G4Media.ro

Rectorul Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai nu mai poate crește în actuala paradigmă…

Foto: Captura EBS Radio

Rectorul Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai nu mai poate crește în actuala paradigmă / Reglementările sunt gândite colectivist, ministerul ne tratează ca pe campusuri proprii / UBB își propune de acum obiective world-class

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca “a ajuns în paradigma actuală la maximum de dezvoltare! În această paradigmă nu mai putem crește, ci putem aștepta ca celelalte universități din țară să ajungă la performanța noastră”, a spus rectorul UBB Daniel David, luni, cu ocazia deschiderii noului an universitar. El spune că reglementările sunt gândite “colectivist” și Ministerul Educației tratează universitățile “ca pe niște campusuri proprii”, ceea ce se reflectă în rankingurile internaționale. Daniel David a anunțat, cu această ocazie, că de acum înainte UBB intră într-o nouă fază și își propune obiective “world-class”, chiar dacă, până la reașezare, schimbările să producă “fluctuații în rankinguri”.

Daniel David, în mesajul său cu ocazia începerii anului universitar 2020-2021:

  • “Acum începem o nouă perioadă! Adevărul este că UBB a ajuns în paradigma actuală la maximum de dezvoltare! În această paradigmă nu mai putem crește, ci putem aștepta ca celelalte universități din țară să ajungă la performanța noastră. Și reglementările naționale sunt gândite astfel, colectivist, pentru omogenizare, fără încurajarea diferențierilor, adesea Ministerul tratându-ne pe toți ca pe niște campusuri proprii. Diferențierea nu înseamnă în esență că unii sunt superiori altora, ci înseamnă că avem misiuni academice diferite, adecvate profilului universității și nevoilor comunităților unde se află acestea. Ca urmare a acestei viziuni colectiviste, spre exemplu, în rankinguri, deși adesea ne menținem prima poziție în țară, observăm că cei din străinătate cresc mai mult decât noi (ceea ce ne afectează poziționarea relativă față de ei), iar cei din țară se apropie de noi; oarecum, în România asistăm la un fel de regresie spre medie a tuturor, riscând astfel competitivitatea țării!”

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Lasa bai, te rezolv eu. In cel mai rau caz, iti intra Anisie peste ore si se rasteste la tine !

    Gruß,
    Klaus Iohannis

  2. Deja are cei mai multi studenti din tara, poate care trebui sa incerce si o crestere calitativa. Nu vad UBB nicaieri intr-un clasament mondial standardizat al studentilor. Cati CFA produce? Cati PMP? La Bucuresti, macar se fac sute de RHEL si CCNA.

    UBB sta bine la numarul de directoare-fost-studente-actual-neveste de rector.

  3. vi se ofera unica sansa sa faceti singuri ceva mai mult ca pina acum . o mai mare bucurie in viata nu poate exista .

  4. Păi schimbați domnule paradigma! Vedeți cum puteți creşte performanța si puneți-vă pe treabă! 👍👍 Cine vă oprește?

  5. Imi amintesc cu oarece frustrare de trecuta repartitie guvernamentala pe tara, comuna pentru toate facultatile de un anume profil , studentii alegandu-si locul de munca de pe aceeasi lista in functie de media finala.
    Facultatile din Bucuresti se aflau intotdeauna pe ultimul loc, aveau erau cele mai mici medii de absolvire si medii la diploma de licenta.La cel timp, universitatea din Iasi se prezenta cu patru medii finale de 10 si peste , cu sistemul de acordare a bonusul pt activitate considerata politica, universitatea din Cluj cu 2 sau 3 asemenea medii, univ. din Bucuresti cu nici una., cel mai bun student tot luase un 9 vreodata.Manualele aveau consistenta de 1: 1/2 ;1/3
    ( Bucuresti-Cluj) si de 1: 1/3; 1/ 4 ( Bucuresti -Iasi), dar presupun ca profesorii erau la fel de intransigenti peste tot.Foarte plictisitor.
    Studentii din Bucuresti au solicitat rectoratelor respective in mai multe randuri ca acest sistem inechitabil sa ia sfarsit, repartitia se se efectueze pe zone intinse ”arondate”
    universitatii respective, iar nu pe tara, fara rezultat.
    Supararea fundamentala era aceea ca bucurestenii , oricat de bine pregatiti, cu profesori perfectionisti, de stil vechi, capabili sa lase repetenta si cate o treime din grupa, nu puteau ocupa un loc ( din cele 3, 4 maximum 5 ) in orasul lor, care se acordau pentru mediile de 10 din Iasi si Cluj, uneori mai multe decat numarul acelor posturi. Dislocarea locurilor facea ca tot sirul mediilor ulterioare sa cada in rang si daca aveai, sa zicem media finala de 9,90 sa fii multumit ca ”prindeai” un loc la Giurgiu, cu naveta zilnica sau gazda, diferite probleme de transport, pe canicula si viscol. Niciodata nu s-a facut un pas din partea celor doua universitati de a echilibra situatia.
    Aceste situatii acceptate de stat, mai mult, gandite de el in scopuri de egalizare de orice fel, mi-au creat impresia ca o universitate poate ” raporta” rezultate dupa cum vrea, cu pastrarea unor aparente, cu respectarea unor forme si nu ma refer la universitatile private.
    UBB pare ca e acum intr-o situatie contrara din punctul de vedere al locului unde se petrece prejudicierea, rezultatele foarte bune din Cluj fiind egalizate din punct de vedere financiar cu cele mai slabe din tara si Bucuresti.
    Desigur in Cluj toata lumea cunoste acest adevar, dar mecanismele de apreciere, criteriile de acordare internationala a pozitiei intre entitati similare , activitatea ulterioara, chiar demonstrativa a licentiatilor, masteranzilor, doctorilor etc ar trebui aduse la cunostinta publicului larg pentru a fi un punct de mandrie nationala si de interventie cetateneasca pentru sprijinirea formarii etitelor intelectuale de care avem atata nevoie.Un raspuns de genul ” cautati pe net si veti gasi” nu ar fi elegant.
    Prin cele scrise in pripa, poate prea mult, nu vreau sa iau apararea M.E.C. , oricum nu se intelege cum procedeaza.

  6. doar faptul ca el gandeste asa ceva, spune multe ..
    oare 2dorel la universitatea alexandru ioan cuza, ce gandeste? acel 2dorel , secretara lu draknea, soparla de bahlui , angajatoru’ lu’ pramatiei de ficior , cititorul scrisorilor scrise de latrine pentru destituirea LCK ..

    • Nu cred că există termen de comparație între profesorul Daniel David și „Rudotel” Toader!