G4Media.ro

Reforma în învățământul superior: universitățile trebuie regândite structural, în lumina alianțelor și…

Romiță Iucu / Foto: unibuc.ro

Reforma în învățământul superior: universitățile trebuie regândite structural, în lumina alianțelor și programelor europene / Provocări-cheie: microcreditele, sistemele de asigurare a calității, transformarea digitală – Romiță Iucu, Universitatea din București

Dezbaterile privind reforma în educație trebuie să țină seama, în cazul învățământului superior, de “internaționalizarea și europenizarea acestuia”: aceste evoluții impun schimbări la nivel național, de la introducerea sistemelor de microcredite și de asigurare a calității, la cele de legislație, a semnalat, într-o recentă dezbatere desfășurată la Parlament, profesorul Romiță Iucu de la Universitatea din București, vorbind în numele consorțiului Universitaria, scrie edupedu.ro.

  • Romiță Iucu, președinte al Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București și reprezentant al consorțiului Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități din România, a expus perspectiva sa privind prioritățile schimbării în universitățile românești în cadrul mesei rotunde “Evaluarea eficacității politicilor în domeniul educației. Perspective europene și naționale”. Aceasta a fost găzduită pe 9 februarie de Comisia pentru afaceri europene din Senat.

El a spus că alianțele universitare europene reprezintă o “provocare majoră” care “ne pune, instituțional, nu în contextul de a fi simpli martori, ci de actori implicați în spațiul de reconstrucție a ariei europene”. Aceste alianțe, precum și alte structuri europene și programe precum cel al diplomelor europene comune, impun atât sprijin financiar, cât și o coerență a politicilor naționale cu cele europene, potrivit lui Romiță Iucu.

Acestea trebuie să se manifeste inclusiv la nivel legislativ, a arătat el, dând drept exemplu situația alianței europene CIVIS, din care face parte Universitatea din București și care dorește să-și dezvolte o entitate legală la Bruxelles. Pe lângă schimbările de acest fel, el a făcut trimitere și la nevoia de adaptare în privința pieței muncii, făcând trimitere la o serie de provocări cu care se confruntă în prezent universitățile – inclusiv cea a microcreditelor.

Articolul integral, pe edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. BLA, BLA, BLA.
    BLA, BLA, BLA.

    HAI CU „dottoratele”. ciolacul LOR: „E DREPTUL NOSTRU !”

  2. Lobby pentru microcredite, împachetat frumos.

  3. Nu pot tipării bani pentru că nu sunt BNR dar pot tipării diplome…

  4. Reforma in invatamintul superior trebuie sa inceapa cu eliminarea tuturor subventiilor de la bugetele publice . Cine vrea studii universitare sa le plateasca .

    • Ai spus exact ce vroiam sa spun si eu.
      As vrea insa sa nuantez, cu o propunere care sa raspunda nevoilor Romaniei de oameni calificati.
      La intrarea la facultate, semnezi un acord de credit cu o institutie de credit de stat (poate fi CEC, poate fi Eximbank). Ei platesc facultatii costul scolarizarii. Daca ramai repetent un an, iti platesti din bani proprii extra anul. Dupa absolvire, in primii 10 ani trebuie sa lucrezi in Romania cu contract de munca. Cat lucrezi in Romania, bugetul plateste rata la creditul de facultate. Daca vrei sa emigrezi mai devreme, nu e nicio problema, o poti face oricand, chiar si imediat dupa absolvire, dar trebuie sa returnezi creditul acordat din surse proprii. La facultatile mai scumpe (gen medicina sau academia militara), durata minima de lucru pentru plata de catre Stat a creditului de facultate trebuie sa fie de 15 ani.

  5. Mesteca si el rumegus. Iucu e doar un ins mediocru, promovat in functii bine platite, cum e in coteriile din universitati – inclusiv la UB.

  6. @ ted:adevar graiti!lucrul acesta cu contractul e valabil,azi,numai pentru prostii de militari!se promit multe la angajare!la pensie ciuciu!