G4Media.ro

Redactorul șef Libertatea, Dan Duca, a fost înștiințat de CEO că vor…

sursa foto: Captură foto Libertatea

Redactorul șef Libertatea, Dan Duca, a fost înștiințat de CEO că vor fi dați afară 20% din jurnaliști, susține publicația/ Primii demiși: Coordonatorul editorial Cătălin Tolontan și redactorul șef adjunct Iulia Roșu

Redactorul șef Libertatea, Dan Duca, a fost înștiințat de CEO-ul Dan Puica de faptul că vor fi dați afară 20% din jurnaliști, anunță colectivul publicației, miercuri. Coordonatorul editorial Cătălin Tolontan și redactorul șef adjunct Iulia Roșu au fost deja dați afară, cu puțin timp înainte de anunțul referitor la ruperea echipei.

Libertatea scrie că în momentul concedierii, Iulia Roșu l-a întrebat pe Dan Puica dacă știe în ce constă munca ei. Directorul general i-a răspuns că „nu”, conform redactorului-șef adjunct.

Libertatea transmite că are 45-50 de oameni în echipă:

  • ”20% ar însemna 10 oameni. Dintr-o altă informare oferită de conducere, un număr de aproximativ 15 ziariști vor pleca, „după un proces independent de evaluare”, mai arată publicația.

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, a fost anunţat, miercuri, că îşi încheie colaborarea cu Ringier. Decizia vine după ce Tolontan a fost îndepărtat iniţial de la Gazeta Sporturilor în urmă cu o lună, scrie Pagina de Media. Într-un comunicat trimis publicaţiei Paginademedia, Ringier vorbeşte de „trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi de această schimbare de strategie”, însă fără să-i numească.

Comunicatul Ringier:

  • „Conducerea Ringier România anunţă că Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare. Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natura sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor editiei tipărite a Libertatea, respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.
  • Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul in zona digitala.
  • Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie.
  • În viitor, secţiunea de sport din Libertatea va fi asigurată de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a răspunde cât mai riguros exigenţelor unei audienţe interesate de sport.
  • În cadrul noii configuraţii, Libertatea va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă a unui produs excepţional – atat în digital, cat şi în print”.

La începutul lunii noiembrie, Ringier a anunțat că renunță la ediția tipărită a ziarului Gazeta Sporturilor concomitent cu desființarea a 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator al GSP, Cătălin Tolontan. Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan a venit la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri. Detalii, pe Libertatea.

Context

G4Media a scris în 21 octombrie că îndepărtarea directorului general Mihnea Vasiliu și a redactorului-șef GSP Cătălin Țepelin, care a acuzat presiuni legate de industria jocurilor, au provocat semne de întrebare în redacția Gazetei Sporturilor legate de direcția editorială. Ziariști ai publicației deținute de Ringier Sportal SRL vorbesc despre scenariul în care site-ul se va transforma într-o platformă de promovare a pariurilor, după modelul din Bulgaria, de unde vine unul dintre acționarii companiei.

Gazeta Sporturilor este deținută de compania Ringier Sportal SRL, ai cărei acționari sunt trustul elvețian Ringier Sports Media Group AG (cu 51%) și compania bulgară SMAK MEDIA EOOD (cu 49%), potrivit Termene.ro. Reprezentantul companiei bulgare este Stilian Shishkov, potrivit Termene.ro. Relatările din interiorul redacției îl indică pe Stilian Shishkov drept promotorul apropierii dintre GSP și industria pariurilor. GSP a publicat constant investigații și anchete jurnalistice despre meciuri trucate, coruperea unor participanți la fenomenul sportiv, adicția de pariuri sau modul în care sunt cheltuiți banii publici în sport.

Stilian Shishkov are legături solide cu industria pariurilor din Bulgaria, fiind fondator al Bulgarian Association of Gambling, o organizatie de susținere a acestei industrii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ringier si Adevarul sunt in cadere libera ca sa nu spun faliment.Profitul este pe minus de ani buni. Eu chiar ma mir cum de mai sunt pe piata. Printul nu mai merge de mult afara. Acelasi lucru este valabil si pentru reclama tiparita. S-a dus epoca printului, no offence 🙂

    • Nu merge nici afara, dar afara ziarele serioase continuua sa existe cu acelasi format, continut, online. (Eu nu gasesc nici urma de ziar online, bun, cele cateva vechi, de ex. RL, sunt umbre a ceea ce au fost).
      Dupa vestea ca Libertatea a fost singura publicatie care a spus ceva despre povestea Premierul, Protejata si Restul, poti sa te gandesti ca este o pedeapsa pe fondul deja existent al schimbarilor la ziar. Nu sefii pleaca in primul rand dintr-un ziar ce devine tot mai mult digital. Libertatea putea/poate (?) sa aleaga sa devina un ziar mai bun, online. Dar nu cred, nimic nu merge spre mai bine in Romania.