Referendumul lui Putin: Rușii sunt ademeniți la urne cu premii constând în mașini de spălat sau uscătoare de păr / Campania a evitat să se concentreze pe modifiările care îi permit președintelui să rămână la Kremlin până în 2036
În această săptămână, moscoviții au primit mesaje prin care sunt anunțați că au fost înregistrați ca să primească ‘milioane de premii’. Care era condiția? Ei trebuiau să voteze niște amendamente constituționale printre care și unul care i-ar permite lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, scrie The Guardian, citată de Rador.
Se pare că organizatorii acestui pseudo-referendum din Rusia menit să modifice Constituția – inițial programat pe 22 aprilie, dar amânat ulterior din cauza epidemiei de coronavirus – ar fi conceput din mers regulile jocului. Votul se va încheia miercuri, 1 iulie.
Printr-un singur vot, rușii trebuie să hotărască dacă sprijină amendamentele, inclusiv cele legate de majorarea pensiilor și a salariului minim, de o modestă reorganizare a guvernului, de o mențiune constituțională legată de ‘credința în Dumnezeu‘, de interzicerea căsătoriilor gay, de angajamentul de a păstra istoria Rusiei și de interdicția potrivit căreia oficialii în funcții de conducere nu pot avea dublă cetățenie.
Publicitatea legată de vot de-abia dacă pomenește și faptul că se va restabili și limita mandatului lui Putin, care conduce țara din anul 2000.
Nu este vorba despre un referendum oficial, iar reglementările sunt concepute în consecință. Spre deosebire de alegerile normale, votul este permis și online și se desfășoară pe parcursul unei întregi săptămâni, între 25 iunie și 1 iulie.
Cum Rusia continuă să se lupte cu coronavirusul, unii oficiali din sectorul electoral au hotărât ca voturile să se strângă în aer liber, astfel încât urne de vot au fost puse pe trunchiul copacilor, în portbagajele unor mașini, în autobuzele din transportul public și în niște gherete cu mobilier din plastic.
Referendumul este important și absurd deopotrivă. Rușii pot susține (sau nu) planul care i-ar permite lui Putin să mai candideze pentru încă două mandate, prelungindu-i astfel un mandat care l-ar depăși pe cel al lui Stalin, după care ar putea câștiga o mașină de spălat sau un uscător de păr.
“Pare un spectacol cu jocuri, dar le-am spus tuturor să ia lucrurile în serios, un asemenea spectacol e de ajuns ca să te facă să-ți pierzi mințile“, a declarat Oleg Harlamov, un tehnician laborant din Moscova, care a subliniat totodată că intenționează să voteze împotriva amendamentelor. Votul va putea hotărî “cine va conduce țara pentru generațiile următoare și, dacă ne plângem, ei or să ne răspundă… ‘voi ați votat‘“, afirmă el.
Tichetele și generoasele premii se înscriu într-un efort mai larg al guvernului de a scoate lumea la vot. Companiile au autorizat eliberarea unor premii care le-ar permite să urmărească votul angajaților și se pare că angajații din sistemul de stat, precum profesorii și medicii, dintre care unii sunt acum ocupați cu lupta împotriva epidemiei de coronavirus, sunt rugați să voteze din dorința sistematică de a spori prezența la urne.
În același timp, navigatorii de pe Instagram și TikTok spun că niște internediari dubioși le oferă milioane de ruble pentru ca ei să le ceară tinerilor cu care discută să meargă la vot.
Potrivit analiștilor, Kremlinul a ajuns la concluzia ca reprogramarea referendumului să aibă loc acum după ce Rusia și-a proclamat victoria asupra coronavirusului (deși mai sunt încă raportate zilnic peste 7000 de cazuri) și înainte ca efectele economiei în criză sau vreun al doilea val al epidemiei să influențeze negativ și mai mult opinia publică.
Este aproape sigur că votul nu va putea eșua. Cu săptămâni înaintea votului, editorii au început să umple magazinele din Moscova cu exemplare din versiunea modificată a Constituției.
Se spune că Kremlinul așteaptă ca sprijinul față de amendamente să fie de 70%, ceea ce ar face ca măsurile lui Putin să se strecoare cu o slabă majoritate.
Dar guvernul trebuie totodată să evite orice impresie legată de o eventuală trucare a voturilor, de felul celei care a dus la protestele izbucnite după alegerile parlamentare din 2011.
În loc să ilustreze un spriji n cât se poate de clar față de Putin, votul a semănat mai degrabă cu o treabă care se cerea făcută.
Campania guvernului a evitat să le amintească rușilor că ei ar valida practic dreptul lui Putin de a guverna până în anul 2036 – un lucru care, în opinia Ekaterinei Schulmann, politolog din Moscova, ar fi făcut ca acesta să fie cel mai contestat amendament. În schimb, panourile publicitare le cereau rușilor “să păstreze valorile familiei” sau prezentau imagini cu poetul Aleksandr Pușkin, care spunea: “Apărați limba și cultura noastră“.
“Nu știu cum au prezentat organizatorii campaniei toate astea în fața lui Putin, dar, în prezent, el nu este chiar atât de popular“, mai spune dna Schulmann, ea subliniind cu procentul sprijinului față de președinte a scăzut începând din 2018. “Așa că din cauza asta, îi vedem pe copii alături de Pușkin – nu ca să învrăjbească, ci ca să întărească electoratul“.
Votul a fost astfel conceput încât să stabilizeze cercurile elitei, afirmă Tatiana Stanovaia, șefa firmei de analiză politică R.Politik. “El are nevoie de niște referințe pe care să le arate elitei și să-i spună: ‘Mă bucur de sprijinul populației ca să pot guverna atâta timp cât consider ea că este necesar. Niciunul dintre voi nu are dreptul să discute despre succesori‘“.
Se mai discută încă dacă Putin va reveni pentru un al cincilea și un al șaselea mandat sau dacă el dorește pur și simplu să evite să ajungă o relicvă. Într-un interviu televizat de săptămâna trecută, el însuși spunea că eventuala sa revenire ‘va trimite la răcoare’ discuțiile despre un eventual succesor în următorii patru ani. Sau 10. Sau 16.
Prezenţa la votul online asupra modificărilor la Constituţia Rusiei este de aproape 80%
Prezenţa la votul electronic de la distanţă (online) asupra modificărilor la Constituţia Rusiei s-a apropiat de 80%, în acest mod votând peste 938.200 de persoane.
Datele au fost publicate pe ecranele informaţionale amplasate la comandamentul operativ pentru monitorizarea votului online. Votul online a început joi la ora 10:00 şi la acesta participă doar locuitorii regiunilor Moscova şi Nijegorodsk.
Conform situaţiei prezentate la 28 iunie, ora 19:16, prezenţa la votul online a fost de 80%. Au fost recepţionate 938.224 de buletine de vot. Până la încheierea votului electronic de la ditanţă au rămas mai puţin de 49 de ore, acesta urmând să se încheie la 30 iunie, ora 20:00.
În total, pentru participarea la votul online au fost depuse circa 1 milion de cereri din partea locuitorilor regiunii Moscova şi circa 140.000 de solicitări din partea locuitorilor regiunii Nijegorodsk.
Sursa: The Guardian/ Tass/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii