G4Media.ro

Reducerea dobânzilor în Europa: BCE „nu depinde de Fed”, spune Christine Lagarde

sursa foto: Facebook

Reducerea dobânzilor în Europa: BCE „nu depinde de Fed”, spune Christine Lagarde

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marți, 16 aprilie, la Washington, că BCE „depinde de date, și nu de Fed” (banca centrală americană), în ceea ce privește momentul reducerii ratelor dobânzilor, scrie boursorama.com.

Intervievată la CNBC, în marja participării la reuniunile de primăvară ale FMI, Christine Lagarde a respins chestiunea unei posibile divergențe între politicile monetare ale BCE și Fed. Banca centrală din zona euro ar putea, de fapt, să reducă ratele dobânzilor înaintea Rezervei Federale americane, din cauza inflației mai persistente din Statele Unite.

„Suntem dependenți de date. Am avut unele în martie și puține în aprilie. Pe această bază trebuie să ne luăm deciziile și nu pe baza unei singure bănci centrale din lume, chiar dacă este vorba de Fed”, a afirmat șefa BCE în condițiile în care se vorbește despre o primă reducere a ratelor în zona euro în iunie. Fără să se angajeze la o dată precisă, Lagarde a reiterat că observă „un proces de dezinflație” în zona euro.

Consumatorii europeni, „foarte prudenți”

„Trebuie să avem încredere în acest proces, dar dacă el continuă în direcția așteptată, dacă nu ne confruntăm cu un șoc major, ne îndreptăm spre momentul în care trebuie să moderăm politica monetară restrictivă”, a declarat ea.

Inflația în zona euro a scăzut la 2,4% în ritm anual, în timp ce în Statele Unite, conform indicelui IPC, a început să accelereze din nou până la 3,5%, amânând aparent începutul unei reduceri a ratelor dobânzilor în SUA. Cu toate acestea, președintele BCE a avertizat că drumul spre menținerea inflației la 2% în mod sustenabil va fi „accidentat”.

Rugată să explice diferența actuală de inflație dintre SUA și Europa, Lagarde a indicat „comportamentul consumatorilor”. „Marea diferență este comportamentul consumatorilor: consumatorii europeni sunt foarte prudenți și continuă să economisească considerabil”, a spus ea. „De ce se întâmplă acest lucru? Are legătură cu politica fiscală, cu energia, dar și cu faptul că consumatorii americani au tendința de a fi încrezători, de a cheltui și de a economisi mai puțin”, a spus ea.

Guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, a declarat că „urmărește îndeaproape evoluțiile geopolitice din Orientul Mijlociu și posibilele lor repercusiuni asupra prețurilor energiei”, tot marți, la o masă rotundă organizată de Economic Club of New York. „Dacă aceste consecințe se vor dovedi durabile și se vor răspândi – adică vor afecta inflația subiacentă – vom avea suficient spațiu de manevră după prima reducere a ratei pentru a ajusta ritmul și destinația, dacă este necesar, a traiectoriei monetare”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „BCE depinde de poșeta mea Hermes, clar?”