G4Media.ro

Rectorii Universităților București și Babeș-Bolyai îi încurajează pe tineri să vină în…

sursa foto: unibuc.ro

Rectorii Universităților București și Babeș-Bolyai îi încurajează pe tineri să vină în centrele universitare, chiar dacă studiază online

Studenții au fost nevoiți să se gândească bine dacă vor petrece noul an, care începe astăzi, în centrul universitar (la cămin sau în chirie), sau vor rămâne acasă pentru a face economii. Locurile din cămine s-au înjumătățit la cele mai multe centre universitare, însă, multe universități au ales să nu deschidă deloc căminele anul acesta. Situația este una dificilă pentru tinerii care vin din alte zone și nu își permit o chirie într-un oraș cum este Bucureștiul sau Clujul. Edupedu.ro a stat de vorbă cu rectorii celor mai mari universități din țară: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, dar și cu studenți, pentru a vedea cum arată începutul anului universitar 2020-2021.

Am aflat că pentru cei care își permit, chiar dacă nu trebuie să se prezinte fizic la cursuri, este de preferat să vină în oraș fiindcă aici vor fi mai conectați nu doar la lumea academică, dar și la activitățile din jur, la posibilități de job, part-time sau practică, la conexiuni pe care nu le vor avea stând acasă, într-o comunitate mult mai mică și fără deschidere economică.

Marian Preda, rectorul Universității din București: Este important pentru ei să fie într-un pol economic urban care le oferă mai multe opțiuni

La Universitatea București, doar 6 facultăți din 19 au activități exclusiv online, restul se deschid după modelul hibrid.

„Alegerea depinde de multe lucruri, depinde de condițiile pe care tinerii le au acasă, dacă au acces la tehnologie eficientă și la internet, depinde de ce mai fac ei în afară de studii, unii pot să aibă joburi part-time sau să meargă la practică la firme. Mai depinde și de dorința lor, dacă vor să fie prezenți în București unde se întâmplă lucruri și depinde de posibilitățile financiare, de situația bugetară a familiei. Dacă ei consideră că în acest fel vor face economii, atunci aleg să rămână acasă. Dar dacă își permit financiar să fie prezenți în București, eu cred că merită. Riscul de a te îmbolnăvi într-o cameră de cămin nu este mai mare decât riscul pe care îl ai acasă, în comunitate”, a spus profesorul Marian Preda, rectorul Universității din București.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Foame de bani si disperare. Internetul si criza sparg monopolul vanzatorilor de diplome si blablabla. Daca se prinde lumea ca poate sa invete la distanta de ce ar mai da bani pe incompetentii din Romanica, cand pot sa invete si ce preda unu din Australia? Pericol mare. Ia sa le taie SI finantarea de la Stat sa vedem cati rezista pe piata libera? Mor sinecurileee drama si lacrimi.

    • Mediul universitar romanesc este o cloaca de incompetenti (cica profesori universitari), platiti cu bani grei, ramasi ca si gandire dar si pregatire prin anii 80-90, care nu se gandesc decat la buzunarul propriu si avantaje cat mai multe, doctorate furate, etc. De ce nu exista nici o universitate romaneasca in top 1000? Oamenii formeaza sistemul, asa ca nu are rost sa gasim vinovati in afara sistemului universitar. Acesti pseudo universitari, impreuna cu politicienii (a se vedea CV-urile dezvaluite de Valeriu Nicolae), au distrus complet invatamantul superior. Orice sistem supus unor interactiuni, sa le zicem nocive, inclusiv cele biologice, pot ajunge intr-un punct din care nu mai exista nici o sansa sa revina la starea initiala sau sa evolueze spre ceva mai bun. A ajuns Romania in acel punct?!

  2. Ar trebui fie deschise toate facultatile fie inchise toate si nu ar trebui sa faceti diferenta intre studenti. Toti studenții ar dori sa mearga la facultate si nu sa invete la distanta. Iar cat de joburi part-time credeti ca, companiile fac angajari in aceasta perioada? Pur si simplu le sunt reztrictionate toate posibilitatile acestor studenti cu invatamantul online. Acesti studenti vor fi invizibili pentru companiile care ar putea sa le ofere locuri de munca deoarece nimeni nu ii vede nu ii cunoaste nu pot participa la interviuri sau sa se angajeze in timpul facultatii. Sunt inchisi in casa cu ochii in calculator. O viata ingrozitoare de student.