G4Media.ro

Reforma justiției la Chișinău: Maia Sandu a promulgat legea privind evaluarea Procurorului…

Reforma justiției la Chișinău: Maia Sandu a promulgat legea privind evaluarea Procurorului General

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat, vineri, legea care instituie un mecanism de evaluare a activității procurorului general. Sandu a argumentat că astfel va începe construcția unui stat de drept veritabil și ca Procuratura Generală nu va mai fi dependentă de interesele unor grupări criminale.

Mecanismul de evaluare a procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, va putea fi declanșat la sesizarea șefului statului sau de cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior se va face o comisie specială de evaluare a performanțelor procurorului general formată din cinci membri propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat.

Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici. Apoi, Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care poate da următoarele calificative: ”excelent”, ”bine” sau ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Maia Sandu respinge criticile

Mai Sandu a calificat ca fiind nefondate criticile societății civile și a opoziției care invocă „un atentat la adresa independenței Procuraturii prin intermediul acestei legi”. Sandu a explicat că aceste legi nu urmăresc să să subjuge instituția Procuraturi Generale unei formațiuni politice, așa cum acuză o parte a societății civile.

„Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă și să ne spună că atentăm la independența statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom creea și abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor și să nu fie influențat politic”, a decarat Maia Sandu.

Fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, aprecia înainte de alegerile parlamentare recente din 11 iulie că reforma justiției din Republica Moldova nu progresează, ci regresează. Deși s-au investit sume colosale, justiția din Republica Moldova este departe de a fi una independentă, iar influența intereselor politice sau economice a fost evidentă și în trecut și acest lucru nu s-a schimbat, spunea atunci Michalko. El a mai spus că promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate o dovadă că sistemul e complet nefuncțional.

Maia Sandu a mai afirmat că noua guvernare de la Chișinău preia din experiența României la capitolul construcția unui stat de drept, iar PAS este gata să-și asume responsabilitatea politică pentru această reformă.

La începutul lui aprilie, Maia Sandu declara că mizează pe sprijinul României și al altor parteneri și pentru „reformarea tutoror instituțiilor care țin de siguranța națională”, precum Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Ea consideră că, din cauza corupției „există mari vulnerabilități în interiorul acestor servicii”. În plus – apreciază șefa statului, în ceea ce analiștii consideră o aluzie la imixtiunile rusești – în serviciile speciale „e greu să spunem cine pentru cine lucrează”.

Opoziția lui Stoianoglo

Procuratura Generală (PG) a trimis, vineri, sesizare către Curtea Constituțională după ce președintele Maia Sandu a promulgat Legea privind evaluarea activității procurorului general. Procurorul General solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.

PG argumentează că legea are „grave abateri în procesul elaborării, promovării și adoptării de către majoritatea parlamentară a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură”.

Instituția mai precizează că modificările vizează „procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor Procurorului General, precum și modificarea esențială a componenței și activității CSP”.

„Precizăm că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Chiar și așa, la 1 septembrie 2021, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Legea pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost promulgată, iar astăzi, 3 septembrie 2021, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial”, se arată în comunicat.

Procuratura Generală „își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”. Susține Procuratura Generală.

Foto: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Felicitări !
    Tace și mai ales … face !

  2. Maia Sandu, un președinte adevarat, cu c..ie, spre deosebire de dovleacul nostru de la Cotroceni care nu doar că nu face reforme, dar a pus-o si de-un haos in plin Val 4,.împreună cu mitomanul minidictator de bâlci.

    • Are si sustinerea majoritatii din parlament , care e PAS fara alte partide balama .
      Poate romanii iau exemplul moldovenilor si dau sansa unui singur partid ( usrplus) sa ne scape de corupti .