poti?

    • A pus lacatul pe usa, si-a trimis personalul ala putin acasa, din lipsa de comenzi, asta nu inseamna ca s-a inchis in plina pandemie, cand SUA si Coreea de Sud si Germania zic pas la comenzile Romaniei de ventilatore mecanice? Adica pentru ventilatoare din strainatate aveam bani, dar pentru comenzi la amarata asta de fabricuta, ca sa nu se inchida inca o unitate romanesca, nu sunt bani de comenzi? Sau mai exact, habar n-avea guvernul ca inca exista o asemenea fabrica in Romania. Nici nu i-a trecut prin cap sa verifice, pentru ca industrial Romania e praf si pulbere. La fel cum si madam Alexandru spunea zilele trecute ca habar n-are cati angajati exista in administratia din Romania.

    • Gabriela Constantinescu
      14.4.2020 la ora 1:56 pm
      Sa zicem ca nu imchideam fabrica si o dadeam pe mana unuia care si-ar fi angajat in consecinta toate rudele și prietenii lui in acea fabricutza. Si sa zicem ca din lipsa de retehnologizare, nu puteam sa punem filtre pe aerul expirat conforme cu standardele europene, si toleram asta, ca de, e pandemie. Dupa care din lipsa filtrului toate cadrele medicale se îmbolnăvesc. Răspundeți dvs in acest caz?

  2. Repornirea intreprinderii ar insemna ca statul roman da doi bani pe romani.

    Dar statul roman exista doar sa fure, gunoaiele bugetare ne vad ca pe vaci de muls.

    Macar daca v-ar duce capul sa votati cu oameni cinstiti.

    • Numește unul singur!

    • Care sunt oamenii aia cinstiti?

    • Pe la USR s-ar putea sa gasesti!
      Sa nu punem egal intre psd pnl udmr pro r alde pmp. Și Usr + (nici ei nu sunt fat frumos // dar sunt cu cateva trepte peste!)

    • @oana @cristi: Dragos Tudorache de la PLUS
      +mai stiu si altii daca aveti nevoie de mai multe exemple:)

    • Si ma rog pe ce baza simpla clara si demonstrabila dincolo de orice fel de îndoială am putea determina, noi astia proștii cu cine sa votam? Ca din cate stiu , din sute e ani de cand sunt partide si sisteme democratice nu s-a gasit asa ceva pana acum!

  3. Va dati seama, comunache ala de a primit-o cadou de la nea Adrien spune ca privatizarea a fost o mare greseala.
    Astia, Martorii lui Ceasca, sint niste idioti pe care numai moartea-i mai vindeca.

  4. De ce sa dezvoltam economia româneasca si sa creem noi locuri de munca in tara noastra ,când putem sa ajutam economiile altor tari ?????? Toate culorile politice sunt vinovate de dezastrul economie românesti,tot ce a construit comunismul si dictatura ,eredii lor dupa ani „90 au distrus România din toate punctele de vedere .

  5. Daca cineva chiar crede acum ca acea ‘fabrica’ ar fi fost in stare sa produca ventilatorele de care este atita nevoie, ori e prost ori e prost.
    Tocmai de aia s-a inchis, inainte sa iasa rahatul la iveala, ca era „decit” o alta gaura neagra in care intrau bani si se duceau pe apa simbetei.
    La fel cum s-a dovedit, de exemplu, ca statea treaba cu spitalele de arsi. Cind a fost nevoie s-a vazut ca „investitiile” s-au folosit doar de fatada.

    • Zau??? Adica sa ai acuma niste ventilatoare din 2012, in loc de incercarea aia jalnica de la Timisoara, marea inventie care arata ca din secolul XIX, era prost si rau, nu? Si nici macar forma aia arhaica de la Timisoara nu e disponibila, ca nici macar omologata nu e.

  6. DESPRE CE DRAQ VORBIM A CUMPARAT FABRICA CA SE PLICTISEA…ADICA BAIETII DIN SISTEM I-AU FACUT-O CADOU. A AVUT PROFIT MILIOANE DE EURO DAR NICIUN BAN IN RETEHNOLOGIZARE. PT CA BANII S-AU INTORS TOT LA BAIETII DIN SISTEM

  7. Pai PNL ca si PSD la vremea lui are clentela proprie, ce vreti sa lucreze cu piata libera

  8. Pai si comisionul politicului unde ar fi? Sunt mai rentabile cele produse in Turcia, China si vandute statului roman de 100 de ori mai scump.

  9. E clar, nu e firma SRI!

  10. Pai, hai tt vorbeau uni si alti despre rechizitie pe motiv de situatie de urgenta!
    Trecuta inapoi la stat, ca tot nu pierde patronul nimic!
    Si, puneti lumea la treaba! Ca nu va fi gata pana la sfarsitul pandemiei? (hehe! cand va fi sfarsitul ala?)
    Sa mearaga fabrica in 6 luni si tot e bine! Nu mai vorbim ca se reintegreaza niste locuri de munca de calitate. Ceea ce are importanta si pe termen lung. Nu vor fi bani cheltuiti aiurea – evident, incomparabil cu investitiile in panselute.

  11. Pandemia nu se va termina prea curand, asa ca planificatorii din guvern ar trebui sa se gandeasca de pe acum la un plan de reponire a economiei incepand chiar cu sectorul acesta de productie de materiale de protectie pentru spitale, prin firme mici/ medii care sa produca materialele necesare. Cat despre fabrica de ventilatoare, ar fi o mare eroare sa nu fie pusa in functiune, retehnologizata etc, etc.., in conditiile in care solidaritatea statelor UE s-a transformat vizibil in egoism si nepasare: dupa noi, potopul (citeste pandemia).

  12. Lasa ca noi luam din Turcia ca nu e in Ue si nu se mai da de urma facturilor. Iar aia fac doar modele de varf, turcoaz.

  13. Toate problemele carora trebuie sa le facem fata ne arata ca firele duc la FURACIUNE.
    Se fura, se fura, se fura! Daca nu s-ar fura, multe lucruri bune s-ar realiza.

  14. Oameni cinstiti in Romania ? Numai sunt !.Si acum se poate investi , reporni aceasta fabrica .Acele ventilatoare sunt necesare și după ce trece pandemia în ati. Se vrea ? Trebuie curaj , voința, dar mai ales bani.De la televot , antena 3 , o grămadă de bani , unde sunt , ce s,’a facut cu aceste donații?

  15. Titlu demn de EVZ: nici o legatura cu realitatea intrucat fabrica s-a inchis de 2 ani, nicidecum zilele astea asa cum reiese din titlu.
    G4 se tablioidizeaza !

  16. Asta este opera PSD, acelasi PSD care a distrus si Institutul Cantacuzino. Nu este intamplare, este sabotaj deliberat! Inteleg ca le place sa fure ca sa faca averi imense far nici un merit, dar distrugerea Întreprinderii de Tehnică Medicală si a institutului Cantacuzino nu avea cum sa-i imbogateasca pe acesti talhari, deci este evident ca au actionat la comanda externa si au primit si bani pentru asta. Pacat ca nu mai exista servicii secrete in Romania, ar fi avut material de lucru. SRI este pura butaforie daca pana si niste amarate de informatii privind coruptia sunt in zilele noastre anulate de niste judecatori corupti. La informatii mai sensibile SRI nu are deloc acces, sau le este interzis sa le culeaga, chiar daca se plictisesc. Iar daca din intampalre ar detine asemenea informatii. ar fi anulate de vreun judecator oarecare.

  17. Statul roman nu trebuie sa fie interesat sa investeasca banii din taxele contribuabilului intr-o firma privata. Daca patronul e interesat sa produca ceva ce se cere pe piata acum, e bine daca nu, cumparam de pe piata libera. Adica i-a vindut fabrica cu 200 000 de mii de Euro si acum sa i-o si tehnologizeze Statul. Voi ganditi?