Referatul DNA trimis la Parlament: Nelu Tătaru, acuzat că ar fi primit șpăgi și pentru eliberarea de concedii medicale / Ar fi primit sume de la 50 la 2000 de lei, plus ouă, o găină, vodcă, șampanie / DGA a avut 4 investigatori sub acoperire
Medicul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii pe vremea pandemiei, este acuzat de procurori că ar fi primit 150 de lei de la un pacient, pe care îl operase, pentru eliberarea documentelor necesare concediului medical, se arată în referatul DNA privind solicitarea ridicării imunităţii parlamentare, ajuns la Parlament şi consultat de G4Media.ro. Fapta s-ar fi petrecut pe 25 aprilie 2024 în cabinetul medicului din Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi, judeţul Vaslui.
Procurorii susțin că a doua zi, pe 26 aprilie, medicul Tătaru ar fi primit 50 de lei de la un pacient pentru un consult medical şi eliberarea unei reţete.
Pe 27 aprilie 2024, medicul Tătaru ar fi primit „ouă şi o pasăre” de la un aparţinător pentru că o operase pe soţia acestuia.
Pe 7 iulie acest an, medicul ar fi primit o sticlă de vodcă şi una de şampanie de la o pacientă pentru un consult ulterior unei intervenţii chirurgicale.
Procurorii notează în referat că, pe data de 26 iunie 2024, la ora 16:18, medicul ar fi primit o mită de la un pacient în timp ce pe fundal se auzeau dezbaterile din cadrul videoconferinţei Camerei Deputaţilor.
La data de 26 februarie 2024, un martor le-a declarat procurorilor că mai mulţi medici de la spitalul din Huşi iau mită de la pacienţi. Printre ei, a precizat martorul, ar fi şi medicul Nelu Tătaru. Ei ar fi luat sume cuprinse între 300 şi 2000 de lei, banii fiind împărţiţi între medicul chirurg şi anestezist. Potrivit martorului, medicul Tătaru avea cam 7-10 intervenţii chirurgicale, fără să precizeze însă în ce perioadă de timp.
Sunt doar câteva exemple din cele 57 de situaţii în care medicul ar fi primit mită şi pe care ofiţerii DGA (Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) le-au fotografiat şi filmat. Procurorii notează că medicul lua mită în funcţie de complexitatea operaţiei sau a cazului medical.
Potrivit documentului trimis la Parlament, DGA a folosit 4 investigatori sub acoperire, 2 în 2023 şi alţi 2 în 2024.
În referat este şi o fotografie cu Nelu Tătaru care pare că are în mână sume de bani pe care le numără. De asemenea, sunt foarte multe fotografii cu pacienţii sau apărţinătorii care i-ar fi oferit mită medicului, semn că un obiectiv de filmat/fotografiat era amplasat pe biroul sau în spatele medicului.
În referat există şi câteva stenograme ale unor discuţii dintre investigatorii sub acoperire şi alţi pacienţi.
„CIOBANU NICOLAE COSMIN: Da… Şi la el…? Ai dat ceva? Ai rezolvat cumva cu el?
X6: Înainte de operaţie.
CIOBANU NICOLAE COSMIN: Înainte, nu după!
X6: Da, am dat înainte de operaţie.
CIOBANU NICOLAE COSMIN: Da?
X6: (nn. dă din cap în sens afirmativ)
CIOBANU NICOLAE COSMIN: Mult, puţin?
X6: Hâm! Sunt patru.
CIOBANU NICOLAE COSMIN: Patru sute de euro?
X6: Lei!
Procurorii DNA notează în referat faptul că medicul nu a cerut mită, însă a luat banii chiar dacă se făcea că refuză folosind expresii „Nu trebuie”, Stai liniştit/ă” sau „Calm, calm”. Potrivit referatului, imediat după ce pacientul pleca din cabinet, medicul lua banii lăsaţi pe birou şi îi punea în buzunarul halatului sau în dulap. Procurorii susțin că medicul ar fi primit mită inclusiv de la persoane cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani.
Pe 10 octombrie 2024, procurorii DNA Iaşi l-au pus sub acuzare pe medicul Nelu Tătaru pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii au solicitat ridicarea imunităţii parlamentare pentru a-i putea face percheziţie în cabinetul parlamentar din Huşi (care a fost sigilat, între timp).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii