REFERAT DNA Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu ar fi intervenit şi la preşedintele Agenţiei Funcţionarilor Publici pentru concursul de angajare a unui fost ofiţer STS care nu luase nota de trecere, deşi i se dăduseră subiectele (stenograme)
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu ar fi intervenit şi la preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix-Vasile Cozma, pentru concursul de angajare în cadrul ministerului Agriculturii a unui fost ofiţer STS care nu luase nota de trecere, deşi i se dăduseră subiectele – se arată în referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, document consultat de G4media.ro.
Candidatul pentru care s-ar fi intervenit este un fost ofiţer STS. Aurel Sandu viza funcţia de „şef serviciu în cadrul Serviciului Patrimoniu, Arhivă, Administrativ şi Protocol – Direcţia Investiţii, Achiziţii, patrimoniu şi Administrativ – Direcţia generală Buget Finanţe şi Fonduri Europene” din Ministerul Agriculturii.
„Ministrul (Adrian Chesnoiu – n.r.) i-a solicitat martorului denunţător să îi indice numitului Sandu Aurel un număr de 3 acte normative din cele 12 menţionate ca bibliografie, din care urmează să fie întocmite subiectele, pentru ca acesta să poată învăţa în scopul câştigării concursului. De asemenea, având în vedere că din comisie, în temeiul dispoziţiilor legale, urma să facă parte şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care propune o parte dintre subiectele probei scrise şi participă la notarea lucrărilor, ministrul Agriculturii i-a transmis martorului-denunţător să îi comunice dacă întâmpină probleme cu persoana desemnată de ANFP”, se arată în documentul DNA.
„Chesnoiu Adrian: Dă-i şi tu în mare, aşa…Nu…Alege trei legi! Dă-i-le să le citească că (neinteligibil).
Martor denunţător: Ok.
Chesnoiu Adrian: Şi dă subiectele!
Martor denunţător: Ok.
Chesnoiu Adrian: Spune-i (…) Trei legi.
Martor denunţător: Ok.
Chesnoiu Adrian: Şi puteţi să faceţi ce subiecte vreţi voi.
Martor denunţător: Bine….Atât. Iau asta …(În fundal se aud vocile unor alte persoane)
Chesnoiu Adrian: De la ANFP (neinteligibil) se va înscrie. Acolo tot ce avem nevoie îmi spui mie.
Martor denunţător: Acolo se face extragere….
Chesnoiu Adrian: Deci acolo să nu se (neinteligibil) şi tot ce e nevoie îmi spui mie.
Martor denunţător: Ok”, este o stenogramă din dosar.
Era însă o problemă chiar dacă i s-ar fi indicat candidatului agreat doar 3 legi: codul administrativ are 300 de pagini.
„Martor-denunţător: Io pot să-i dau două legi da, nu ştiu dacă ştii cum stă treaba, că pe funcţie publică obligatoriu să dă codu’ administrativ.
Chesnoiu Adrian-Ionuţ: Aşa.
Martor-denunţător: Dacă io îi trec …., dacă noi îi trecem codu’ administrativ, ce…? Ăla are trei sute de pagini (…)
Chesnoiu Adrian: (neinteligibil) (vorbeşte în şoaptă) codu’ obligatoriu. Da’ din cod tu spune-i: domnule, articolul nu ştiu care din cod”, este o altă stenogramă.
Pe 10 martie 2022, la solicitarea ministrului Chesnoiu, martorul denunţător (membru în comisia de concurs) i-a dat subiectele lui Claudiu Răducan zis Jimmy, un om de încredere al ministrului, pentru candidatul agreat Aurel Sandu. Cu toate că a primit subiectele „în mare”, candidatul Aurel Sandu nu a fost în stare să ia notă de trecere, minim 70 de puncte.
„În ciuda acestui fapt, lucrarea scrisă a numitului Sandu Aurel nu putea fi notată cu punctajul minim pentru a promova această probă, respectiv 70 de puncte („Nu e de şapte”), astfel a fost nevoie, din nou de intervenţia ministrului Chesnoiu Adrian Ionuţ, care, după ce a fost informat în mod direct de acest fapt, i-a solicitat martorului (…) să-i acorde candidatului Sandu Aurel un punctaj suficient pentru promovare, să-i determine pe ceilalţi membri ai comisiei din partea MADR în acelaşi sens („Daţi-i şi voi şapte şi un pic. Doar nu se va… Dă-i domnule şi lui şapte, cel puţin şapte şi un pic, îi dăm şi noi. Că nu …nu tră’ să fie de zece”), precum şi să ia legătura, din partea ministrului, cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru ca ultimul să-l determine pe reprezentantul ANFP din comisia de concurs să evalueze lucrarea scrisă pentru a obţine punctajul minim („Şi te duci la Felix” (n.n. Cozma Vasile-Felix – preşedintele ANFP), „Spune-i că te-am trimis io”, „Spune: a prins o zi proastă băiatu’ acesta, na. Îl ştim de mult noi”) (…)
În acest sens, la data de 15 martie 2022, martorul denunţător s-a prezentat la sediul ANFP, unde i-a transmis preşedintelui instituţiei Cozma Vasile-Felix solicitarea ministrului Chesnoiu Adrian Ionuţ: „Avem un concurs.”, „Îl aveţi pe Cristian Andone. La noi”, „Acum, ăăă…candidatul nostru trebuie urcat un pic că e puţin mai jos de şapte. E adevărat, pe partea ANFP-ului… Dar măcar pe ale noastre să… ia după noi”, „Eu trebuia să-l informez pe ministru, vă daţi seama”, iar Cozma Vasile-Felix a achiesat la solicitările sale: „Am înţeles. O.K. Bine”.
Aceste intervenţii nu au fost însă suficiente să-l determine pe numitul Andone Cristian, reprezentantul ANFP în comisia de concurs să noteze lucrarea scrisă a candidatului Sandu Aurel cu un punctaj mai mare de 70, arătând că nu poate acorda decât 64 de puncte „Cu şaiş’ patru”, „Eu nu pot mai mult”, în ciuda faptului că a avut o discuţie cu preşedintele ANFP în acest sens „Da. Păi da. I-am zis şi lu’ şeful meu”, „Io nu mă mai încurc. Zic: nu pot să-i dau mai mult decât se dă. Nici dacă vreau. Pentru că vine cineva şi …..
Cu toate acestea, având în vedere că membrii comisiei de concurs din partea MADR i-au acordat un punctaj de 73, lucrarea scrisă a numitului Sandu Aurel a obţinut un punctaj final de 70,8 la proba scrisă, astfel cum i-a solicitat ministrul Chesnoiu Adrian Ionuţ martorului denunţător, Sandu Aurel fiind singurul candidat care a trecut această probă. Ulterior a susţinut şi interviul, fiind notat cu 71,8, promovând astfel concursul.
De precizat că membrii comisiei de concurs au convenit asupra faptului că Sandu Aurel trebuie să obţină un punctaj de peste 70 de puncte, convenind astfel ca reprezentantul ANFP să-i acorde 64 de puncte, iar fiecare dintre cei 4 membri ai comisiei din partea MADR 73 de puncte, pentru a nu depăşi diferenţa de 10 puncte între notele acordate de fiecare membru şi a se afla în situaţia recorectării lucrării în temeiul art. 59 alin. (6) din H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici”, se arată în documentul DNA.
Până la urmă, începând cu data de 1 aprilie 2022, Aurel Sandu a fost angajat pe postul de şef serviciu în cadrul MADR, iar „în perioada aprilie – mai 2022 numitul Sandu Aurel a încasat un venit salarial brut de 33.782 de lei”.
Ce spune preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix Cozma
Contactat telefonic de reporterul G4media.ro, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix Cozma, a declarat că nu a avut astfel de discuţii despre concursuri de angajare la ministerul Agriculturii.
„Felix Cozma: Nici nu ştiu cine e (candidatul Aurel Sandu – n.r.), nici nu îmi dau seama cum putea interveni (ministrul Adrian Chesnoiu – n.r.). Nu avea cum pentru că la noi toate sunt pe aplicaţie. Cu mine nu s-a luat legătura şi practic este imposibil pentru că subiectele ANFP, care se extrag pentru toate concursurile, se extrag cu 5-10 minute înainte dintr-o aplicaţie de faţă cu comisia. Deci nu prea are cum, noi avem rapoarte pe chestia asta şi practic e imposibil să scoată aşa ceva.
G4Media.ro: Întrebarea era dacă dl. Chesnoiu v-a rugat să-l ajutaţi cu acest angajat?
Felix Cozma: Nu am avut astfel de discuţii”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Felix Cozma, pentru G4Media.ro
Ce spune fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu
Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu a precizat pentru G4Media.ro că nu face declaraţii despre dosar până la finalul anchetei.
Deşi i-au dat subiectele, până la urmă l-au picat
Ionuţ Cătălin Lăscaie – proprietar de magazin de pesticide, șef de cooperativă agricolă la Lunguleţu, Dâmboviţa, și consilier județean PSD – viza postul de director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Dâmboviţa. Şi el ar fi primit subiectele, însă până la urmă ministrul Adrian Chesnoiu s-ar fi răzgândit în privinţa lui (din motive necunsocute încă) şi candidatul a picat ]n final examenul de angajare.
„În data de 9 mai 2022, după terminarea probei scrise a celor două concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere, Răducan Andrei Claudiu (director în MADR, om de încredere al ministrului Adrian Chesnoiu – n.r.) i-a spus martorului denunţător să nu se grăbească cu afişarea rezultatelor, iar în data de 10 mai 2022, aflându-se în sediul ministerului, sus-numitul i-a arătat un mesaj primit de la ministrul Agriculturii conform căruia martorul denunţător a înţeles că Lăscaie Cătălin Ionuţ nu mai trebuie să fie admis la concursul pentru ocuparea funcţiei de director executiv al DAJ Dâmboviţa, mesajul conţinând numele candidatului “Lăscaie” şi un pumn cu degetul mare orientat în jos.
În acest context, în aceeaşi zi (10 mai 2022, în jurul orei 13:30) (…) i-a comunicat lui Răducan Andrei Claudiu că nu mai poate modifica punctajul obţinut la proba scrisă deoarece reprezentantul Instituţiei Prefectului – Judeţul Dâmboviţa a plecat din sediul MADR şi ştiu că Lăscaie Cătălin Ionuţ a promovat proba scrisă“, „Acuma, după ce ne-am chinuit să scoatem în sus. Şi-a plecat şi prefectura….”, “Păi ştie şi ăla de la prefectură cât am dat toţi”, se arată în referatul DNA. .
Până la urmă candidatul Ionuţ Lăscaie a fost picat la interviu. “A fost notat cu 67,2 puncte, fiind respins”.
Context. Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu este acuzat de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu. El și-a dat demisia din funcție după ce DNA a cerut ridicarea imunității sale. Ulterior, Parlamentul a aprobat solicitarea DNA, iar fostul ministru a fost pus sub urmărire penală. Locul lui în Guvern a fost luat de Petre Daea, adică unul dintre cei care i-ar fi cerut lui Chesnoiu să îi angajeze un om în minister, potrivit referatului DNA consultat de G4Media.ro.
Denunțătorul din dosar, membru în comisia de concurs pentru angajare, l-a înregistrat ambiental pe ministrul Adrian Chesnoiu în timp ce acesta îl presa să facă ceva să îl angajeze pe omului lui ”nea Petrică” şi alte 3 pile. Acesta l-a denunțat pe Chesnoiu în februarie, imediat după ce ministrul i-a cerut să îi dea subiectele pentru concursurile de angajare a 4 oameni. Denunţătorul a primit statut de colaborator al DNA cu identitate reală și l-a înregistrat pe ministru. G4Media.ro a decis să nu publice numele denunţătorului, care este avertizor de integritate.
Care era miza acestor posturi
Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că şefii de direcţii agricole judeţene sunt foarte importanţi întrucât sunt cei care avizează distribuţia în teritoriu a fondurilor europene nerambursabile de tip minimis şi a subvenţiilor pentru diferite culturi şi creşterea animalelor.
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii