Rectificare bugetară: 115, 5 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, 122 taiați de la Cercetare/ Teodorovici: alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie
Ministerul Finanţelor a primit cea mai mare sumă la prima rectificarea bugetară din acest an, 1,28 miliarde lei, în principal pentru contribuţia României la bugetul Uniunii Europene (UE), iar Secretariatului General al Guvernului (SGG) are în plus aproape 150 milioane lei, din care 115,5 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, transmite News.ro
- „Eu cred că este normal, logic, de bun simț și legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăți și pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori și pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră țară, această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaș de cult, într-un an Centenar și așa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015 când eram ministru de finanțe, la rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcașul de cult Catedrala Neamului”, a declarat marți Eugen Teodorovici pentru Digi24.
HotNews.ro amintește că susținea în luna iulie 2017 că biserica ar trebui impozitată și cerea reprezentanţilor BOR să ajungă în secolul 21. Catedrala se construiește în mare parte cu bani publici. De altfel, chiar recent, s-au dat alte 10 milioane lei de la bugetul Primăriei Capitalei, pe lângă cele 15 milioane alocate deja.
- Ministrul finanțelor consideră acum că este normal ca 115,5 milioane de lei de la buget să fie folosiți pentru construirea cadedrelei. În urmă cu doar un an se declara susținător al impozitării bisericii. „Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate„, declara în urmă cu un an Teodorovici. Atunci era consilierul fostului premier Mihai Tudose. La o zi după declarație a fost eliberat din funcție.
Potrivit News.ro, cele mai mari pierderi sunt la Ministerul Cercetării, minus 122 milioane, Serviciul Român de Informaţii (SRI), care a primit mai puţin cu 113 milioane lei, şi Ministerul Energiei, buget redus cu 47,7 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Administraţia Prezidenţială are un buget tăiat cu 11,1 milioane lei.
Ministerul Finanţelor a anunţat că a fost nevoit să reducă unele bugete alocate cheltuielilor, la prima rectificare bugetară din acest an, pentru a asigura majorarea bugetelor alocate suplimentar.
”Pentru asigurarea acestor sume, pe lângă majorarea veniturilor şi având în vedere necesitatea menţinerii deficitului bugetar, a fost necesară şi reducerea cheltuielilor cuprinse în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, în principal prin anularea sumelor reţinute conform art.21 din Legea finanţelor publice nr.500/2002, în proporţie de 10% din bugetul aprobat, sume care potrivit legii nu puteau fi angajate de instituţii în primul semestrul al anului, precum şi reducerea unor economii rezultate din analiza plăţilor efectuate pe primele şase luni ale anului comparativ cu cele programate de instituţii pentru aceeaşi perioadă”, se arată în comunicat.
(Sursa: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
48 comentarii