Rectorul Universității București s-a sesizat în urma articolului apărut în G4Media, cu privire la doctoratul Corinei Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție: S-a dispus trimiterea unei adrese către Consiliul de Etică și Management Universitar în care sunt solicitate clarificări
În urma articolului publicat în G4Media referitor la refuzul Universității București de a reanaliza doctoratul Corinei Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție – în ciuda unei propuneri a Consiliului de Etică și Management Universitar – rectorul Marian Preda s-a sesizat, informând că a solicitat explicații, subliniind că instituția universitară combate plagiatul.
Mai jos, poziția integrală a Universității București
„Pentru o corectă informare a publicului, vă solicităm:
- corectarea informațiilor prezentate în conformitate cu adevărul faptic și cu prevederile legale în vigoare;
- publicarea, în aceleași condiții grafice (poziționare, suprafață alocată, dimensiuni ale titlului, imaginilor, precum și ale tuturor celorlalte elemente grafice și de text), a prezentelor precizări imediat după primirea acestora pe site-ul de informații www.g4media.ro.
Precizări
Universitatea din București sesizează greșelile de redactare, informațiile neconforme cu realitatea, precum și afirmațiile neadevărate din articolul „EXCLUSIV Universitatea București refuză să reanalizeze doctoratul Corinei Corbu, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, în ciuda unei propuneri a Consiliului de Etică și Management Universitar / Asupra tezei planează suspiciuni de plagiat”, publicat pe site-ul de informații www.g4media.ro, în data de 16 ianuarie 2025, sub semnătura domnului Sorin Semeniuc.
Pentru rectificarea informațiilor neconforme cu realitatea și afirmațiilor neadevărate pe care articolul menționat le conține, facem următoarele precizări:
- Afirmația centrală a articolului se bazează pe o hotărâre a Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) din 24 octombrie 2024, dar, din verificările efectuate la nivelul Universității din București (UB), s-a constatat că această hotărâre nu a fost comunicată de CEMU Comisiei de Etică a UB, iar conducerea universității noastre a aflat de existența acestei decizii odată cu publicarea articolului de către dvs. la data de 16 ianuarie 2025.
- Imediat după aflarea acestor informații odată cu publicarea articolului dvs., rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a dispus trimiterea unei adrese către Consiliului de Etică și Management Universitar în care sunt solicitate clarificări cu privire la decizia prin care este solicitată Comisiei de Etică a UB reanalizarea tezei de doctorat a doamnei Corina-Alina Corbu. În această adresă, Universitatea din București solicită CEMU inclusiv o explicație cu privire la întârzierea de peste 3 ani (4.08.2021 – 24.10.2024) în formularea unui răspuns pentru care, conform prevederilor Art. 20, alin. (2) din Ordinul MENCS nr. 4738/2017, „CEMU are obligația de a investiga aspectele sesizate, în termen de 3 luni de la data primirii sesizării”.
- Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, va sesiza de îndată Comisia de Etică a Universității din București în situația în care, așa cum prevede legislația în vigoare, vor fi identificate și ne vor fi transmise suspiciuni sau elemente noi de plagiat care nu au făcut obiectul investigațiilor anterioare în cazul acestei teze de doctorat.
- Comisia de Etică a Universității din București este un for autonom care acționează, conform prevederilor Art. 138, alin. (1) din Carta Universității din București „independent față de orice altă structură sau persoană din cadrul instituției”.
- Evaluarea generală din articolul menționat, conform căreia Universitatea din București a încetat să mai fie „un bastion în lupta împotriva plagiatelor” prezentă încă din primul paragraf, este una deosebit de gravă și nesusținută de nicio probă prezentată de articol și nici de realitatea în fapt.
- În urma promulgării noii legislații (Legea învățământului superior nr. 199/2023), Universitatea din București a adaptat și actualizat toate metodologiile, regulamentele și procedurile, în vederea întăririi exigențelor privind respectarea normelor etice și de integritate academică în conformitate cu cele mai riguroase standarde internaționale în vigoare.
- Rapoartele Comisiei de Etică sunt prezentate și discutate în forurile decizionale ale Universității din București – Senat și Consiliu de Administrație, prilej cu care recomandarea rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a fost ca, la constituirea noii componențe a Comisiei de Etică a UB în cursul anului 2024, să fie nominalizate de la nivelul facultăților cadre didactice cu expertiză probată și exigență dovedită în evaluarea problemelor de etică și integritate.
- Combaterea fenomenului de plagiat rămâne una dintre prioritățile strategice ale conducerii Universității din București și este concretizată în continuare prin acțiuni concrete la nivelul tuturor structurilor cu competențe și responsabilități în domeniu. Astfel, planurile de învățământ pentru toate programele de studii universitare (licență, master și doctorat) includ cursuri de etică și integritate academică pentru studenți, lucrările de finalizare a studiilor sunt verificate cu ajutorul softurilor de detectare a plagiatului, iar cadre didactice ale facultăților Universității din București au fost formate, începând din anul 2017, în vederea asumării atribuțiilor de consilieri de integritate. De altfel, din dorința de a dezvolta cultura eticii și integrității academice în vederea reducerii corupției în mediul academic și de cercetare, Universitatea din București a pus bazele, a sprijinit și finanțat, începând cu anul 2018, Centrul de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică (CARFIA), din care fac parte în prezent membri ai comunității academice din UB și din multe alte universități din țară.
În aceste condiții, în vederea unei corecte informări a publicului, Universitatea din București solicită corectarea de îndată a greșelilor de redactare a articolului menționat, a informațiilor neconforme cu realitatea, precum și a afirmațiilor neadevărate prin publicarea, în aceleași condiții grafice, a prezentelor precizări.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.