G4Media.ro

Recorduri de temperatură „extraordinare” în Arctica. Satele din tundră se confruntă cu…

Foto: Pixabay

Recorduri de temperatură „extraordinare” în Arctica. Satele din tundră se confruntă cu mari incendii de pădure

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură „extraordinare” în iunie, care au provocat incendii neobişnuite în tundră, a declarat marţi şeful Agenţiei meteorologice ruse, legând aceste anomalii de schimbările climatice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite” în iunie şi „recordurile au fost doborâte cu uşurinţă”, a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

El a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

„Este extraordinar”, a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă şi copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi generând vreme însorită.

Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anti-cicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

Anterior, „meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, a afirmat Vilfand, subliniind o „situaţie surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenţi şi dificil de prevăzut.

„Aceasta este principala problemă şi una dintre consecinţele schimbărilor climatice”, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.

Însă schimbările climatice ameninţă de asemenea şi permafrostul, un sol permanent îngheţat, care acoperă 65% din suprafaţa Rusiei şi pe care sunt construite numeroase infrastructuri.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. E groaznic ! Parca se apropie sfarsitul lumii.

    • Este rezultatul poluarii pe care o produce Franta in Romania.
      Veniti in Suceava si o sa vedeti cum fabrica de hartie AMBRO SA parte a frupului francez Rossman , polueaza in fiecare noapte oradul Suceava, aruncand in armosfera tone de gaze toxice si otravitoare. Precizez ca fabrica se afla in zona comerciala a orasului, in zona mallurilor. Iar noaptea si ziua polueaza si fonic prin zgomotul pe care il produc instalatiile cand esapeaza gazele in armosfera. Ar putea sa puna atenuatore de zgomot, sau macar sa moteze inca un cilindru de tabla in jurul cosului care esapeaza. Dar nu ii intereseaza. Isi bat joc de suceveni. Potrivit autorizatiei de mediu, fabrica are voie sa elimine in atmosfera, in mijlocul orasului, in zona comerciala si langa cartiere de locuit: CO, SO2, NO, TOC, HCl, HF, Cd+Ti, Hg, metale grele , DIOXINE si FURANI. Deasemenea pulberi de tot felul si CO2. Si le elimina din plin in fiecare noapte, ca sa nu se vada. Dar zgomotul asurzitor deranjeaza pe multa lume.
      Iar D.S.P., Garda de mediu, Primaria,Prefectura, Consiliul local, Consiliul Judetean, presa si oengeurile de mediu nu spun absolut nimic. Eu presupun (nu am probe), ca totisunt cointeresati material sa taca, in detrimentul sucevenilor si a copiilor lor, care sunt otraviti in fiecare zi. Suceava fiind o zona cu o natalitate ridicata, cu multi copii si multe ecoscoli, care ne invata ca trebuie sa colectam selectiv, dar nu iai nicio atitudine impotriva acestei fabrici care ii otraveste si care nu vrea sa ia masuri impotriva poluarii chimice, incalzirii globale si poluarii fonice

  2. Este rezultatul poluarii industriale demente practicate de rusi si de prietenii lor chinezi. Rste inca un motiv ca industriile sa fie relocate in tarile de origine, nu in tari lipsite de orice respect fata de mediu. Poluarea nu cunoaste granite. Un accident nuclear de pilda contamineaza intrega planeta, desigur in grade diferite in finctie de distanta fata de eoicentrul accidentului. La fel este si cu poluarea, cu deosebirea ca factorii poluanti se uniformizeaza cu timpul pe intreaga planeta, nefiind vorba de elemente chimice grele, asa cum sunt in cazul accidentelor nucleare.

    • China in prezent foloseste carbunele inclusiv pentru a produce gaz natural printr-un proces tehnologic recunoscut pentru eficienta extrem de scazuta, producand emisii suplimentare CO2 si caldura. Nu doar ca detine un record la capacitea de productie de electriciate din carbune (estimat in 2018 la 100GW) dar China a construit in ultimul deceniu alte sute de centrale pe carbune in tari in curs de dezvoltare prin faimosul program de fidelizare BRI:
      Indonezia, Pakistan, Bangladesh, Filipine, Vietnam, Turcia, Egipt etc
      Energia ieftina din carbune a fost principalul motor al economiei chineze in perioada 2000-2015, lucru de care a beneficiat intreaga planeta prin faptul ca au fost inundate pietele cu produse ieftine dar si principalul factor care a poluat planeta si a accelerat incalzirea globala.
      Daca vrem sa ne gandim la solutii urgente pentru problema climatica trebuie sa avem toleranta zero pentru electricitate si gaz natural din carbune si nu doar pe teritoriul UE.
      Masina electrica, cel putin raportat la productia de electricitate din Romania, are aproape aceeasi amprenta de carbon ca o masina pe benzina, daca se ia in calcul exclusiv amprenta de CO2 a sursei de energie folosita. Daca luam in calcul amprenta de carbon a bateriei cu litiu, masina electrica are cea mai mare amprenta de carbon, mai mare decat a masinii echipate cu ICE si cu un ordin de marime mai mare decat a masinilor hibride.
      Inainte de a discuta de trecerea la turisme electrice trebuie sa transformam productia de electricitate la nivel global, avand toleranta zero pentru folosirea carbunelui.

    • @George
      Domnule George, toata stima pentru aceasta pezentare sintetica. Oamenii trebuie sa afle cauzele reale ale incalzirii globale dar si sarlatania cu masinile electrice chipurile nepoluante. Un calcul sumar arata ca intreaga infrastructura de alimentare cu energie electrica precum si puterea electrica instalata la nivelul fiecarei tari ar trebui marite cel putin de cateva ori. Numai cand ma gandesc la milioanele si zecile de milioane de baterii cu litiu care ar alimenta masinile electrice, ma apuca spaima. Problema poluarii produsa de motoarele termice nu poate fi deloc rezolvata in cazul camioanelor, locomotivelor si vapoarelor, iar acestea polueaza mai mult decat automobilele. Deci masinile electice bazate pe baterii care sa inlocuiasca automobilele clasice sunt o pura utopie. La nivel mic ar putea functiona ca niste curiozitati, dar numai atat, generalizarea este imposibila in lipsa unui mod eficient de stocare a energiei electrice.

  3. nu e incalzirea globala, e bill gates, impinge mercurul termometrelor in sus

  4. Oricum Soarele se va transforma intr-o pitica rosie , se va extinde si va inghiti Pamantul. Deci tot trebuie sa parasim planeta. Ecologistii sunt ipocriti si ne ascund adevarul.

  5. Dezghetarea permafrostului, va conduce fara dubiu la eliberarea in natura a unor virusi foarte vechi si foarte probabil la noi episoade de pandemie cu virusi inca necunoscuti. Iata unde conduce dementa actiunilor iresponsabile ale unor oligarhi precum cei din familia Koch, Rockefeller, Soros, sau alti paraziti supebogati pe spinarea umanitatii. Si exact acesti descreierati duc acum un razboi aprig pentru acapararea puterii in intrega lume prin ceea ce numesc ei globalizare. O conducere unica ete distructiva, nu exista nici o logica pentru o conducere unica a omenirii asa cum militeaza si marioneta olgarhiei care aste Presedinte al ONU, portughezul Antonio Manuel de Oliveira Guterres! Chiar din popor se spune ca nu se pun toate ouale in acelasi cos. Existenta statelor independente si democratice asigura redundanta actiunilor care pot afecta soarta omenirii. Daca intr-un stat un lider dictatorial esueaza luand decizi tampite, celelalte state avand alti conducatori se salveaza. Dar daca un lider mondial ia decizii demente, intreaga omenire este afectata. Este ceea ce vedem acum cand lacomia oligarhilor lumii a mutat intreaga productie in China, vulnerabilizand intreaga planeta care depinde exclusiv de China in materie de productie de bunuri industriale. In plina pandemie pornita chiar din China, omenirea s-a trezit ca nu dispune nici macar de banalele masti sau medicamente, care sunt fabricate aproape exclusiv in China pe motive de profituri ale oligarhiei care nu plateste nici un fel de impozite. Acesti oligarhi ar trebui deferiti unui tribunal international, pentru ca erau previzibile aceste situatii care pun in pericol existenta omenirii, dar lacomia dupa bani si putere le-a luat mintile, oligarhii au preferat banii cu pretul mortii a milioane de semeni.

  6. O tâmpenie de subiect, cata atenție atrage! Maine, Johannis, primul ecolog al tarii, sa iasă în public și sa găsească o solutie:sa planteze copacii, niște fonduri pentru încălzirea globala…..

    • Văd că sunteți din acela care vă doriți să mă mut la suprafață….
      Mulțumesc!