Rectorul Universității din București, despre legea care le permite rectorilor mandate pe viață: Pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcție de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp
„Îmi exprim dezacordul față de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democrației și care a fost adoptată fără consultare publică”, a transmis joi rectorul Universității din București, Marian Preda, cu privire la amendamentul adus proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 79/2020 pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, aprobat ieri în Senat, care permite rectorilor universităților să dețină un număr nelimitat de mandate.
„Orice modificare legislativă cu impact național trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toți actorii și cu toate comunitățile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educației Naționale, fără consultarea comunităților academice din universități, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiție a legislației europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci și o regulă esențială a oricărei democrații reale”, susține rectorul Universității din București.
Marian Preda – Foto: Inquam Photos / George Calin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii