G4Media.ro

Recuperarea prejudiciului de 243 de milioane de lei de la Romprest, din…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Recuperarea prejudiciului de 243 de milioane de lei de la Romprest, din nou pe ordinea de zi a Consiliului local Sector 1

Consiliul local al Sectorului 1 are pe ordinea de zi hotărârea de mandatare a primarului Clotilde Armand privind recuperarea prejudiciului de 243 de milioane de lei, adus bugetului Sectorului 1 prin contractul cu operatorul de salubritate Romprest și constatat de Ministerul Finanțelor, prin Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, potrivit ordinii de zi a CL Sector 1 de astăzi 10 decembrie 2021, ora 14.

La punctul 1 este supus votului consilierilor proiectul de hotărâre privind ”mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București să întreprindă demersurile legale în numele și pe seama Consiliului Local al Sectorului 1 al Municipiului București, prin reprezentant legal sau convențional în vederea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Procesul-verbal de inspecție al Direcției Generale de Inspecție Economico Financiară nr.5093/i/20.07.2021 prin orice acțiune”.

În iulie 2021, G4media.ro a relatat în exclusivitate despre raportul de control realizat de Ministerul Finanțelor care arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii care nu există în contractul de salubrizare.

Procesul verbal al controlului este realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, minister condus de Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor. Ministerul a sesizat parchetul pentru deschiderea unui dosar penal.

În replică, Romprest a acuzat-o pe Cotilde Armand că ar fi dat declarații false inspectorilor de la Ministerul Finanțelor cu ocazia controlului efectuat la Primărie. Într-un comunicat de presă, Romprest a arătat că Primăria Sector 1 ar avea toate documentele referitoare la contractul de salubritate, deși în procesul verbal se arată că nu le-ar avea.

Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi

La punctul 2 al ordinii de zi de astăzi este proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetare a Sectorului 1.

Context. În noiembrie, Romprest a notificat Primăria Sectorului 1 că nu va deszăpezi străzile în această iarnă din cauza datoriilor acumulate. Până la urmă, Primăria a făcut unele plăți către operator.

În acest an, Sectorul 1 a trecut prin două crize ale gunoaielor, totul culminând cu decretarea stării de alertă în vară.
Între primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.

Clotilde Armand invocă rapoarte ale Curții de Conturi și ale Ministerului de Finanțe potrivit cărora compania Romprest ar fi încasat suplimentar, ilegal, 243 de milioane de lei pe servicii umflate sau neprestate în realitate.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.

Pe de altă parte, directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, spune că primăria datorează companiei 119 milioane de lei. Din pricina neachitării facturilor, Romprest ar fi fost nevoită să dea afară sute de angajați și să reducă frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale.

Reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Credeti ca vor vota PNL si PSD pentru recuperarea prejudiciului? Pai de unde ar mai avea apoi parandaraturi ca sa-si ia diamante, case, masini etc?

    • Acum Clotilde de lupta cu tot PCR-ul nu doar cu PSD 😂😁😀😉😊😋😎😎
      Unde-s doi puterea creste ! 😁😀😉😊😋😂🤣😎

  2. Consilierii PNL sunt coordonati de dl Burduja junior, fost student in SUA pe banii tatalui sau. Tatal Burduja a fost parlamentar FSN, primar FSN de Piatra-Neamt, vicepresedinte Bancorex. Actualmente multimilionar, traieste mai mult pe Coasta de Azur, unde are o frumoasa proprietate.
    Burduja junior este un infocat aparator al interesor companiei de salubritate. Si-a inceput cariera politica fondand o Fundatie, la lansare fiind asistat chiar de Dan „Varanul” Voiculescu. A continuat cu un partid politic pe persoana fizica cu care s-a parasutat direct vice-presedinte PNL, functie pierduta la congresul din septembrie trecut.
    Dl Burduja jr este liderul gruparii care o saboteaza pe primarita de la Sectorul 1. La instigarea lui, rectificarea bugetului ADP Sector 1 a fost respinsa de consilierii locali PNL si PSD de nu mai putin de 10 ori din luna august pana azi.
    Daca ne este frig in casa, daca e murdar pe strazi si in parcuri, daca nu se pot ridica masinile parcate pe trecerea de pietoni, este fiindca de undeva de pe Coasta de Azur vegheaza asupra noastra famiglia Burduja.
    Asta numi noi grija fata de om.

  3. „rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi” – e un nonsens. Cheltuielile cu salariile sunt tot costuri. Profitul e ce ramane dupa acoperirea costurilor. Ori articolul e scris aiurea, ori cineva incearca sa ne abureasca.

    • Ce frumos ai trunchiat. Cum sa fie articolul scris aiurea daca paragraful incepe clar „Reprezentanţii Romprest susţin că”. Iar la final incheie cu „susţin reprezentanţii Romprest”. Deci articolul a preluat ceea ce sustine ROMPREST. Cu ce e articolul gresit, ca sa intelegem si noi?! E ca si cand citeaza ce spune un agramat ca Liviu Pop si apoi spui „ia uite, astia de la G4 nu stiu limba romana”. (desigur stiu ca au si articole scrise cu picioarele sau cu erori grave, dar acum nu cred ca e cazul, nu?)

      In rest, prima parte a ceea ce ai scris este corect. Mai putin faptul ca citesti paragraful pe alese in loc sa il iei cap-coada.

    • nnm are perfecta dreptate!
      Totusi cred ca este pur si simplu o greseala.
      Nu pot fi asa prosti.

  4. @imi_pasa_de_romania: Declaratia fie a fost facuta asa cu scopul de a deruta opinia publica, fie pur si simplu din incompetenta (daca excludem varianta citarii eronate). O ancheta jurnalistica (cum se pretinde seria de articole de fata) inseamna sa-ti pui si intrebari, sau macar sa semnalezi inadvertentele (cel putin cele evidente cum e cazul aici), nu sa redai pur si simplu niste declaratii.

  5. DEZASTRU, numele tau e Clatita!
    Cred ca cu greu poti gasi un primar atat de catastrofal precum aceasta madam.A adus sectorul 1 in paragina.
    Nu stiu daca Usr poate creste in opozitie cu asemenea somitati.Poate e mai bine asa.

    • Hai la pușcărie cu toți banditii care au jefuit Romania și cu toate potăile lor care latră pe internet !

    • Vai de capul tău de postac, Mike!

    • Las-o moarta… esti mai slab decat crezi si habar n-ai sa faci o postare credibila…
      Inapoi la training…

  6. Ne trebuie Inchisori noi ! Pai si vinovatii trebuie sa plateasca cumva, dincolo de prejudiciu. Nesimtirea crasa are pretul ei.

  7. Nu, domnule!

    Pur și simplu, PNL nu dorește recuperarea banilor cetățenilor Sectorului 1 de la hoții Romprest. Oare de ce?!

    • Fiindca s-ar ajunge la marele pnl-ist kilimanjaro, care a incheiat contractul cu romprest in vremea cind era primare la sectorul acesta. Jaful a inceput demult dar nu voiam sa-l observam.

  8. Ce se aude cu borduriada? Hai, mah, mă așteptam la o metodă mai franțuzească de sifonare.