Recuperarea prejudiciului de 243 de milioane de lei de la Romprest, din nou pe ordinea de zi a Consiliului local Sector 1
Consiliul local al Sectorului 1 are pe ordinea de zi hotărârea de mandatare a primarului Clotilde Armand privind recuperarea prejudiciului de 243 de milioane de lei, adus bugetului Sectorului 1 prin contractul cu operatorul de salubritate Romprest și constatat de Ministerul Finanțelor, prin Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, potrivit ordinii de zi a CL Sector 1 de astăzi 10 decembrie 2021, ora 14.
La punctul 1 este supus votului consilierilor proiectul de hotărâre privind ”mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București să întreprindă demersurile legale în numele și pe seama Consiliului Local al Sectorului 1 al Municipiului București, prin reprezentant legal sau convențional în vederea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Procesul-verbal de inspecție al Direcției Generale de Inspecție Economico Financiară nr.5093/i/20.07.2021 prin orice acțiune”.
În iulie 2021, G4media.ro a relatat în exclusivitate despre raportul de control realizat de Ministerul Finanțelor care arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii care nu există în contractul de salubrizare.
Procesul verbal al controlului este realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, minister condus de Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor. Ministerul a sesizat parchetul pentru deschiderea unui dosar penal.
În replică, Romprest a acuzat-o pe Cotilde Armand că ar fi dat declarații false inspectorilor de la Ministerul Finanțelor cu ocazia controlului efectuat la Primărie. Într-un comunicat de presă, Romprest a arătat că Primăria Sector 1 ar avea toate documentele referitoare la contractul de salubritate, deși în procesul verbal se arată că nu le-ar avea.
Rectificarea bugetară, pe ordinea de zi
La punctul 2 al ordinii de zi de astăzi este proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetare a Sectorului 1.
Context. În noiembrie, Romprest a notificat Primăria Sectorului 1 că nu va deszăpezi străzile în această iarnă din cauza datoriilor acumulate. Până la urmă, Primăria a făcut unele plăți către operator.
În acest an, Sectorul 1 a trecut prin două crize ale gunoaielor, totul culminând cu decretarea stării de alertă în vară.
Între primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.
Clotilde Armand invocă rapoarte ale Curții de Conturi și ale Ministerului de Finanțe potrivit cărora compania Romprest ar fi încasat suplimentar, ilegal, 243 de milioane de lei pe servicii umflate sau neprestate în realitate.
Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.
Pe de altă parte, directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, spune că primăria datorează companiei 119 milioane de lei. Din pricina neachitării facturilor, Romprest ar fi fost nevoită să dea afară sute de angajați și să reducă frecvența colectării coșurilor de gunoi stradale.
Reprezentanţii Romprest susţin că primesc doar 100.000 de euro pe zi pentru un sector cu 500.000 de oameni, din care rămân cu un profit de 5000 de euro, restul fiind costuri. Din acest profit, compania trebuie să plătească salarii a 2600 de angajaţi, susţin reprezentanţii Romprest.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii