Rectorul Universității Babeș Bolyai explică votul de duminică: ”Georgescu a accesat mai ales bazinele autohtoniste și antisistem” / Ciucă ar fi trebuit să ia ”steagul dreptei”
Clasarea pe prima poziție a candidatului Călin Georgescu în preferințele românilor a fost posibilă datorită unui cumul de factori prea puțin abordați de sondajele de opinie. „O surpriză neanticipată. A accesat mai ales bazinele autohtoniste și antisistem”, spune rectorul UBB, profesorul Daniel David, citat de Monitorul de Cluj.
Călin Georgescu, un candidat pro-rus, cu perspective naționaliste și anti-europene, se situează pe primul loc, cu peste 22% din voturi, urmat de candidatul (USR) Elena Lasconi, care a trecut pe locul doi în preferințele românilor, cu peste 1.770.000 de voturi (19,17%).
Psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, a explicat că, din punct de vedere psihocultural, avem trei mari bazine electorale:
* un bazin cu un profil psihocultural colectivist (zonă adesea mai autohtonistă și mai suspicioasă față de instituțiile vestice);
*un bazin cu un profil psihocultural al individului autonom în fază de emancipare (adesea antisistem, în contextul educațional românesc și al situații democrației la nivel internațional);
*bazin cu un profil psihocultural al individului autonom mai emancipat (adesea în conectare instituțională dominantă cu spațiul vestic).
Potrivit profesorului Danil David, candidatul Călin Goergescu a reușit să acceseze mai bine decât alți candidați (de tip „sistem”) bazinul electoral anti-sistem și autohtonist.
De altfel, Georgescu nu a refuzat nici participarea de la dezbaterea televizată organizată de UBB, crescându-și astfel șansele de a ajunge în atenția electoratului.
„Domnul Georgescu vine ca o surpriză neanticipată la acest nivel de sondajele de opinie (și științific trebuie analizat de ce; probabil nehotărâții, cei care au refuzat să răspundă și diaspora contribuie la explicație.). El a accesat mai ales bazinele autohtoniste și antisistem”, explică psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, în analiza publicată pe blogul personal.
Astfel, în timp ce Elena Lasconi (USR) a reușit să acceseze toate cele trei bazine electorale, liderul PNL, Nicolae Ciucă a fost perceput drept un candidat de tip „sistem” cu o profilare prea puțin adecvată., explică David.
„Domnul Ciucă ar fi trebuit să participe la dezbaterea prezidențială și să ia „steagul dreptei” dacă ar fi fost să aibă o șansă, știind deja cum stă în estimări. Cineva i-a spus altceva și asta a ieșit! Lucru aparent ciudat de la un candidat al unui partid cu scoruri destul de bune la europarlamentare și la alegerile locale. Și asta trebuie analizat științific, deși faptul că a fost candidatul de tip „sistem”, fără o profilare adecvată nici măcar aici, cred că este unul dintre factorii principali care explică eșecul”, potrivit analizei realizate de psihologul Daniel David, rectorul UBB.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii