G4Media.ro

Recordul din fundul curții. Profesor într-una dintre cele mai performante școli din…

Sursa: Arhiva Personală

Recordul din fundul curții. Profesor într-una dintre cele mai performante școli din mediul rural: Avem nevoie de o toaletă funcțională, cu apă care nu se oprește și nu afară, în curtea școlii. O toaletă pentru o școală. Atât

În luna iunie, o școală rurală din județul Buzău ajungea pe principale posturi de știri din România. Motivul? Patru elevi luaseră nota 10 la examenul de Evaluare Națională, iar alți 6 au obținut medii între 9.20-9.80. Elevii erau în clasa profesorului de limba și literatura română Cătălin Zaman.

De altfel, din 21 de elevi înscriși la examen, 18 au luat note de trecere, școala având o rată de reușită de 85%, peste media națională.

Profesorul a cerut un singur lucru pentru școala sa: o toaletă. La școala din Clondiru unde 4 elevi au luat nota 10 la Evaluarea Națională copiii merg în curte când au nevoi fiziologice. Imediat după apariția imaginilor la TV, lucrurile păreau că se pun în mișcare.

A început anul nou școlar, dar timpul stă în loc în Clondiru. Pofesorul de limba și literatura română Cătălin Zaman pregătește o nouă generație de absolvenți în aceleași condiții. Mobilitatea e neschimbată.

„Nu avem nici acum o toaletă, asta este realitatea. Îmi pare rău. Am ajuns să spun că tot ce-mi doresc pentru școală este o toaletă decentă. Dar nu este”, spune profesorul pentru g4media.ro.

Epopeea toaletei datează de mulți ani. În vară, când televiziunile au dat buzna-n sat să vadă ce se întâmplă la Clondiru, subiectul a ajuns din nou de actualitate. Cum a ajuns a și trecut.

„Au fost vreo două firme să vadă ce se poate face, dar am înțeles că e nevoie de anumite autorizații și-ar fi necesari vreo doi ani. Asta am auzit din partea conducerii. Mai am o promisiune din partea unor prieteni, care trebuie să vină să vadă despre ce este vorba concret, despre costuri. În rest nu avem nimic. Am primit de la Consiliul Local 6000 de lei ca să cumpărăm dezinfectanți și necesare. Dar trebuie ținut cont că e primărie săracă, în afară de taxele și impozitele locale ce să încaseze?”

În clasele 0-8 din școala din Clondiru, învățătorii și profesorii au așezat băncile să se respecte o distanță de cel puțin 1.5 metri între elevi. Clasele au dezinfectant și cam atât. E pandemie și la Clondiru, deși nu s-a descoperit nici un caz în zonă sau în satele vecine. Dar ce s-ar întâmpla dacă s-ar trece la învățământ online?

  • Cătălin Zaman, profesorul de română: „Nu știu. E o situație temporară asta. Generația de a VIII-a pe care am avut-o s-ar fi descurcat, părinții aveau dispozitive pentru cursuri online. Deci părinții, a nu se înțelege cumva că au primit copiii de la școală. Acum am preluat o nouă generație de a cincea și sunt probleme mari dacă se închide școala pentru că nu toți vor avea acces la cursuri. Eu am făcut mai multe necesare, dar ți-e și groază să tot ceri, e destul de jenant să ceri și să ceri. Că nu e de unde. Astea sunt condițiile. Momentan suntem toți la ore, fizic prezenți, dar dacă se închide săptămâna viitoare ce facem? Ce fac copiii? Mergem acum pe noroc. Sigur că mi-ar plăcea să avem și table inteligente, videoproiectoare în fiecare clasă care ar crește eficiența predării, ar crește calitatea actului predării, dar sunt realist. Noi ne descurcăm cu foaia, cu tabla și cu laptopul personal.”

Fiu al fostei educatoare din sat, Cătălin Zaman s-a întors acasă în urmă cu 14 ani și-a început să predea la școala din Clondiru. În 14 ani a avut 4 elevi din sat care n-au luat examenul la finalul clasei a VIII-a. „Targetul meu este să avem promovabilitate de sută la sută la Evaluarea Națională. Noi facem școală în condițiile pe care le avem aici, ne confruntăm cu multe probleme, dar iată că se pot obține rezultate. V-am spus, am preluat cu toată încrederea o nouă clasă de a cincea. Dacă suntem atenți, cu multă grijă putem repeta și rezultatele din vară sau chiar să le îmbunătățim”

Profesorul Zaman face naveta zilnic din Buzău la Clondiru. Cei mai mulți prieteni îl îndeamnă cu fiecare ocazie să renunțe să mai meargă în sat.

„Of, dar câți nu-mi spun asta! Aproape toată lumea. Dar nu vreau, nu vreau să fac asta. Și chiar dacă am momente în care sunt deznădăjduit, copiii mă țin pe loc. Rezultatele lor îmi dau mereu puterea de a continua. Iar rezultatele arată că am ales foarte bine. Fiecare an este o provocare și voi continua să fac asta la nesfârșit, cât voi putea. Dar faceți, domnilor, un grup sanitar pentru copii. Oricât de rău sună asta pentru secolul în care ne aflăm, avem nevoie de o toaletă funcțională, cu apă care nu se oprește și nu afară, în curtea școlii. O toaletă pentru o școală. Atât.

Mai am un target. Sper că până la finalul anului școlar 2021 să o avem.”

Aproximativ 100 de copii învață la școala gimnazială din Clondiru, județul Buzău.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Și câțiva posmagi muieti daca se poate….

  2. Mi se pare un om extraordinar, spre deosebire de cel care a făcut comentariul de mai sus

  3. Respect! Mai rar asa ceva, in conditiile in care toti profesorii care isi iau post la tara doar sa ajunga titulari si cu prima ocazie, de multe ori in doar cateva luni, fug la oras.
    Ma indoiesc ca se va rezolva ceva, sper doar ca elevii sa realizeze ce sansa uriasa au avut fata de alti copii de la tara si atunci cand vor avea ocazia sa faca si ei un bine.

  4. Profesorul camufleaza hoția de tanar. Stie bine cum se fura banii publici și fondurile UE prin investiții „gonflabile” dar tace și cere.

  5. Tot respectul pentru Domnul profesor. Daca macar 10% din profesorii ce predau la ora actuala ar avea determinarea si atitudinea acestuia, am fi departe cu scoala Romaneasca.
    Autoritatile locale se pare in schimb ca traiesc in alta epoca . Cea a veceului in fundul curtii. Auzi tu: au venit doua firme si nu au facut nimic din cauza autorizatiilor. Pai mai primare din Clondiru, in alte parti daca se vrea, autorizatiile ies in 30 de zile cu tot ce trebuie si e gata si lucrarea. O toaleta anexata la o casa veche a durat sa o faca mesterul cam 2 saptamani (de la fundatie pana la acoperis) .Pentru o scoala unde o firma aduce 5 mesteri si un escavator sa sape mai repede, o luna este maxim sa dai in functiune la cheie niste toalete moderne . Trezirea si treceti la munca domnilor de la primaria Clondiru!

    • Ce primar?! Nu stie sa lege 2 vorbe! N ai cu cine!! Vai de capul lui.. Tine asistatii sociali acasa, dupa aia cine l mai voteaza sa iasa primar?! Si trimite urna mobila vrand nevrand prin sat, sa l voteze pe el! E o cauza pierduta, n ai cu cine, n ai cum..

  6. Știu zona .Am fost doi ani acolo ca profesor de romana.Prin 1998 .Am cunoscut-o pe mama domnului .Domnul Benga era director.Dacă nu ma mutam cu familia în Prahova eram în continuare acolo.Într-adevăr sunt copii extraordinari și în acele timpuri făceam naveta cu trenul și alergam de la gara la scoala pentru ca nu erau microbuze.Dar ne plăcea la scoala și părinții erau alături de noi .Mult succes în continuare!

  7. Il intereseaza mai mult pe omul asta de copii, decat pe parintii lor. Dar daca primaria nu are venituri, comunitatea chiar nu se poate mobiliza? trebuie intotdeauna sa vina „autoritatile” sa rezolve? ne plangem ca nu-s conditii, dar parintii celor 100 de copii nu se pot mobiliza cateva zile sa sape un shant si sa bage o teava? si in alte parti, unde „cade scoala pe noi”…da’ nu ne putem strange toti parintii sa dam un var, sa reparam o usa sau niste banci de lemn? asa stim sa strangem bani pentru „doamna”, dar pt copii sa vina primarul…