Redeschiderea școlilor a devenit subiect electoral în SUA. De ce vrea Trump ca elevii să meargă înapoi în clase și de ce se opun democrații
Redeschiderea școlilor din Statele Unite a devenit subiect de dispută între președintele republican, Donald Trump, și democrați, după ce liderul de la Casa Albă a cerut ca elevii să se reîntoarcă în clase în această toamnă, în timp ce reprezentanții Partidului Democrat, împreună cu presa majoritar de stânga, vor ca instituțiile americane de învătământ să rămână închise până ce infecțiile cu coronavirus se vor afla sub control. Disensiunile legate de redeschiderea școlilor – cu toate implicațiile pentru economie, revenirea la normalitate și influențarea votanților din categoriile esențiale – sunt cel mai recent motiv de dezacord dintre cele două tabere și reprezintă, cred analiștii, o altă dovadă a luptei pe viață și pe moarte dintre republicani și democrați cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile din 3 noiembrie.
Informația pe scurt
* Redeschiderea scolilor a devenit motiv de disputa intre republicanii si democratii americani
* Trump cere reîntoarcerea copiilor în clase în această toamnă
* Liderul de la Casa Alba amenință cu tăierea fondurilor federale pentru guvernatorii care se opun redeschiderii instituțiilor de învațământ
* Democrații afirmă că sănătatea copiilor este pe primul plan
* Ei acuză administrația că nu are un plan coerent de redeschidere în siguranță a școlilor
* Subiectul este unul cu miză electorală mare, cu implicații majore pentru economie, revenirea la normalitate și influențarea votanților
Contextul
Instituțiile de învățământ din Statele Unite au fost închise la începutul primăverii după ce pandemia de coronavirus a forțat autoritățile americane să impună restricții în întreaga țară. În ultimele două săptămâni însă, președintele Trump a declarat în repetate rânduri, inclusiv în mesaje tweet scrise cu majuscule, că școlile din Statele Unite trebuie să se deschidă pentru noul an școlar. „ȘCOLILE TREBUIE SĂ SE REDESCHIDĂ ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ!” a scris liderul de la Casa Albă pe 6 iulie, în timp ce, după două zile, el a afirmat: „În Germania, Danemarca, Norvegia, Suedia și multe alte țări, ȘCOLILE SUNT DESCHISE FĂRĂ PROBLEME. Democrații cred că, dacă școlile americane se deschid înainte de alegerile din noiembrie, ar fi rău pentru ei politic, dar este important pentru copii și familii. Poate întrerupem finanțarea dacă școlile nu sunt deschise”.
Nu doar președintele Trump a amenințat cu tăierea finanțării școlilor. Șefa Departamentului Educației, Betsy DeVos, a vorbit și ea de posibilitatea reducerii finanțării federale dacă școlile nu se vor redeschide fizic în această toamnă, crescând astfel presiunea asupra liderilor din domeniul educației, în contextul în care Administrația Trump își intensifică efortul de a-i readuce pe copii în sălile de clasă.
DeVos a afirmat că „copiii se infectează cu virusul într-o proporție mult mai mică decât orice altă parte a populației” și că nu există „nimic în date” care să spună că întoarcerea la școală este periculoasă pentru copii.
De asemenea, în timpul unui eveniment desfășurat săptămâna trecută la Casa Albă, Trump a declarat că „va face presiuni” asupa guvernantorilor reticenți să redeschidă școlile.
Luni, în timpul unei conferințe de presă, Trump a fost întrebat ce le va spune părinților preocupați, mai ales după ce o profesoară din Arizona – un alt stat în care infecțiile cu coronavirus au crescut semnificativ în ultima perioadă – a murit recent, după ce a predat în cadrul unei școli de vară. Doi profesori care s-au aflat în aceeași sală de clasă au contractat și ei virusul.
„Da, școlile ar trebui deschise,” a răspuns Trump. „Școlile ar trebui să fie deschise. Copiii vor să meargă la școală. Veți pierde multe vieți ținând lucrurile închise.”
Presiunile Administrației Trump de a redeschide școlile sunt susținute de recomandările celor de la American Academy of Pediatrics, precum și de studiile care au calculat efectele negative asupra elevilor ale închiderii forțate a școlilor. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Brown din Providence (Rhode Island) au încercat să estimeze impactul academic al închiderii școlilor din SUA în primăvară. Ei au publicat un material (https://www.edworkingpapers.com/sites/default/files/ai20-226-v2.pdf) care spunea că elevii ar pierde între 32 și 73% din câștigurile posibile de învățare la matematică și lectură pe care le-ar fi obținut în mod normal în anul școlar 2019-20.
Experții au estimat și că impactul cel mai mare îl vor resimți elevii mai săraci și cei care au nevoie temporară sau continuă de ajutor pentru a reuși din punct de vedere educațional.
Ce afirmă criticii
Democrații susțin însa că redeschiderea fizică a școlilor nu este recomandată în contextul în care numărul de infecții cu coronavirus este în creștere în unele state, în special din sud și vest, iar oficialii de la nivelul administrației unor state au decis recent reimpunerea restricțiilor (așa cum este, de exemplu, cazul Californiei).
Poziția democraților este susținută de sindicatele de învățământ și de cele mai mari inspectorate școlare, care au declarat că fie vor opta pentru învățământul online, fie vor deschide școlile doar pentru câteva zile pe săptămână.
De exemplu, districtele școlare din Los Angeles și San Diego au anunțat luni că vor începe anul școlar viitor doar cu învățământ la distanță. Școlile din orașul New York vor oferi o combinație de clase personalizate și învățare online. Cel mai mare district școlar din Maryland, în apropiere de Washington DC, își propune să înceapă anul cu învățare virtuală. Alte inspectorate școlare iau în considerare să ofere doar două sau trei zile pe săptămână de prezență fizică în clasă, copiii continuând să învețe de acasă în restul timpului.
„Vrem ca profesorii și studenții să fie față în față, cât mai în siguranță posibil,” a declarat Rosa DeLauro, reprezentantă democrată din Connecticut, șefa grupului legislativ care controlează cheltuielile pentru educație. „Însa în unele state unde virusul nu este controlat, nu putem deschide pur și simplu școlile pe baza declarațiilor secretarului Educației.”
Sindicatele din învățământ, așa cum este California Teachers Association, au afirmat și ele că școlile nu sunt sigure ca să se redeschidă, aducând ca argumente o creștere a numărului de cazuri cu COVID-19 și o nevoie suplimentară de echipamente de protecție personală și alte materiale. Marile sindicate din învățământ, care au anunțat că îl sprijină pe democratul Joe Biden în încercarea de a câștiga Casa Albă, au afirmat constant că strategia lui Trump este periculoasă. Președintele sindicatului American Federation of Teachers, Randi Weingarten, a avertizat recent că redeschiderea completă a școlilor ar putea duce la un exod al profesorilor.
De asemenea, criticii afirmă că administrația de la Casa Albă nu are un plan concret care să se asigure că elevii se pot întoarce în clasă în siguranță, iar districtele școlare locale sunt nevoite să își creeze propriile strategii pentru reînceperea cursurilor.
Ce spun experții și părinții
Recomandările actuale ale Centers for Disease Control and Prevention (CDC) spun că copiii ar trebui să evite adunarea în grupuri, așa cum și adulții au fost sfătuiți de experții federali în domeniul sănătății.
„Dacă copiii se adună în grupuri, acest lucru poate pune pe toată lumea în pericol,” se arată în recomandările CDC. „Copiii pot transmite acest virus altora care au un risc crescut de boli grave provocate de COVID-19.”
Recomandările actuale ale CDC pentru redeschiderea școlilor spun că cel mai mic risc ar fi continuarea organizării de cursuri online, așa cum au făcut școlile în primăvară. Agentia a avertizat că cel mai mare risc de răspândire a coronavirusului apare atunci când elevii se adună fizic pentru „cursuri, activități și evenimente complete, în persoană.”
Recomandările CDC includ în prezent o listă de nouă pagini pentru școli și conțin sfaturi diverse, de la curățare la practici de distanțare socială. De asemenea, CDC oferă linii directoare pentru diferite scenarii regionale, spunând că scolile cu o anumită răspândire a virusului ar trebui să aibă băncile amplasate la doi metri distanță și să anuleze deplasările pe teren, în timp ce regiunile unde are loc o răspândire mai severă a coronavirusului ar trebui să ia în considerare închiderea din nou a școlilor.
Săptămâna trecută, vicepreședintele Mike Pence a spus că administrația va schimba liniile directoare de redeschidere a școlilor ale CDC.
La rândul său, doctorul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a declarat recent că diferite părți ale țării ar putea folosi diferite abordări, bazate pe numărul de infectări la momentul respectiv. Mesajul lui Fauci a fost acela că daunele generale aduse copiilor care se află în afara clasei sunt mai mari decât avantajele: „Ar trebui să încercăm cât mai bine să-i readucem pe copii la școală și să deschidem școlile.”
În ceea ce privește opiniile părinților, acestea sunt diferite. În timp ce unii susțin că elevii ar trebui să continue învățământul la distanță, alții sunt favorabili redeschiderii fizice a școlilor. Reuters a citat declarația lui Shannon K. Alsop, un medic în vârstă de 39 de ani și mamă a doi copii de vârstă școlară din prosperul district Bucks, din apropiere de Philadelphia, care a afirmat că Trump politizează redeschiderea școlilor deoarece crede că îl va ajuta cu realegerea sa.
„La sfârșitul zilei, toți părinții ne dorim doar ca familiile noastre să fie în siguranță,” a spus Alsop. „Întrebarea este: Putem să ne deschidem școlile și să le facem să fie sigure? Vreau ca acea decizie să fie bazată pe cercetare și știință. Nu am încredere în președinte să facă asta pentru noi.”
Pe de altă parte, agenția de presă a prezentat și declarația Virginiei Lee, o asistentă din Bucks, care a afirmat că, deși nu îl susține pe Trump, este de acord cu solicitările liderului de la Casa Albă privind școlile. Cei doi copii ai ei de vârstă școlară au învățat puțin din instrucțiunile virtuale oferite după ce clasele s-au mutat online. „De obicei nu sunt de acord cu nimic când vine vorba de Trump. Sunt însă de acord că școlile trebuie să se deschidă. Este timpul să revenim la normal.”
Explicații electorale
Analiștii au afirmat că solicitările președintelui Trump legate de școli au venit ca parte a unei noi strategii la nivelul întregii administrații pentru a determina instituțiile de învățământ să se redeschidă fizic în toamnă, un lucru considerat esențial pentru relansarea economiei americane. Cifrele excelente înregistrate de economia SUA înainte de coronavirus s-au evaporat aproape peste noapte. Pre-pandemie, experții se așteptau ca economia americană să crească cu aproximativ 2% în acest an. Până aproape de sfârsitul lunii mai însă, peste 95% din America se afla într-o anumită formă de blocaj, cu consecințe devastatoare pentru sectoare întregi. Sunt cifre de coșmar pentru un lider care miza pe forța economiei Statelor Unite în încercarea de a obține un nou mandat de președinte, iar presiunile sale de redeschidere a tarii sunt astfel de înțeles.
Campania lui Trump consideră redeschiderea școlilor ca un element major pentru redresarea economică, permițând părinților care lucrează și care au copii mici să fie mai productivi, în același timp răspunzând îngrijorărilor acestora că învățarea la distanță este dăunătoare pentru unii elevi.
Școlile publice oferă, de asemenea, mese și alte servicii sociale pentru copiii din grupele de risc. „Este vorba despre economie. Este vorba despre educația copiilor lor,” a declarat Rick Gorka, un purtător de cuvânt al Team Trump. „Părinții sunt extrem de frustrați.”
În plus, solicitările lui Trump de redeschidere a școlilor trebuie văzute în contextul în care liderul republican încearcă să-și resusciteze susținerea electorală în suburbiile marilor orașe. În acest context, votul femeilor din aceste zone – multe dintre ele mame cu copii de vârstă școlară – va fi crucial la alegerile din noiembrie.
Suburbiile din state electorale cheie, cum ar fi Pennsylvania, Wisconsin și Florida, sunt pline de așa-numiți alegători swing, care își pot da votul oricăruia dintre candidații la președinție și care au șanse mari să determine rezultatul scrutinului final.
În plus, cele mai multe dintre aceste state dispun de sisteme școlare publice largi și solide, extrem de influente. (Simultan cu cererile agresive de redeschidere a școlilor, mesajele recente ale lui Trump au avertizat în legătură cu creșterea ratelor de criminalitate urbană și a amenințărilor la ordinea civilă în urma protestelor din ultima perioadă. Ele sunt concepute special pentru acești votanți esențiali).
În sfârșit, demersurile lui Trump sunt percepute de comentatori ca un semnal al dorintelor administrației de a demonstra că țara se reîntoarcere la normalitate. După câteva luni în care au fost nevoiți să trăiască în izolare și cu restricții nemaivăzute în Statele Unite în istoria recentă, cei mai mulți dintre americani vor să revină la viața de dinainte de pandemie. Sondajele de opinie indică cu claritate acest lucru, însă ele arată și că majoritatea vrea ca revenirea la stilul de viață pre-virus să se facă în siguranță.
De partea lor, poziția democraților este, în general, că Trump încearcă să politizeze redeschiderea școlilor deoarece el crede că acest lucru va fi benefic pentru campania ce vizează obținerea unui nou mandat la Casa Albă. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi unul dintre cei mai mari contestatari ai lui Trump, a afirmat referindu-se la redeschiderea școlilor promovată de administrația republicană: „Acest lucru este îngrozitor. Președintele și administrația sa se joacă cu sănătatea copiilor noștri. Cu toții ne dorim ca copiii noștri să se întoarcă la școală. Profesorii o vor, părinții și copiii o vor – dar ei trebuie să se întoarcă în siguranță”.
Atunci când se opun eforturilor lui Trump de a redeschide anul scolar, democratii mai mizează pe un lucru important. Potrivit modului în care este organizat sistemul educațional din Statele Unite, deciziile școlare sunt luate, în principal, la nivel local și de stat. Acest lucru înseamnă că președintele Trump, secretarul DeVos și alți membri ai administrației federale nu pot forța guvernatorii să redeschidă școlile. În plus, cele mai multe cheltuieli pentru educație sunt gestionate la nivel de stat și de district, ceea ce face ca guvernul de la Washington să nu aibă o putere prea mare de a obliga statele, mai ales cele în care democrații se află la putere, să țină cont de solicitările lui Trump ca școlile să se redeschidă și să ajute astfel la revigorarea economiei.
Dincolo de toate aceste discutii, comentatorii au remarcat că fiecare tabără și-a stabilit cu claritate pozițiile. Dacă democrații și presa liberală afirmă că redeschiderea școlilor este riscantă, Trump și republicanii insistă ca elevii să meargă din nou în clase. „Coruptul Joe Biden și democrații nu doresc să deschidă școlile în toamnă din motive politice, nu din motive de sănătate! Ei cred că îi va ajuta în noiembrie. Greșit, oamenii au înțeles asta!” a scris Trump pe Twitter zilele trecute.
Concluzia. Disputele dintre politicieni pe tema școlilor nu par, așadar, să se termine prea curând. La fel ca multe alte subiecte fierbinți din America actuală, redeschiderea școlilor este intens politizată, iar cei care suferă cel mai mult sunt copiii și părinții. În acest timp, începutul anului școlar, cel puțin teoretic, se apropie cu pași mari în Statele Unite. Rămâne de văzut dacă elevii se vor reîntoarce în sălile de clasă, vor continua să învețe online sau vor fi din nou parte a unor experimente hibride de învățare (școală + online), așa cum s-a întâmplat după izbucnirea pandemiei. Nimic nu e clar în acest moment si niciun scenariu nu este exclus. Cert este doar ca reîntoarcerea elevilor în clase a devenit un subiect electoral care tensioneaza și mai mult cursa pentru Casa Alba.
Surse: Reuters, People, Politico, Reuters, CNN, San Francisco Chronicle, White House, CDC, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii