G4Media.ro

Reforma eșuată a administrației: posturile la stat au crescut – analiză RFI

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Reforma eșuată a administrației: posturile la stat au crescut – analiză RFI

Reforma administrației lansată anul trecut este inexistentă având în vedere cifrele de la începutul acestui an. Posturile vacante din sistemul bugetar care ar fi trebuit desființate sunt de fapt mai multe. Numărul angajaților din sectorul public crește în continuare. Reforma este pe cale să eșueze, arată o analiză RFI România.

În toamna anului trecut, prin legea intitulată pretențios „pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” au fost introduse nu doar creșteri de taxe și impozite pentru companii, ci și o așa-zisă reformă a aparatului bugetar.

Mijloacele prevăzute de lege erau destul de clare: toate instituțiile și autoritățile publice centrale sau locale ar fi trebuit să desființeze posturile vacante și funcțiile de șef de birou. De asemenea, structurile administrative ar fi trebuit să respecte următoarele reguli: un serviciu să aibă cel puțin 10 posturi de execuție, o direcție să fie formată din minimum 20 de posturi de execuție, iar o direcție generală să aibă în subordine cel puțin 35 de posturi de execuție. Rezultatul ar fi trebuit să fie diminuarea cu 25% a funcțiilor din sectorul public.

Legea a fost „vândută” atât opiniei publice românești, cât și Comisiei Europene, ca o reformă a administrației publice care venea în completarea creșterilor de taxe și impozite impuse companiilor din sectorul privat și cel public. Prevederile legii ar fi trebuit să răspundă unor critici ale sectorului privat care acuzau guvernul că pune povara echilibrării bugetului de stat doar pe mediul de afaceri, fără nicio restructurare a instituțiilor publice.

Inițial, termenul până la care ar fi trebuit să aibă loc reducerile de posturi vacante și reorganizările din administrație era, conform legii, sfârșitul anului 2023. Prima derogare a venit: prevederile legii se pot aplica până la jumătatea acestui an și imediat a apărut și a doua derogare, săptămâna trecută, când printr-o ordonanță de urgență a crescut numărul funcțiilor de conducere de la autoritățile publice autonome la 10% din totalul angajaților, după ce legea prevedea un nivel maxim de 8%.

Mai grav este ce se întâmplă în practică. Instituțiile de stat care s-au grăbit să aplice legea până la sfârșitul anului trecut nu sunt cunoscute, dar există informații că multe au făcut totul pentru a „fenta” legea. Adică, au transferat angajați pe posturile vacante și au făcut o reorganizare astfel încât să păstreze cât mai mulți șefi. De asemenea, au apărut deja cazuri în care titularii posturilor restructurate au dat instituția publică în judecată. Cu ce șanse de succes, vom vedea.

Rezultatul acestei așa-zise reforme este deplorabil. Publicația profit.ro a scris săptămâna trecută că în luna ianuarie a.c. numărul posturilor vacante este mai mare cu aproximativ 11.000 decât în aprilie 2023. Ceea ce înseamnă că marea reformă a aparatului administrativ a guvernului Ciolacu este egală cu zero. De fapt, nu s-a întâmplat nimic și este probabil ca nici până la jumătatea acestui an rezultatele să nu fie cele așteptate. Nu mai punem la socoteală că numărul angajaților bugetari a continuat să crească din aprilie 2023 până în ianuarie 2024, respectiv de la 1.279.314 la 1.291.792, conform profit.ro.

Aceste cifre ne arată încă o dată că guvernul nu este capabil sau nu vrea să facă nici măcar o minimă reformă a sectorului public. Chiar și o lege simplă și clară este aplicată de către șefii instituțiilor de stat în așa fel încât să nu se schimbe nimic, iar funcționarii să continue să aibă o viață liniștită.

În aceste condiții, creșterea cu 20% a cheltuielilor cu salariile plătite din fonduri publice nu trebuie să surprindă. Dar, trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ. Devine clar că guvernul nu are nici dorința, nici știința de a face o restructurare a aparatului bugetar. Ideea că acest lucru s-ar putea întâmpla după alegeri nu este decât o iluzie. De fapt, bugetarii au ajuns să fie o imensă familie în care se înghesuie favoriți ai politicienilor laolaltă cu frați, surori, copii și rude ale funcționarilor publici, iar de acest păienjeniș nu se poate apropia nimeni.

Ceea ce rămâne de făcut este doar o creștere a fiscalității pe care să o plătească sectorul privat. În următorii ani, companiile private, câte vor mai rezista pe piață, vor fi obligate să „hrănească” acest aparat bugetar, tot mai mare și tot mai flămând.

Articol de Constantin Rudniţchi

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sub nicio formă să nu votați PCR!

  2. Ăștia sunt perfect conștienți că, dacă-i pierd pe bugetari, pot să-și ia adio de la ciolan. Așa că pompează în ei banii munciți de noi, ăștialalți, care nu suntem nici pensionari (speciali), nici judecători, nici polițiști, ci procurori, nici parlamentari. Iar noi stăm și ne uităm cum suntem jefuiți.

    • Este ok, sper ca in maxim 5 ani sa avem inflatie de 250% ca in Argentina. Doar asa se mai „desteapta romanu'”. Sper sa apara si un Javier Milei in Romania care sa taie cu drujba posturile bugetarilor si cheltuielile statului.

  3. 4.75 milioane pensionari in România! 4.65 iau 50% din bugetul de pensii și 0.1 iau celelalte 50%! Concluzia? Cei 4.65 nu ar trebui să voteze cu PSD-PNL-UDMR pentru că au mințit că vor renunța la speciali. AUR-SOS au criticat specialii dar au votat cot la cot cu PSD-PNL-UDMR pentru speciali și bugetari! In plus sunt pe față cu rușii și bătrânii noștri in popor știu cum au fost rușii! Exact ca la Bucea in Ucraina! Deci pică si AUR-SOS!
    La fel, avem 5 milioane de privați in România dintre care 4.5 sunt cinstiți și cară si firmele fantomă ale mafiei administratiei și specialii și bugetarii! Peste tot privații trăiesc mai bine decât bugetarii,la noi trăiesc cel mai prost cocoșați de taxe, controale abuzive, condiții legislative cu dedicație pentru privații mafioți. Acesti 4.5 milioane privati si 4.65 milioane de pensionari nespeciali ar trebui să iasă la vot și să măture cu PSD-PNL-UDMR si cu AUR-SOS din Parlament!
    Iar pe cei ce-i vor pune să nu fie circari, șmecherași, scandalagii pe Tic-Toc!
    Abia apoi vom avea o viață mai bună!

  4. Este evident de multa vreme ca cei de la psd si pnl una spun si alta fumeaza.
    Isi permit de fiecare data sa minta cu nerusinare in tot ce afirma, cu gandul ca votantii lor fideli, bugetarii, vor veni in corpore la votare iar ceilalti, in scarba si dezamagirea pe care le simt, vor sta acasa.
    Poate reusim odata si odata sa le dovedim ca pot fi dati jos (desi daca la presedintie vine iarasi unul ca johannis, agent mascat, degeaba ii dam jos ca ii va readuce acesta).

  5. Bun, ma simt bine cand citesc o astfel de stire pe G4Media. Jurnalistii preiau, scriu, ne dezvaluie, ne explica. Felicitari! Intrebarea este cine ii ia la intrebari pe politicieni? Sa-i impinga in coltul rusinii undeva pe un ecran la ora de max audienta? Din cate am vazut eu, din cand in cand, politicianul roman da numai declaratii comode, se spala pe maini, amana, o sa facem si o sa dregem. La Pastele cailor! Ca tot vine Pastele. Macar Nato a dezvaluit minciuna cu nr procentelor platite de RO si sper ca macar o data politicienii sa fie pedepsiti pentru minciunile lor. Greata de dimineata, 🤮. Ati vazut ca in Turcia (!) s-a putut! Dar numai in orasele MARI! Atentie la alegeri! Si la femei care sunt tot timpul asa de impaciuitoare. Educatia fetelir in tara, oare cum o fi ea?

    • *fetelor

    • Toti ne intrebam cine ii intreaba dar ar trebui sa ne uitam de fapt in oglinda. Noi sutnem cei care ar trebuie sa ii luam la intrebari dar marea majoritatea dintre noi, stau in casa si doar comenteaza pe net.

  6. Este mai grav decât credeaţi. După ce au pierdut pe cei 8 milioane de v/a/c/c/i/n/a/ţ/i, apoi au mai pierdut vreo două milioane de pensionari cărora nu li se mai măresc pensiile în cazul în care nu le scad, după care au reuşit să îşi dea l/o/v/i/t/u/r/a de graţie şi au mai pierdut şi vreo 3 milioane de bugetari cu concediu medical care cică vor să îi pună la muncă, ce să mai spunem de profesori sau restul care au fost în stradă şi au primit şi ei c/i/u/c/i/u.
    Măi fraţilor dacă asta nu înseamnă să cauţi să te s/i/n/u/c/i/z/i politic cu tot dinadinsul înseamnă că s/e/c/t/o/r/i/ş/t/i/i îi joacă cum vrea ei şi sunt deja în g/ă/u/r/i/c/a lor şi îi s/a/b/o/t/e/a/z/ă constant din interior.😏

    Când v-am spus că există şanse ca un partid să aibă 90% în alegeri se pare că am fost optimişti fiindcă acuma suntem aproape siguri că au 99%-100%(dacă mai continuă ăştia aşa şi îşi supără oamenii suntem aproape siguri că de data asta al lor vor f/u/r/a voturi pentru ceilalţi de se va ajunge la 200%, de nu o să mai înţeleagă ce s-a întâmplat nici I/l/i/e/s/c/u specialist în din-astea🙂).

    Este bine să confirmaţi p/o/s/t/a/r/e/a că dacă o văd iarăşi dau în i/s/t/e/r/i/e prin media lor şi încep o nouă vânătoare de v/r/ă/j/i/t/o/a/r/e t/r/o/t/i/n/e/t/i/s/t/e, o să vâneze iarăşi vrăjitoare care zboară cu v/i/b/r/a/t/o/a/r/e, o să înceapă iarăşi o campanie împotriva v/r/a/j/i/t/o/a/r/e/l/o/r r/e/z/i/s/t/e/n/t/e deşi nu le-a mai văzut nimeni de vreo 3 ani, tot h/a/l/u/c/i/n/a/ţ/i/i din astea vor avea dacă nu ne ştergeţi p/o/s/t/a/r/e/a să o confirmaţi(nu îi mai chinuiţi măi,c/r/u/z/i/l/o/r!😁).

  7. Exista o solutie pentru rezolvarea situatiei. Deoarece oricum este un an pierdut din punct de vedere economic pentru cele mai multe dintre firme mai ales cele mici (degeaba fortam pentru ca nimic nu merge, nu se vinde), acestea ar putea sa-si ia o vacanta totala prelungita de 2-3 luni, timp in care nu s-ar genera venituri si nu s-ar plati taxe si impozite. Cred ca asta ar insemna ceva si ar atrage atentia mai ales in an electoral. Se poate supravietui cu foarte putin timp de 2-3 luni dar statul nu poate.