G4Media.ro

Rectorul UBB, Daniel David: Noile legi pentru învățământul superior au făcut „prea…

Daniel David / Foto: Edupedu.ro

Rectorul UBB, Daniel David: Noile legi pentru învățământul superior au făcut „prea puțin!” / Pentru ca România să revină în topuri de tip Shanghai, e nevoie de „resurse majore pentru concentrări academice” și universități „cu adevărat comprehensive”, iar asta „nu apare ca angajament explicit”

Reducerea fragmentării în marile centre universitare din România, fie prin concentrări academice, fie prin programe noi, dar și o finanțare mai bună pentru o serie de universități sunt necesare „dacă dorim să performăm mai bine în rankurile internaționale”, apreciază rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Daniel David, pentru Edupedu.ro.

El comentează, astfel, pe seama faptului că România lipsește, pentru al doilea an consecutiv, dintr-unul din principalele clasamente internaționale ale universităților, ARWU-Shanghai Ranking. UBB a fost ultima universitate prezentă în acest ranking, până în 2022.

  • Clasamentul Shanghai Ranking 2024 a fost publicat joiiar România lipsește din nou, după ce anul trecut rankingul nu a mai inclus nici ultima universitate românească rămasă în anii precedenți, Universitatea Babeș-Bolyai. Topul include, pe de altă parte, universități din mai toate țările regiunii, din Serbia până în Estonia.

Întrebat dacă discuțiile stârnite de ediția de anul trecut a ARWU, fără prezență românească, dar și noile legi și norme au schimbat ceva pentru a schimba situația, Daniel David a spus: „Prea puțin!”.

El a apreciat drept bune flexibilizarea unor programe de studii, personalizarea normei academice, noua lege a cercetării, „iar ceea ce trebuie direct, și anume alocarea de resurse majore pentru concentrări academice și dezvoltarea unor universități cu adevărat comprehensive, prin reașezarea arhitecturii mediului academic românesc, nu apare ca angajament explicit și specific”.

  • Potrivit lui Daniel David, în rankingul Shanghai au șanse să intre universitățile dominate de științe „și, mai ales, care au o componentă biomedicală importantă”, acesta fiind domeniul cu cele mai multe articole indexate Web of Science, așa cum cere clasamentul. UBB, spune el, a fost inclus în Shanghai Ranking „printr-o eficiență extraordinar de mare a părții de „știință”, dar fără suportul adecvat – financiar care să susțină apoi noi resurse umane și noi domenii de știință & biomedicale – aceasta nu a putut fi menținută”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu sunt doar legile… Profesorii ca tine, care mai mult vorbesc la TV decât fac în folosul studenților și învățământului la catedrele lor sunt cauza situației actuale. Mai lăsați politica și treceți la treabă!

  2. nu ne spune nenea david ca a analizat doctoratul lui Bode si e ok ? cand se promoveaza si apara impostura , se asteapta cineva ca universitatile chiar sa aiba rezultate de top? si rectorul asta de la babes se doreste a fi unul mai destupat la minte, care cel putin la nivel de discurs mai emancipat .. si pana si asta e doborat de sistem … pana nu o sa aiba curajul macar asta sa se desprinda, si sa faca cum trebuie educatia nu vad nici un viitor stralucit pentru Romania

  3. Mereu cerere de resurse, rezultate lipsa mereu , salariile sa vina . Au tot venit resursele , sa mai vina si rezultate intai . Profesorii care au promovabilitate la examene nationale sub 10% , out.

  4. Domnul rector vorbește de universitățile dominate de științe care au automat o cotă superioară. De remarcat că UBB are o facultate de matematică, una de chimie, …, dar 4 (patru) de teologie!