G4Media.ro

Rectorul UBB, posibilă explicație pentru care peste 40% dintre tinerii români ar…

Daniel David / Sursa foto: Nicu Cherciu – danieldavidubb.wordpress.com

Rectorul UBB, posibilă explicație pentru care peste 40% dintre tinerii români ar prefera o dictatură: ”Oamenii care ajung în pozițiile de putere într-o societate democratică astăzi nu mai sunt modele de urmat, nu mai sunt repere”

41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani din România au declarat că un regim totalitar ar fi bun pentru țara lor, potrivit cercetării efectuate de GlobSec.

Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, a explicat, pentru Digi24, că alegerea tinerilor vine în urma unor lipsuri materiale. Astfel, pentru ei, pe hârtie, un regim totalitar pare atractiv, căci promite egalitate.

„Practic, oamenii care ajung în pozițiile de putere într-o societate democratică astăzi nu mai sunt modele de urmat, nu mai sunt repere. Și atunci tinerii au această atitudine negativă față de instituțiile democratice și în plus, în zona tinerilor există, cel puțin în România, așa cum vedem în aceste analize, un segment destul de mare care se referă la tineri care sunt într-o zonă de sărăcie, care sunt, ca să spun așa, pierzătorii dezvoltării democratice a țării”, a afirmat acesta.

El a subliniat că, deși „un procent mare dintre tinerii români merg înspre ideea de a repara și de a dezvolta zona democratică, alții, un procent mai mic, dar destul de important, caută mijloace alternative democrației”. Care poate fi soluția „Iar regimurile autocrate, mai ales când le citești ideologic și le vezi numai pe hârtie și nu le-ai experimentat, pot să devină atractive pentru acest segment.

Trebuie să evităm să citim despre autocrații și utopii pe hârtie. Când citești angajamente și declarații ale partidelor extremiste, de inclusiv ale comunismului pe hârtie, un tânăr poate să spună că sună foarte bine…toți oamenii să fie egali, toți să aibă acces la resurse, să nu fie discrepanțe foarte mari, toți să aibă nevoile satisfăcute. Și numai că cei care au trăit sau care au prins diverse variante ale comunismului știm că mare diferență între ce pe hârtie și ceea ce s-a întâmplat în realitate. Așa că acea realitate trebuie adusă în mintea tinerilor ca să nu rămână la înțelegerea autocrațiilor și a comunismului doar citind lucrări care care reușesc să le pună într-o imagine pozitivă”, a declarat rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, pentru Digi24.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. A mai spus aiureli. Eu nu cred ca 40 % dintr-o categorie sociala din Romania vrea dictatura.

    Singura întrebare pertinenta după studiul asta e de ce vor cei care l-au realizat sa se spună ca 40% din ceva (tineri, bătrâni, bărbați, femei, blonzi, bruneți etc.) vor dictatura.

    Și de ce se tot reia tema? Eu nu știu pe nimeni din nici o categorie socială care vrea dictatura și nu cunosc pe nimeni care să-mi fi spus ca știe pe cineva care vrea dictatura.

    • Pai nici nu va spune nimeni ca vrea dictatura…..acest cuvant este in mod evident ceva negativ. Dar atata timp cat spui ca vrei sa se ia de la cei bogati si sa se dea la cei saraci fortand egalitate intre toti, ghici ce descrii? Exact asta si spune Daniel David, ca oamenii care isi doresc asta sunt sedusi de promisiuni de egalitate fortata peste noapte dar nu isi dau seama ca ceea ce vor ei este un model ce l-am experimentat deja.

  2. ”Iar regimurile autocrate, mai ales când le citești ideologic și le vezi numai pe hârtie și nu le-ai experimentat, pot să devină atractive”- explică Daniel David

    Fraza cheie.

    • Adică David ne fezandează, ne pregătește pentru un regim autocrat cu Marcel?

      Ca oricum PSD, dacă iese Marcel președinte, are toata puterea și redevine partidul-stat din 2000-2004.

  3. Daniel David se referă la un sondaj efectuat de GLOBSEC, având ca titlul : Atitudini publice în România. Recomand cel puțin paginile 4 ( rezumat ) și 5 ( recomandări).

    Omul nu vobește aiurea ci pe baza sondajului. G4 urăște linkurile dar puteți citi tot materialul căutând cu browser titlul : Atitudin publice în România.

    • astăzi mănânc litere, se pare

  4. de exemplu, luam la intamplare, o situatia despre pozitiile de putere si impostura .. cum UBB condusa de acest rector a zis ca Bodea nu a plagiat dupa ce a citit 20 pagini, plagiat pe care Emilia Sercan l-a definit mult mai amplu …
    nu inteleg cum acest personaj mai are tupeu sa ne povesteasca despre lucruri de astea , de genul cinste, moralitate, corectitudine, dezamagire …

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.