G4Media.ro

Recursul în dosarul în care Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recursul în dosarul în care Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii se va judeca abia în luna noiembrie

Secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începerea judecării recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care fostul preşedinte a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii, transmite Agerpres.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – instanţa de fond – a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.

Această secţie a stabilit un prim termen al procesului pe 16 octombrie 2020, pentru desfăşurarea unei proceduri de regularizare.

Ulterior, Secţia de contencios de la Instanţa supremă a dispus ca procesul să înceapă abia la 5 noiembrie 2021, la aproape un an şi jumătate după ce a primit dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus, atunci, Băsescu.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.

El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

„Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (…) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”, a menţionat Băsescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Pacatosul Basescu a ”colaborat” mai mult dupa revolutie decat inainte.

  2. La Sfântul Asteapta! Securistii din justiție îl vor proteja pe PETROV până vor ieși la pensie ei înșiși !Sunt parte din ei la fel de turnatori!Aceeași hazna!….Doar alte generații vor scrie istoria corectă a acestor 30 de ani ,cei care poate sunt acum pe băncile școlilor! Așa se scrie istoria!

  3. Se va judeca, cu adevărat peste 30 de ani sau 50 depinde cât trăiește omul, vezi cazul Iliescu, dosarul revoluției, mineriadelor Iliescu sau invers e legat de Băsescu, locotenenții prăduirii statului român vor dispărea pe cale naturală, cât va dura doar dzeu știe poate nepoților noștri le va fi prezentat adevărul dar poate în multe „condiții” 🤑

  4. De ce noua luni asteptare?
    Peste 9 ani era termenul urmator!

  5. Lepra asta a făcut un lucru cu adevărat bun pentru România: a pus-o pe botoasa de fiică-sa, candidat la ultimele alegeri parlamentare.

  6. Justitia face tergiversare in general, acolo unde e nevoie. Aveti incredere in tergiversarea justitiei. E parte inerenta dintr-un verdict. Chiar si dupa 30 de ani, verdictul are aceeasi valoare. Aveti incredere, aveti incredere!

  7. Basescu seamana cu hotul de biserici dintr- un stat totalitar, si care Stat ar interzice ca bisericile sa aiba obiecte de cult din argint si care Basescu e prins pe strada cu o sacosa cu obiecte de cult din argint furate dintr- o biserica. ,,Scuza” lui Basescu ar fi ca biserica ,,tinea oricum ilegal sfesnicele de argint” ajunse in sacosa lui Basescu.
    Dar asta nu justifica la Basescu sa FURE !.
    Faptul ca exista o Institutie de Stat numita oficial ,,Institutul de Marina” nu scuza pe Basescu ca sa faca turnatorii despre colegi la un angajat al acelui Institut sub pretextul ca Basescu ,,nu stia ca acel angajat era de fapt membru al Securitatii”.

  8. Noiembrie 2021?
    Asta o sa dureze ca dosarul revolutie..poate moare Base pana atunci si nu stim care si cum a avut dreptate.

    Ce naiba sunt termenele astea??

  9. Nimeni , dar nimeni nu vrea sa miste din loc justitia din Romania.O bătaie de joc la termenele care se dau domeniile penal, civil, administrativ , familiei si copilului.

  10. Justiția și sănătatea sunt o bătaie de joc in România. Oameni plătiți cu bani mulți care își bat joc de noi. Cum era, Toți pentru justiție? Lumea a ieșit atunci în stradă împotriva unui scelerat și camarila, nu pentru justiție. Care justiție?

  11. Singura din partea pmp care merita în parlament e Ioana Constantin, la mulți ani! Restul șobolanilor bătrâni să i bage turcescu la 13-14 emisiune antologică de promovare a PD ului și a bașinescului când era primar

  12. Probabil vor sa ii faca un cadou de ziua lui ca e nascut in Noiembrie. La implinire acelor 70 de ani bosorogul Basescu va fi demascat pentru totdeauna in instanta ca fiind Petrov mancatorul de usturoi. Ca sa nu faca herpes la gura de cat a pupat-o pe Nuti pe „buze”.

  13. Pina la urma securitatea a fost si ramine raul cel mai mare al romaniei. Daca ii prindeti, asimilatii.