G4Media.ro

Recuperarea somnului în weekend poate reduce riscul de boli de inimă, arată…

sursa foto: Pexels

Recuperarea somnului în weekend poate reduce riscul de boli de inimă, arată un studiu

Orele de somn în plus din weekend ar putea reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral cu până la o cincime, sugerează un studiu, scrie The Telegraph. Studiul efectuat pe 90.000 de adulți din Marea Britanie a constatat că recuperarea somnului sâmbăta sau duminica ar putea reduce „semnificativ” riscul de boli de inimă.

Cercetătorii au urmărit participanții timp de aproape 14 ani cu ajutorul unor dispozitive utilizate pentru a monitoriza obiceiurile de somn și au folosit, de asemenea, înregistrări autodeclarate ale lipsei de somn, care au fost comparate cu înregistrările spitalicești și informațiile din registrul de decese.

Persoanele monitorizate au fost împărțite în patru grupuri, în funcție de cantitatea de „somn compensatoriu” pe care o aveau la sfârșit de săptămână.

Cei care au dormit cel mai mult în plus au prezentat un risc cu 20% mai mic de boli de inimă, comparativ cu cei care au dormit cel mai puțin.

Iar tendințele au fost cele mai pronunțate în cazul participanților care s-au clasificat drept „privați de somn”, au declarat cercetătorii.

Concluziile cercetătorilor chinezi, care au analizat datele a 90.903 persoane implicate în proiectul UK Biobank, urmează să fie prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie de la Londra.

Coautorul studiului, Yanjun Song, de la State Key Laboratory of Infectious Disease din Beijing, a declarat: „Somnul compensatoriu suficient este legat de un risc mai scăzut de boli de inimă. Asocierea devine și mai pronunțată în rândul persoanelor care experimentează în mod regulat un somn inadecvat în zilele lucrătoare”.

Somnul compensatoriu

Pentru a evalua relația dintre somnul compensatoriu din weekend și bolile de inimă, datele de somn au fost înregistrate cu ajutorul senzorilor de mișcare. Participanții care au raportat că au mai puțin de șapte ore de somn pe noapte au fost definiți ca având privare de somn. Aproximativ unul din cinci a intrat în această categorie.

Dosarele de internare în spital și informațiile din registrul cauzelor de deces au fost utilizate pentru a diagnostica bolile cardiace, inclusiv bolile de inimă, insuficiența cardiacă, fibrilația atrială și accidentele vasculare cerebrale.

Participanții din grupul cu cel mai mult somn compensatoriu – ceea ce înseamnă că au dormit cel puțin o oră și un sfert în plus în weekend – au avut cu 19% mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă decât cei cu cel mai puțin.

În total, grupul care a dormit în timpul weekendului a avut între 76 de minute și 16 ore de somn suplimentar.

În subgrupul de pacienți cu privare zilnică de somn, cei care au avut cel mai mult somn compensatoriu au prezentat un risc cu 20 % mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care au avut cel mai puțin.

Analiza nu a arătat nicio diferență între bărbați și femei.

„Cel puțin șapte ore” sunt necesare

Coautorul Zechen Liu, de asemenea de la State Key Laboratory of Infectious Disease din Beijing, a declarat: „Rezultatele noastre arată că, pentru proporția semnificativă a populației din societatea modernă care suferă de privare de somn, cei care au cel mai mult somn „de recuperare” la sfârșit de săptămână au rate semnificativ mai scăzute de boli de inimă decât cei care au cel mai puțin”.

Prof James Leiper, director medical asociat la British Heart Foundation, a declarat: „Mulți dintre noi nu dorm suficient din cauza muncii sau a angajamentelor familiale și, în timp ce un weekend cum somn în plus nu este un înlocuitor pentru o odihnă regulată de noapte bună, acest studiu mare sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

„Știm că lipsa somnului ne poate afecta bunăstarea generală, iar această cercetare este o reamintire importantă a cât de important este să încercăm să dormim cel puțin șapte ore în fiecare noapte. Așteptăm cu nerăbdare studiile viitoare pentru a înțelege mai bine modul în care tiparele de somn pot avea un impact asupra inimii și modul în care putem adapta stilul de viață modern pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății noastre.”

Avertisment de perturbare

Cu toate acestea, unele studii anterioare au sugerat că perturbarea ritmului intern al corpului poate crește riscul de probleme cardiace. În 2020, Institutul Național de Sănătate din SUA a publicat rezultatele unui studiu în care cercetătorii au urmărit adulți în vârstă timp de cinci ani.

Cei cu cele mai neregulate programe de somn erau de aproape două ori mai predispuși să dezvolte boli de inimă decât cei cu un ritm de somn mai regulat.

Oamenii de știință au afirmat că variațiile tiparelor de somn ar putea crește tensiunea arterială și favoriza inflamațiile, care pot provoca boli de inimă.

Anul trecut, un studiu, prezentat la conferința British Cardiovascular Society din Manchester, a arătat că ratele atacurilor de cord mortale erau mai mari cu peste 13 % în prima zi a săptămânii. Oamenii de știință au declarat că bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că ritmurile circadiene naturale ale organismului sunt perturbate în timpul weekendului.

Cu toate acestea, puține studii au analizat în mod specific beneficiile somnului compensatoriu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează