G4Media.ro

Rectorul UMF Iași susține învățământul superior în prezență fizică: „Nu poţi opera…

Foto: UMF Iasi

Rectorul UMF Iași susține învățământul superior în prezență fizică: „Nu poţi opera un bolnav dacă ai învăţat anatomia online”

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof.dr. Viorel Scripcariu, susține că este ferm pe decizia studiilor față în față, nefiind de acord pentru învățământul universitar cu un sistem hibrid sau online, relatează Ziarul de Iași.

„Învăţământul medical se desfăşoară la patul bolnavului, nu online. Eu cred că învăţământul superior trebuie să se desfăşoare faţă în faţă, iar pentru învăţământul medical pot să vă spun cu certitudine că nu va fi online. Nu ai cum să înveţi medicina să te prezinţi în faţa unui bolnav doar dacă ai învăţat de pe un calculator sau dacă ai urmat cursuri online, cu siguranţă nu. Pentru că profesia de medic este una eminamente practică, trebuie să rezolvi nişte probleme, nu poţi să operezi un bolnav dacă ai învăţat anatomia sau tehnici chirurgicale de pe atlase sau din cursuri online”, a punctat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Sursa foto: UMF Iasi

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. nici șpagă de la studenti nu poti lua online …

  2. Gresit,nu poti sa devii medic intr-o facultate profund corupta pe toate nivelurile.

  3. De neînchipuit ca un rector să fie nevoit să explice de ce este necesară prezența fizică a studenților de la medicină !!!

  4. Rector: spune un lucru de bun simt
    Useristi in comentarii: REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

  5. Nu stiu la alte specialitati, dar pentru medicina acesti ani de invatamant on-line au fost un dezastru. Le vor trebui niste ani acelor studenti sa recupereze. E foarte de bun simt declaratia rectorului. Cred ca nimeni nu vrea sa fie tratat de medici scoliti la fara frecventa.

    • Declarația, dar e de bun simt, dar voi realizați că studenții nu fac practica in timpul anului, nu? Până și rezidenții pe chirurgie stau multa vreme și sprijină pereți își nu intra in sala, ori merg in străinătate să învețe ceva. Și înainte de pandemie se preda la fel, ce-ti spuneau in fața după ce terminai de sprijiniți pereții prin spitale, puteau la fel de bine sa o facă online. Singura diferență era pierderea de timp până la facultate, de cele mai multe ori chiar și la facultate și înapoi. UMF Iași nu a avut niciun amarat de cadavru multa vreme.

  6. Rectorul exprima lenea si incapacitatea acelor baroni ai universităților de a isi schimba modul de predare si a-l aduce de la anul 1900 cu creta pe tabla si cursuri dictate la anul 2022 cu realitatea viruala si interactiune instantanee intre cursant si profesor. Si mai e frica groaznică ca un curs online va permite studentului de la Iasi sa nu doarma la cursul slab si plictisit al amantei lui X si sa se conecteze la cursul dinamic al unui profesor din Oxford sau Paris.

    • Curat Ionescu, comentariu de curca…la studii de gen sau culturale merge online, dar facultatea de medicină nu e team building, partea teoretică poate fi adaptată la online, dar medicină se face în laborator sau spital, dar ce sa ceri unor necopti

  7. Bezna iluminată vine din online și din civismul de paradă ! Să fie nevoie să se explice de ce trebuie ca studenții la medicină să participe fizic la cursuri este de neînchipuit pentru un om cu minim bun simț și un IQ de la minim la mediu.

  8. Primul pacient virtual a fost dezvoltat in anii 70. Primele cursuri online la medicina Harvard au apărut acum aproape 20 de ani. Universitatea din Oxford a schimbat pana acum 3 platforme de învățământ on-line. La noi jumătate din profesori su nevoie de un asistent sa le puna cursul pe videoproiector. Cu excepția notabila a rectorului de la Craiova care are curajul celor 41 de ani si a doamnei de la Cluj care a pornit temerar inainte restul univesitatilor de medicina fug de online ca dracul de tamaie.

  9. Rectorul vorbeste incorect. Niciun student nu opereaza niciodată in cursul celo 6 ani de studiu. Există un singur cadavru la anatomie pentru 50 de studenți si e corect sa amintim ca aproape niciunul dintre studenți NU diseca ci numai privesc. Chirurgia se invata exclusiv după facultate – in rezidentiat. Cand TOTI rezidentii reiau anatomia exclusiv din atlase. Asta ca sa-i batem obrazul domnului rector pentru afirmatii cel puțin incorecte.

  10. Draga Bobita vino atunci in Olanda sa vezi cum medicina este o facultate in care se lucrează in grupuri mici, se dezbat probleme clinice si mai ales se pun întrebări frecvente si uneori incomode profesorilor. Hai Bobita la Amsterdam sa vezi cum un profesor este pus pe tusa pentru ca studentii lui nu au câștigat nici un grant de cercetare de 3 ani. Stdentii Bobiță! Tu cu ce te lauzi?